Hjemmelaget kålrabistappe blir best med disse tre ingrediensene

Tre magiske ingredienser er alt som skal til for å løfte hjemmelaget kålrabistappen til nye høyder, forteller mesterkokken Kari Innerå.

- Jeg liker å lage en skikkelig klassisk hjemmelaget kålrabistappe, forteller mesterkokk Kari Innerå.

Noen retter skal man ikke tulle for mye med, og kålrabistappe er en av dem. Kari Innerå har både vært med på kokkelandslaget, og vunnet nordisk mesterskap i kokkekunst. 

- Det er viktig å aldri lage for lite kålrabistappe. Kålrot er så billig, at man heller kan lage litt for mye enn litt for lite, sier mesterkokken. 

Sjekk ut oppskriften nederst i saken.

Mesterkokk Kari Innerå liker en klassisk kålrabistappe, og deler nå sine beste tips. Foto: Marte Garmann/Baard Næss

Mesterkokken liker kanskje kålrabistappen sin tradisjonell, men hun har et par triks i kokkeermet som tar kålrabistappen fra fantastisk til fan-tas-tisk

Et av Innerås «hemmelige triks», er å tilsette en øse med pinnekjøttkraft etter at kålroten er ferdig dampet. 

- Det har ikke noe å si om pinnekjøttet er røkt eller ikke. Kraften gir en fyldigere smak på stappen, tipser mesterkokken. 

Det er veldig viktig å la kålroten dampe godt av seg etter at kokevannet er helt av, også hvis du ikke bruker pinnekjøttkraft.

  • Det skal ikke være noe kokevann og væske igjen før du moser den. Da blir smaken enda bedre, sier Innerå.

 

Se også vår oppskrift på perfekt pinnekjøtt

 

Tre små ingredienser

For at kålrabistappen skal bli ekstra god, tilsetter Innerå fløte, smør og muskat.

- Kålrabi kan være litt bittert, så disse ingrediensene gjør stappen rund og fin i smaken, tipser toppkokken. 

Gulrot og poteter, derimot, holder hun langt unna gryta. 

- De har en helt annen koketid enn kålrot, og jeg synes rett og slett det er best uten, sier Innerå.

Kålrabistappen kan gjerne ha litt grov konsistens, så kokken bruker en gammeldags potetstapper.

- Det er jo bare godt med litt «chunks», sier Innerå.

Sjekk ut oppskriften på mesterkokk Kari Innerås hjemmelaget kålrabistappe under:

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 1 stor kålrot, eventuelt to små
  • 1 øse pinnekjøttkraft
  • Ca. 30 gram usaltet meierismør
  • 1 krm malt muskatnøtt
  • 1/2 dl kremfløte
  • Salt
  • Grovkvernet pepper

Slik gjør du:

1. Fjern skallet på kålroten, og del den opp i jevnstore terninger på omlag 2x2 cm. 

2. Kok opp noen centimeter vann i en stor kjele, og legg en damprist i bunnen. Damp kålrotterningene til de er helt møre.

3. Hell av vannet, og sett kjelen tilbake på platen over svak varme. Hell en øse med pinnekjøttkraft over kålroten, og la det dampe litt.

4. Mos stappen med en potetmosstapper, og la gjerne noen biter være igjen for litt tekstur.

5. Tilsett fløte, smør og muskat, og smak til med salt og grovkvernet pepper.