Selv om scones er et av de raskeste bakverkene du kan lage, er det en kunst å lage perfekte scones som ikke er tørre eller harde.
Scones er det ultimate bakverket å servere til frokosten. Enten du har gjester på besøk, eller bare har lyst til å vekke huset med duften av nybakt, er scones den raskeste veien til mål.
Scones er nemlig laget med bakepulver, og derfor trenger ikke deigen verken å heves eller eltes. Av den grunn kalles de ofte «hurtigbrød» eller «juksebrød».
Men selv om scones er et av de raskeste bakverkene, er det likevel en liten kunst å lage perfekte scones. For du har kanskje opplevd å bake scones, og endt opp med scones som er tørre, smuldrete og harde som stein?
Her er alt du trenger å vite for å bake perfekte scones til frokosten:
SE OGSÅ: Det er faktisk en kunst å steke løk
1. Bland sammen deigen raskt
Noe av det viktigste å huske på, er å ikke jobbe for lenge med å blande sammen deigen. Sconesdeigen er skjør, og må håndteres med kjærlighet og fart.
Jobber du for lenge med deigen, vil du få flate og kompakte scones, og de vil være vanskelig å forme.
Bland sammen alle ingrediensene raskt, og aller helst for hånd. Bruker du maskin kan deigen bli litt for seig.
2. Varm opp ovnen før du lager deigen
Siden sconesdeig ikke er spesielt glad i å bli stående for lenge, er det en stor fordel å varme opp stekeovnen før du setter i gang. Da kan du hive sconesene rett i ovnen når de er klare for steking.
Du kan gjerne også forvarme stekebrettet for å kickstarte heveprosessen.
3. La deigen være litt klissete
Når du blander sammen deigen er det viktig at du ikke tilsetter for mye mel. Det vil også kunne føre til tørre og kompakte scones, så pass på å ikke lage deigen for fast.
Den perfekte sconesdeigen er klissete, men heller ikke for løs, for da får du ikke formet den.
4. Ikke lag scones for store eller flate
Det er viktig å ikke lage sconesene for store når du vil ha et perfekt stekeresultat. Den perfekte scones er cirka 5 til 7 centimeter i diameter, og deigen skal være 2 til 3 centimeter tykk.
Det er fort gjort å trykke deigen for flat, men gjør du det, vil ikke du få de høye og luftige sconesene du ønsker.
Du kan forme scones som firkanter eller kakestykker, men uansett form må du passe på at tykkelsen og størrelsen er riktig.

5. Plasser sconesene tett inntil hverandre
Når du skal plassere sconesene på stekebrettet, bør du plassere dem nokså tett inntil hverandre.
Dette vil gi dem «drahjelp» i heveprosessen, og sconesene vil hjelpe hverandre til å heve mest mulig.
6. Stek på øverste rille
Scones er glad i varme, og bør derfor stekes på øverste rille i ovnen. Etter hvert som varmen stiger, vil toppen av ovnen være det varmeste stedet i ovnen – og det er akkurat der sconesene liker seg aller best.
7. Følg med under steking
Riktig steketid er avgjørende for å få et bra resultat. Hvis sconesene får for kort tid i ovnen, blir de tunge, føles råe og langt ifra luftige.
Anbefalt steketid for scones er som regel 10 minutter på høy varme – om lag 230 grader. Siden alle ovner er forskjellige, vil tiden kunne variere fra ovn til ovn – så her gjelder det å følge med under steking.
Inas perfekte og luftige scones
For Ina Shelby fra matbloggen «Kjøkkentjeneste», minner scones henne om koselige høstferier i London.
- Jeg husker jeg fikk servert ferske, lunkne og store scones med «clotted cream» og syltetøy og en kopp te med melk og honning, forteller Ina.
Clotted cream er en erkeengelsk, tykk krem som alltid kommer i følge med syltetøy når engelskmennene skal servere scones.
Når Ina har gått tom for brød, og tiden er for knapp til å diske opp med tidkrevende gjærbakst, er det som regel scones hun velger å bake.
Sett dine rykende ferske kunnskaper om scones på prøve, og prøv Ina sin oppskrift på perfekte scones til julefrokosten:

Dette trenger du (10-12 scones):
5 dl mel
1 spiseskje sukker
1 klype salt
3 ts bakepulver
30 gram smør
2,5 dl melk
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 220-230 grader.
2. Bland mel, sukker, salt og bakepulver i en bolle.
3. Ha i mykt smør og smuldre dette godt sammen med fingrene. Lag en grop i den tørre blandingen og hell i melken.
4. Rør raskt og lett sammen med en stiv slikkepott, og ha deigen ut på et lett melet underlag. Fold deigen et par ganger sammen, og bruk hendene til å trykke ut et emne som er cirka 2 til 3 centimeter tykt.
5. Stikk ut scones med et glass og legg sconesene tett sammen på bakepapirkledt stekebrett. Fortsett til deigen er brukt opp, og form den siste resten som er igjen med hendene.
6. Stek sconesene på øverste rille i 10-15 minutter til de har fått fin, gyllen farge.
Lurer du på hvordan du oppbevarer scones?
Sconesdeig kan stå i kjøleskapet i flere dager før bruk. Går du mot en stressende julemorgen, kan du lage deigen i forveien og spare tid.
Ferdige scones er ikke anbefalt å fryses, for da blir de lett tørre. Frys heller ned deigen i ferdig formede scones, og la de tine en times tid før du skal steke dem.
Scones smaker aller best rykende varme og nystekte, men du kan fint oppbevare dem i en brødpose i en dag eller to.
Kilde: The Internet Chef.