Den enkleste måten å lage arme riddere på

Du kommer neppe til å kaste gammelt brød igjen.

Her kommer dagens tips:

Neste gang du sitter med en halvtørr loff i hånden – ikke kast den. Den egner seg nemlig perfekt til denne geniale desserten!

Den er rask å lage, krever minimalt med arbeidsinnsats og metter hele familien – lett.

Se den lettvinte oppskriften lenger ned i saken! 👇

LAGER SEG SELV I OVNEN

Retten vi sikter til er selvsagt arme riddere – denne gang i en form.  

Når du lager arme riddere i en form, er det enkel å lage nok til mange. Fyll formen, hiv den i ovnen, og finn på noe annet mens desserten lager seg selv. Sånt kan vi like! 

Med hånden på hjertet: Hvem vil vel kaste mat når man i stedet kan sette tennene i denne herlige desserten? 

Arme riddere er også kjent under navnet french toast. Servér gjerne med kremost, honning og friske bær. Lekkert!

TIPS TIL MINDRE BRØD I SØPLA

Hvert år går enorme mengder mat rett i søpla. Ifølge Matvett kastet hver og en av oss 42,1 kilo mat i 2015. Av dette var hele 5,5 kilo brød (!).

Anne Marie Schrøder i Matvett foreslår flere grep vi kan gjøre for å kaste mindre brød.

– Finn rutinene som passer for deg. Kaster du mye brød må du spørre deg og de andre i husholdningen om hvorfor. Er det noen som egentlig vil ha et annet brødslag, for eksempel?

Andre tips fra Matvett – i tillegg til disse oppskriftene – er å:

  • Fryse hele brød og ta opp kvelden før.
  • Fryse brød i skiver og ta ut bare de du trenger.
  • Fukt daggammelt brød med vann og sett det et par minutter i stekeovn for sprø skorpe.

VI KASTER MINDRE

– Matsvinn står for 10 prosent av klimagassutslippene, forteller Schrøder.

Heldigvis ser det ut til at det hjelper å fokusere på problemet.

– Vi kastet faktisk 40 prosent mindre brød i 2015 enn i 2010. Dette betyr at det nytter å kommunisere og innføre tiltak som fører til at folk kjøper og lagrer brød på en annen måte.

MANGE MULIGHETER FOR BRØDRESTENE

Ifølge Schrøder ligger mye av løsningen i å endre vårt moderne syn på mat:

– Vi må bli flinkere til å spørre oss selv om hva vi har i skapet, fremfor hva vi har lyst på. Vi må også tenke alternativ bruk av råvarer når de ikke er helt ferske lenger.

Og det er mye godt man kan bruke brødrestene til:

– Lag krutonger, brødpudding, brødsalat tilslørte bondepiker – eller arme riddere, oppfordrer Anne Marie Schrøder i Matvett.

Hun legger til:

– Arme riddere i form et strålende eksempel!

Ovnsbakte arme riddere i form

Dette trenger du:

En daggammel bagett eller annet brød
4
 egg
2 dl melk
2 ts sukker, pluss mer til steking
½ ts salt
½ ts kanel
1 vaniljestang
Litt revet appelsinskall

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en ildfast form (20x30 cm) med smør eller olje.

2. Visp sammen egg, melk, salt og kanel. Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut frøene og tilsett frø og stang til eggeblandingen, sammen med litt revet appelsinskall.

3. Skjær bagetten i tykke skiver eller terninger, og overfør til en smurt ildfast form. Hell røren over, og press brødet ned i røren. La stå til brødet er godt gjennomtrukket.

4. Dryss over sukker, og bak i ovnen til brødet er gyllenbrunt og røren har satt seg.

Server med kremost, honning og friske bær!