Disse 5 rettene vil overbevise deg om å aldri mer kaste brød

Nordmenn er verdensmestere i å kaste mat – og spesielt brød. Det vil du slutte med når du ser hvor mye fabelaktig matbloggerne tryller frem fra tørt brød.

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til å kaste fullt spiselig mat. Noe av det vi kaster aller mest, er brød. Ifølge matvett.no, kaster norske forbrukere 100 000 brød hver eneste dag – noe som tilsvarer 36,5 millioner brød i året.

Nordmenn kaster en åttendedel av maten de kjøper inn. Det tilsvarer 12 milliarder kroner i året, eller 10 til 12 000 kroner i året for en husholdning på fire som kjøper mat for cirka 2000 kroner i uken, forteller Anne Marie Schrøder fra matvett.no.

Hvis du vil slutte å kaste brød, kan du bli flinkere til å planlegge innkjøpene dine eller lage en rutine på å fryse ned brød i skiver.   

Men visste du at du også kan lage mange fabelaktige retter av tørt brød? Her får du fem geniale retter fra matbloggerne som du kan lage av tørt brød:  

1. Brødpudding med sjokolade og banan

Brødpudding er – som navnet tilsier – en pudding av brød i en sukret melk- og eggeblanding. Selv om det kanskje ikke høres så spektakulært ut, har brødpudding i alle tider vært ansett som en delikatesse.

I denne varianten av brødpudding fra matbloggeren krem.no, får du bruk for både den tørre loffen og den brune bananen.

Foto: Krem.no

- Du kan bruke både grove og fine brød. Det er nokså mye sukker i oppskriften, så den vil smake godt med grovt brød også, sier matbloggeren Elin.   

>> Se oppskriften på brødpudding hos krem.no

2. Arme riddere med gresskar

Disse arme ridderne med gresskar fra Vegetarbloggen, er perfekte til helgefrokosten. Men for å få de helt perfekte, er du avhengig av tørt brød.

- Hvis du bruker ferskt brød, vil du få problemer med å holde på væsken. Det blir noen stakkarslige riddere, sier matbloggeren Mari. 

Foto: Vegetarbloggen

De arme ridderne til Mari er veldig enkle å lage. Du starter med å lage gresskarblandingen, og lar brødskivene trekke i blandingen før du steker skivene i stekepannen. 

De arme ridderne kan gjerne servere med friske bær, rømme eller syltetøy. 

>> Se oppskriften på arme riddere hos Vegetarbloggen

3. Fransk løksuppe 

Noe av det enkleste det franske kjøkkenet har å by på, er fransk løksuppe.

Denne varianten fra bloggeren Marthe Borge, inneholder kun enkle ingredienser som du sannsynligvis allerede har i skapet: løk, hvitløk, smør, soyasaus, brød, vann, buljong, salt, pepper, ost og eventuelt timian. 

Foto: Marthe Borge

Det som tar mest tid, er å koke løken. Men når det er unnagjort, trenger du kun å helle løkblandingen i ildfaste skåler, legge en ristet skive i hver skål, strø over ost og gratinere i ovnen i 5 minutter.

>> Se oppskriften på fransk løksuppe hos martheborge 

4. Crunchy crunch topping

Alle som har sett kokkeprogrammer på TV, har sikkert hørt ekspertkokkene snakke om «tyggemotstand». Alle retter må ha «noe å bite i», noe som knaser litt!   

Til din redning kommer Green Bonanza sin fabelaktige «crunchy crunch topping».

- Når en rett mangler noe som knaser litt mellom tenna, er denne toppingen perfekt, forteller matbloggeren Mia.

Foto: Green Bonanza

Brødtoppingen kan du bruke på pasta, i grateng, i suppe eller i salat, og tar kun 20 minutter å lage. 

- Jeg pleier alltid å lage mye når jeg først er i gang, og har brødtoppingen på glass med lokk. Da holder den seg lenge, sier Mia.

>> Se oppskriften på crunchy crunch topping hos Green Bonanza 

5. Sprø kyllingvinger med potetbåter og dip

Den sprø brødtoppingen til Green Bonanza er også perfekt å bruke som panering til Enestående mat sine sprø kyllingvinger. Har du ikke laget crunchy topping, lager du enkelt brødrasp ved å riste brødskiver, avkjøle skivene og kjøre dem i en hurtigmikser til en fin masse.

- Disse sprø kyllingvingene er perfekte når du får skikkelig lyst på «pubmat». Jeg nyter de helst med bena på bordet på fredagskvelden, sier matbloggeren Anne Cathrine. 

Foto: ENEstående Mat

De sprø kyllingvingene som er panert i brødrasp, parmesan og krydder, serverer hun sammen med ovnsbakte potetbåter og en hot rømmedip.

Når potetene og kyllingen er gjennomstekt, gylden og sprø, er de klare for å spises – med bena på bordet.

>> Se oppskriften på sprø kyllingvinger hos ENEstående Mat.