6 sunne middager du ikke har laget hundre ganger før

Nordmenn vil ha sunn, rask og variert middag, men vi ender som regel opp med de samme usunne middagene uke etter uke. Kanskje på tide med noen nye sunne og raske favoritter?

Nordmenn flest har et begrenset antall middagsretter på repertoaret. De fleste har faktisk ikke mer enn ni til tolv middagsretter som vi lager igjen og igjen – og igjen. 

Men det er ikke kun variasjon vi nordmenn har bruk for. Vi ønsker også å spise sunt.

En spørreundersøkelse YouGov har gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet viser at 64 prosent av oss opptatt av å spise sunt. Likevel er det bare 46 prosent som sier at de klarer å spise så sunt som de ønsker. Og årsaken, er den evige tidsklemma.

På spørsmål om hva folk tror skal til for å leve sunnere svarte de fleste «tips til sunne retter som er raske og enkle å lage».

Flaks for deg er det akkurat det som kommer fra oss til deg. Her er 6 sunne og raske hverdagsmiddager som du IKKE har laget hundre ganger før!  

1. KYLLINGBRYST MED QUINOASALAT OG FETAKREM

Når kylling står på menyen, er det ofte i kompani med pasta eller pommes frittes. Men i denne retten får kyllingen nytt liv med følge av nytt og spektakulært tilbehør. Quinoasalat og fetakrem! 

Du trenger (4 personer):

4 kyllingbryst

3 dl quinoa

1,5 dl frosne blåbær

2 ss rødløk

6 ss olivenolje

2 ss sherryeddik

1 pk ferske blåbær

½ liten bunt persille

 

Fetakrem:

100 g fetaost

1 dl crème fraîche

 

Slik gjør du:

1. Stek kyllingbrystene i en grillpanne eller stekepanne til du får en gyllen stekeskorpe. Skru ned varmen og la kyllingen steke videre under lokk på lav varme, eller i ovnen ved 180 grader til kyllingen er ferdig.

2. Kok quinoa etter anvisning på pakken.

3. Tin blåbærene og hell bær og saft i en bolle sammen med olje, eddik, finhakket rødløk. Bland i quinoa. Pynt med ferske blåbær og hakket persille.

4. Bland fetaost og creme fraiche, gjerne med en stavmikser.

2. WRAP MED PULLED PORK, RÅKOST  OG BBQ-GLAZE

Denne retten smaker kanskje syndig, men ingrediensene gjør at du kan hive innpå med god samvittighet. Pulled pork, eller rivegris som noen liker å si på norsk, servert med knasende sprø råkost og søt-salt dressing gir et perfekt balansert måltid både smak- og ernæringsmessig.

Du trenger (4 personer):

1 pk pulled pork

1 brokkoli, kun stilken

2 gulrøtter

¼ rødkål

1 potte koriander

4 grove tortillaer

 

BBQ-glaze:

1 liten løk, finhakket

1 ss olivenolje

1 dl ketchup

2-3 ts honning

2-3 ts balsamicoeddik

2-3 ts Dijonsennep

salt og pepper

 

Slik gjør du:

1. Stek pulled pork som anvist på pakken. Riv kjøttet med en gaffel.

2. Skrell og skjær grønnsakene i tynne strimler. 

3. Lag glaze: Stek løken blank i olje. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke til sausen tykner.

4. Fordel kjøtt, grønnsaker og glaze i tortillaene. Pynt med koriander.

 

3. SKINKESURRET KYLLINGLÅR MED URTER OG FETAOST

Saftige kyllinglår med crispy serranoskine er en perfekt kombo. Server gjerne med couscous og  en grønn salat, og du har en enkel og rask middag som går rett hjem hos store og små.  

Du trenger (4 personer): 

4 kyllinglår

4 skiver serranoskinke

100 g fetaost

3 ss fersk basilikum

3 ss persille

4 ss soltørkede tomater

salt og pepper

 

Slik gjør du:

1. Bland urter og fetaost og skjær en lomme i kyllinglåret. Fordel blandingen og rull skinken stramt rundt kjøttet.

2. Stek i ovnen ved 200 grader til kyllingen er gjennomstekt, cirka 15 minutter.

3. Server for eksempel med en frisk salat og couscous.  

4. REKESALAT MED MANGO OG LIMEDRESSING

Reker smaker sommer, men det er faktisk på vinteren at de er på sitt saftigste og mest smakfulle. Det kalde vannet gjør at de er ekstra faste i kjøttet og friske på smak. Denne superenkle smaksbomben av en salat vil få deg til å spise reker året rundt.

Du trenger (4 personer):

800 g rensede reker

2 mango

4 gulrøtter

2 hjertesalat

2 poser sukkererter

1 pose reddiker

1 potte koriander

4 ss sprøstekt løk

 

Chili- og limedressing:

1 chili

4 ts ingefær

2 fedd hvitløk

4 ss sukker

6 ss fiskesaus

2 lime

2 ts sesamolje

 

Slik gjør du:

1. Skrell mangoene og skjær dem i tynne skiver. Skrell og skjær gulrøttene i tynne strimler, skjær reddikene i tynne skiver og finsnitt sukkerertene. Rens og kutt salaten i grove strimler. Bland alle ingrediensene på et fat.

2. Lag dressing: Kjør alle ingrediensene sammen med stavmikser.

3. Bland dressingen med salaten rett før servering.


5. OVNSBAKT LAKS MED POTET- OG URTESALAT
 

Laks er blitt høvdingen ved norske middagsbord de siste årene. Er du lei agurksalat og gulrøtter som tilbehør bør du teste denne oppskriften med masse friske urter og aromatisk fennikel.

Du trenger (4 personer):

4 laksefileter uten skinn

1 kg amadinepoteter

1 fennikel

1 pk aspargestopper

1 pose sukkererter

½ bunt vårløk

1 potte dill

½ potte persille

 

Dressing:

2 ss sterk sennep, for eksempel dijon

1 ss flytende honning

½ sitron

1, 5 dl olivenolje

salt og pepper

 

Slik gjør du:

1. Skrell og kok potetene.

2. Bak laksefiletene ved 180 grader i cirka 10 til 15 minutter.

3. Del grønnsakene i biter og finhakk urtene. Bland dressingen. Ha alt i en bolle og server med fisken.

6. WOK MED SVINEFILET OG CHILI

Denne sprø og spicy wokken vil få deg til å drømme om Thailand fra første munnfull. Har du ikke tid til å kutte grønnsakene selv, trenger du ikke ha dårlig samvittighet for å velge frossengrønnsaker. Disse er frosset ned mens de er på sitt ferskeste, og i vinterhalvåret er de faktisk like sunne eller sunnere enn importerte grønnsaker.

Du trenger i (4 personer):

400 g svinefilet

2 ss olje

2 gulrøtter

1 grønn paprika

1 pk aspargesbønner

½ pose frosne erter

3 vårløk

½ squash

 

Woksaus:

3 ss soyasaus

2 ss østerssaus

1 lime

½ chili

1 liten potte koriander

 

Slik gjør du:

1. Strimle kjøttet og skjær grønnsakene i biter.

2. Stek kjøttet, ta det ut av pannen og la det hvile mens du woker grønnsakene. Ha i kjøttet, hell over woksausen og la det surre i et par minutter.

3. Dryss over koriander rett før servering. Server om ønskelig med ris.