Kokkens 12 beste hacks for å lage middagen raskere

Hvis du vil få seriøs fart på matlagingen din, er prosess og rutine minst like viktig som oppskriften du velger, sier kokken.

Et av de virkelig store spørsmålene for de aller fleste av oss som lever i «tidsklemma» er: Hvordan kan vi lage middagen enda raskere?   

Kokken Helene Elise Baaserud som er kvinnen bak matbloggen «Kokkhelene» er en av dem som har stilt seg dette spørsmålet – og funnet svaret.

- Å være kokk handler minst like mye om god tidsbruk som god matlaging. I en restaurant skal jo bestillingene fly ut av kjøkkenet i en rasende fart, så jeg har brukt mye tid på å lære meg teknikkene som får matlagingen til å raskest mulig, forteller Helene.

Helene tror de fleste fokuserer kun på å velge en enkel oppskrift, men i følge henne ligger «hemmeligheten» i å få middagen raskere ferdig like mye i prosess og rutiner.

Det er bare å brette opp kokkeermene, og gjøre deg klar for å få seriøs fart på matlagingen med Helenes 12 beste kokketriks for raskere middag:

1. Vær forberedt

Det første vi kokker gjør når vi kommer på jobb, er å finne frem favorittfjøla og sørge for at den står stødig på benken. Ved siden av fjøla legger vi den skarpeste kniven, en vætet klut og et oppvaskhåndkle. Da er vi klare for både å lage mat og rydde underveis.

2. Finn frem alt du trenger

Finn frem matvarene du trenger før du begynner å lage noe, og sortèr dem i «hauger» på benken etter hva du skal lage. (Fisk og meieriprodukter lar du selvfølgelig stå kjølig tett inntil du skal bruke dem).

3. Én og én «operasjon» om gangen

Hvis du for eksempel skal ha fem oppkuttede gulrøtter i en kjele, så starter du med å skrelle ALLE gulrøttene først. Deretter kutter du av eventuelle stygge ender på ALLE fem gulrøttene, og kaster ALT skrellet. Til slutt kutter du opp én og én gulrot på en ren fjøl uten skrell.

Det  mange i stedet gjør, er å skrelle én gulrot, kaste skrellet, så kutte den opp, for så å begynne på den neste. Å veksle frem og tilbake mellom å skrelle, kaste og kutte tar mye lenger tid enn om du konsenterer deg om ett gjøremål av gangen.


Ha fokus på ett gjøremål av gangen i stedet for å veksle frem og tilbake mellom flere, råder Helen. Foto: Istock.

4. Ha det ryddig rundt deg

Finn frem en «svinnbolle» som du har alt matavfall som blir til underveis i, så slipper du å gå frem og tilbake til søpla. Når du er ferdig med ett gjøremål, setter du alt du ikke lenger trenger på plass igjen. Bruk kluten som ligger klar til å tørke opp rundt deg, så det er rent til det neste du skal lage.

5. Multitask

Start alltid med det som tar lengst tid å koke eller steke i ovnen. Mens noe koker eller stekes i ovnen, benytter du tiden til å lage andre ting.

6. Lær deg å slump

Du trenger ikke oppskrift for å lage potetmos hvis du lærer deg å slumpe. Kok potetene møre, hell av vannet, ha i en klatt smør og passe med melk. Ha i litt dijonsennep og godt med salt. Mos dette sammen, og smak til. Med litt øvelse lærer du deg å se, kjenne og smake hva som er «en klatt», «passe», «litt» og «godt med».

7. Kutt grønnsaker i mindre biter

For å korte ned på tilberedningstiden ved koking eller baking i ovn, bør du kutte grønnsakene i mindre biter. Da blir de mye raskere ferdig enn om du bruker hele eller store stykker!

8. Bruk lokk

Bruker du lokk over kjelen når du koker opp noe, koker det mye raskere. Om kjelen ikke har lokk, kan du bruke plastfolie.

9. Hakk  raskere med frysepose

Hvis du skal hakke opp nøtter eller lignende, kan du ha dem i en frysepose, og slå på posen med bunnen av en kjele.

10. Velg møre stykningsdeler

Dette er kanskje åpenbart, men du bør velge møre stykningsdeler av kjøtt fremfor kjøtt som trenger lang koketid når du vil ha rask middag. Fileter er eksempler på møre stykningsdeler som er smarte å velge.

11. Velg tilbehør som ikke krever varmebehandling

Å velge tilbehør som ikke trenger verken å koke etter steke – men kun kuttes opp – er veldig tidsbesparende. Kutt grønnsaker som blomkål, brokkoli, gulrot og andre mettende grønnsaker i tynne skiver og lag en salat.

12. Gå til innkjøp av en trykkoker

Er du virkelig interessert i å redusere tiden du bruker på kjøkkenet, bør du gå til innkjøp av en trykkoker. Den reduserer koketiden med 70-80 prosent, og er dessuten energibesparende.