6 geniale ting du kan gjøre på søndag som sparer deg tid resten av uken

Disse smarte «søndags-hacksene» vil ditt fremtidige jeg elske deg for om du innfører som fast rutine.

På søndager liker vi aller best å slappe av med hele familien etter en hektisk uke. 

Men visste du at om du bare dedikerer litt tid på å gjøre litt  forberedelser på søndag, kan du faktisk spare masse tid og stress i uken som kommer?

Her er seks smarte forberedelser som du kan gjøre på søndag som du garantert ikke vil angre på å innføre:

1. Rydd i kjøleskapet og skriv handleliste

Det er lett å miste oversikten over hva du har – og hva du ikke har – i kjøleskapet. Uten oversikten ender vi ofte opp med å glemme noe eller kjøpe mer av det vi har, men med en fast opprydning hver søndag kan du unngå det.  

Ta ut alt du har i kjøleskapet, tørk over hyllene og kast mat som har stått for lenge før du rydder på plass igjen. Finn frem et ark, og skriv ned alt du er nesten tom for av basisvarer som smør, melk og pålegg.

Nå er du sikker på å ha alle basisvarer i hus. Men hvorfor ikke bruke søndagen til å planlegge alle ukens middager også?

Sett deg ned ved PC-en, og finn frem et ark. Ut i fra hvilke matvarer du har i kjøleskap  og kjøkkenskap, kan du nå planlegge hvilke middager du skal ha de ulike dagene i uken. Noter ned alle ingrediensene du trenger utover basisvarene du allerede har skrevet ned, og lag en fullstendig handleliste.

Som økonomibloggeren Line anbefaler, er det lurt å planlegge middagen ut i fra kalenderen til alle i husholdningen. Kanskje skal du for eksempel ut å spise med jobben på fredag, og trenger ikke middag denne dagen? 

Nå er du klar for å ta turen innom matbutikken (les: Extra) på mandag for å gjøre en storhandel for hele uken. Det vil spare deg tid og penger hver eneste ettermiddag.

Ved å planlegge middagene er det også lettere å bruke opp rester og unngå å handle for mye eller kaste mat. Restene av chili con carne fra i går, kan for eksempel bli en fabelaktig burritos neste dag.

2. Lag en timeplan for uken

Hvis du har full oversikt over alt som skal skje utover i uken, kan du både unngå stress og unngå å glemme noe viktig du skal gjøre.  

Hvis du har barn, kan du skrive ned alt som skal skje for hele familien i uken som kommer. Hvilke treningstimer skal du gå på, og hva er barnas aktiviteter? 

Lag en stor timeplan med kolonner for hvert familiemedlem som du kan henge opp et sted der alle kan se den. Da kan alle holde seg oppdatert på hvem som skal hvor og når.

For å få tid til litt kos i hverdagen, kan du plusse på noen hyggelige pustepauser som filmkveld for familien eller egentid til hjemme-spa.  

Å faktisk skrive disse inn på timeplanen gjør ikke bare at det er mer sannsynlig at du faktisk overholder dem, men er også et psykologisk triks for å ha småting å glede seg til i en travel hverdag.

3. Planlegg ukens antrekk

Å bruke noen minutter på en søndag på å planlegge hva du skal ha på deg på jobb eller skole til i uken som kommer, er vel investert tid.

Da slipper du de hysteriske minuttene om morgenen hvor du prøver fire antrekk for å finne ett som passer, og slipper å måtte rydde opp kleshaugene hver ettermiddag når du kommer hjem. Har du plass, kan det være en idé å investere i et klesstativ som du kan henge opp alle ukens fem antrekk på, komplett med smykker, belter og skjerf. 

Ta gjerne en kikk på værmeldingen før du planlegger antrekkene, så vet du litt mer om du trenger støvler, paraply eller ekstra varme klær.

Det er en god idé å gjøre det samme med barnas klær, og spesielt om du har barn som er så store at de klarer å kle på seg selv om morgenen.

Har du planer om å trene i uken som kommer, kan du også pakke treningsklærne i treningsbagen.

4. Forbered måltidene

For å spare tid på middager de første dagene i uken som kommer, kan du gjøre noen smarte forberedelser på søndag. 

Skrell gulrøtter, skjær selleri i staver og skrell poteter, og oppbevar grønnsakene i en skål med kaldt vann. De holder seg fint i et par ganger, og når middagen skal lages er de klare til å kastes i kasserollen med en gang du kommer inn døren.

Bland en salatdressing av eddik, olje og krydder eller legg kjøtt til marinering i en skål med lokk. 

Du kan også lage en stor søndagsmiddag som kan fryses som lasagne eller gryterett. De dagene du rett og slett ikke har tid til å lage mat fra bunnen av, kan du hente middagen fiks ferdig fra fryseren.

SE OGSÅ: Flere billige middager      

5. Rydd i vesker, skolesekker og innboksen

Søndagen er en fin dag å bruke på å tømme og rydde ut av både din egen håndveske og barnas skole- eller barnehagevesker før den nye uken er i gang. 

Kast gamle kvitteringer, papirrusk og alt annet som ikke trenger å ta opp plass i håndvesken din. Fyll på med en ny pakke lommetørkler, penner, briller, ladere, litt sunn snack og ellers alt som du vil ha i vesken.

Det samme gjelder barnas skolevesker. Se etter lapper fra lærere eller administrasjonen, kast rot og papirsøppel og sjekk at de har alt de trenger av skrivesaker og annet utstyr. For barnehagebarn kan det være lurt å legge frem nye bytteklær som skal inn til barnehagen, eller å legge frem klær og utstyr som om de skal på tur eller utflukter. 

Når du er i denne ryddemodusen, kan du ta fem minutter for å rydde opp i innboksen til e-posten din. Slett alt som kan slettes og flagg alt som må besvares. Å møte uken med en ryddig innboks vil gi en følelse av oversikt og kontroll.

6. Forbered mandagens frokost

Å vite at alt står klart til en sunn og god frokost, gjør det litt lettere å stå opp på mandags morgen. Dekk bordet før du legger deg, smør alle matpakker og fyll drikkeflasker.

Prøv for eksempel en deilig kjøleskapsgrøt som lager seg selv om nattens mens du sover.

Kom igjen, hvem er klar for mandag nå? :)