Nordmenn er verdensmestere i å kaste mat – og spesielt brød. Det vil du slutte med når du ser hvor mye fabelaktig matbloggerne tryller frem fra tørt brød.
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til å kaste fullt spiselig mat. Noe av det vi kaster aller mest, er brød. Ifølge matvett.no, kaster norske forbrukere 100 000 brød hver eneste dag – noe som tilsvarer 36,5 millioner brød i året.
- Nordmenn kaster en åttendedel av maten de kjøper inn. Det tilsvarer 12 milliarder kroner i året, eller 10 til 12 000 kroner i året for en husholdning på fire som kjøper mat for cirka 2000 kroner i uken, forteller Anne Marie Schrøder fra matvett.no.
Hvis du vil slutte å kaste brød, kan du bli flinkere til å planlegge innkjøpene dine eller lage en rutine på å fryse ned brød i skiver.
Men visste du at du også kan lage mange fabelaktige retter av tørt brød? Her får du fem geniale retter fra matbloggerne som du kan lage av tørt brød:
1. Brødpudding med sjokolade og banan
Brødpudding er – som navnet tilsier – en pudding av brød i en sukret melk- og eggeblanding. Selv om det kanskje ikke høres så spektakulært ut, har brødpudding i alle tider vært ansett som en delikatesse.
I denne varianten av brødpudding fra matbloggeren krem.no, får du bruk for både den tørre loffen og den brune bananen.
- Du kan bruke både grove og fine brød. Det er nokså mye sukker i oppskriften, så den vil smake godt med grovt brød også, sier matbloggeren Elin.
>> Se oppskriften på brødpudding hos krem.no
2. Arme riddere med gresskar
Disse arme ridderne med gresskar fra Vegetarbloggen, er perfekte til helgefrokosten. Men for å få de helt perfekte, er du avhengig av tørt brød.
- Hvis du bruker ferskt brød, vil du få problemer med å holde på væsken. Det blir noen stakkarslige riddere, sier matbloggeren Mari.
De arme ridderne til Mari er veldig enkle å lage. Du starter med å lage gresskarblandingen, og lar brødskivene trekke i blandingen før du steker skivene i stekepannen.
De arme ridderne kan gjerne servere med friske bær, rømme eller syltetøy.
>> Se oppskriften på arme riddere hos Vegetarbloggen
3. Fransk løksuppe
Noe av det enkleste det franske kjøkkenet har å by på, er fransk løksuppe.
Denne varianten fra bloggeren Marthe Borge, inneholder kun enkle ingredienser som du sannsynligvis allerede har i skapet: løk, hvitløk, smør, soyasaus, brød, vann, buljong, salt, pepper, ost og eventuelt timian.
Det som tar mest tid, er å koke løken. Men når det er unnagjort, trenger du kun å helle løkblandingen i ildfaste skåler, legge en ristet skive i hver skål, strø over ost og gratinere i ovnen i 5 minutter.
>> Se oppskriften på fransk løksuppe hos martheborge
4. Crunchy crunch topping
Alle som har sett kokkeprogrammer på TV, har sikkert hørt ekspertkokkene snakke om «tyggemotstand». Alle retter må ha «noe å bite i», noe som knaser litt!
Til din redning kommer Green Bonanza sin fabelaktige «crunchy crunch topping».
- Når en rett mangler noe som knaser litt mellom tenna, er denne toppingen perfekt, forteller matbloggeren Mia.
Brødtoppingen kan du bruke på pasta, i grateng, i suppe eller i salat, og tar kun 20 minutter å lage.
- Jeg pleier alltid å lage mye når jeg først er i gang, og har brødtoppingen på glass med lokk. Da holder den seg lenge, sier Mia.
>> Se oppskriften på crunchy crunch topping hos Green Bonanza
5. Sprø kyllingvinger med potetbåter og dip
Den sprø brødtoppingen til Green Bonanza er også perfekt å bruke som panering til Enestående mat sine sprø kyllingvinger. Har du ikke laget crunchy topping, lager du enkelt brødrasp ved å riste brødskiver, avkjøle skivene og kjøre dem i en hurtigmikser til en fin masse.
- Disse sprø kyllingvingene er perfekte når du får skikkelig lyst på «pubmat». Jeg nyter de helst med bena på bordet på fredagskvelden, sier matbloggeren Anne Cathrine.
De sprø kyllingvingene som er panert i brødrasp, parmesan og krydder, serverer hun sammen med ovnsbakte potetbåter og en hot rømmedip.
Når potetene og kyllingen er gjennomstekt, gylden og sprø, er de klare for å spises – med bena på bordet.
>> Se oppskriften på sprø kyllingvinger hos ENEstående Mat.