3 fristende måter å bruke fiskekaker som pålegg

Fiskekaker på brødskiva er genialt hvis du vil spise mer fisk. Ernæringsbiolog Lise von Krogh forteller deg hvorfor.

Du har garantert hørt det før. Og du er kanskje til og med lei av å høre det:

Du burde spise mer fisk. 

Likevel kan det være utfordrende å få i seg 300 til 450 gram i uken – tilsvarende 2-3 fiskemiddager – slik helsemyndighetene anbefaler. 

Matblogger og ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no mener hun har løsningen:

– Spis fiskekaker på brødskiva også.

Lenger ned finner du oppskrift på tre skikkelig fristende blingser med fiskekaker og mye annet godt!

DERFOR ER DET EKSTRA LURT

Det er for lengst en etablert sannhet at fisk er helsefrembringende. Blant annet fordi det inneholder vitamin D, mineralet jod og langkjedete omega-3-fettsyrer. Dette er næringsstoffer vi finner lite av i annen mat.

Fisk er sunt året rundt, som det som kjent heter.

Von Krogh sprer sunn matglede på sin blogg, og synes fiskekaker på brødskiva – både til frokost, lunsj og kvelds – er en spesielt god måte å få i seg mer fisk på.

Foto: John Harald Knutsson

 – Det er ekstra lurt som pålegg fordi det bidrar til å øke jernopptaket fra selve brødskiven og andre ting du spiser samtidig, opplyser den bloggende ernæringsbiologen.

SPISER OFTE FISKEKAKER PÅ SKIVA

 Lise von Krogh spiser selv ofte fiskekaker på skiva. Det er enkelt, smaker  nydelig og kan varieres i det uendelige.  Hennes variant minner mest om fiskeburgere, og er en hit hos både store og små.

Det handler om inspirasjon.

– Vi pleier å riste noen brødskiver, legge på stekte fiskekaker og litt ost, før vi topper med noen ringer paprika, salatblader og stekte ananasskiver. Med valgfri saus, som ketsjup, rømme, sterk sennep eller søt chilisaus, blir dette supergod og enkel mat.​

HER ER 3 FRISTENDE MÅTER Å BRUKE FISKEKAKER PÅ BRØDSKIVA

Mengdene er angitt pr. skive, og du kan enkelt plusse/gange for å få riktige mengder til ønsket antall skiver.

Med fetaostkrem, avokado og gulrot

Pr. skive trenger du:

1 brødskive
1 ss smuldret fetaost
1 ss crème fraîche eller rømme
½ moden avokado, skrellet og skåret i skiver
Salt og pepper
1-2 fiskekaker
1 liten gulrot

Rør sammen smuldret fetaost og crème fraîche og bre kremen utover brødskiva. Legg utover skivet avokado, krydre med salt og pepper og legg fiskekake(r) på toppen. Skrell gulroten, og fortsett så skrellingen slik at du får lange strimler. Topp med gulrotstrimlene. 

Med bacon, salat, tomat og sylteagurk

Pr. skive trenger du:

1 brødskive
1 ss majones
Litt salat
2-3 tomatskiver
2 skiver sprøstekt bacon
1-2 fiskekaker
Sylteagurk, etter smak
Salt og pepper
evt. hakkede urter eller vårløk, til pynt

Bre majonesen utover brødskiven. Legg på salat, tomat og bacon, og topp med fiskekake(r) og sylteagurk. Krydre med salt og pepper og pynt evt. med hakkede urter eller vårløk.

Med kremet rødbetsalat, reddik og spirer

Pr. skive trenger du:

1 brødskive
Litt salat
1 ss majones
1 ss rømme eller crème fraîche
1 ts sitronsaft (alternativt kan du bruke hvitvins- eller eplecidereddik)
Salt og pepper
½ ss finhakket rødløk
1 ss rødbeter i terninger (bruk rå rødbeter om du vil ha litt «crunch»)
1 ss eple i terninger
1 reddik, i skiver
1-2 fiskekaker
En liten håndfull spirer

Legg litt salat på brødskiven. Bland sammen majones, rømme og sitronsaft, og krydre med litt salt og pepper. Ha i rødløk-, rødbet- og epleterninger og bland alt lett sammen. Fordel rødbetsalaten over brødskiva, legg på reddikskiver og topp med fiskekake(r) og spirer.