Fransk løksuppe tømmer kjøleskapet for løkrester

Denne løksuppen koster kun noen få kroner per porsjon, og er den ultimate «restesuppen» når kontoen er skrapa.

Her er tre fordeler med løk:

1. Den er billig.

2. Den er svært holdbar.

3. Den kan brukes til nesten alt.

Derfor er løk den perfekte ingrediens for en middag som både er billig og smakfull:

– Ja, det vil jeg absolutt si. Løk er jo sunt i seg selv, med et høyt innhold av blant annet C-vitamin, folsyre og kalium, forteller Olav Birkeland som driver matbloggen hobbykokken.no.

Derfor anbefaler han å bruke løkrestene du kanskje har liggende i kjøleskapet.

Du har muligens litt gammelt brød og noen osterester også? Sammen med et par buljongterninger og en skvett eddik, er du ikke langt unna en klassisk fransk løksuppe!

LES OGSÅ: Denne ertesuppen med svineknoke er også billig!

Se oppskrift nederst i saken!

SPESIALTRIKSET MED LØK

Hemmeligheten med en god løksuppe, er å ha litt tålmodighet i starten. Hvis du steker løken på for høy varme blir den nemlig svidd, du mister den gode karamelliseringen og smaken på suppa blir gjerne litt tammere.

Men det er ikke dette som er hobbykokkens spesialtriks med løk. Her kommer det:

– Hvis du tilsetter en halv teskje natron når du steker løken, blir karamelliseringen ekstra dyp og kompleks. Du får en kjemisk reaksjon mellom proteiner og karbohydrater når de utsettes for varme – den såkalte Maillard-reaksjonen – som skjer når man bruner løken, forteller Olav.

Det er blant annet dette som gjør at f. eks. stekt biff smaker mye bedre enn kokt biff.

Hvis du ikke har natron for hånden, kan du fint erstatte med litt sukker for å sette i gang prosessen. Men pass på, da svir det seg enda lettere, forklarer Olav.

VARIER SMAKENE I LØKSUPPEN 

Selv om hobbykokken anbefaler hjemmelaget kraft, kan du fint bruke flytende buljong også.

Og der mange oppskrifter bruker både hvitløk og vin, er det bare å gjøre det enda enklere hvis du vil. Hvis du vil friske opp litt, kommer du f.eks. langt med en skvett eddik.

Bruk gjerne også noen friske urter som er surret sammen til en bunt, slik at den er lett å fjerne når suppa er ferdigkokt. Og har du ikke friske urter for hånden heller, kan du bruke tørre istedenfor – timian, for eksempel.

LES OGSÅ: Slappe gulrøtter kan du hive i gulasjen!

GRATINERT LØKSUPPE

DU TRENGER:

Til fire personer.

6 løk
1 ss smør
1 ts sukker
1 ss hvetemel
1-2 ts rødvinseddik
1,5 liter hønsebuljong
En bunt urter: timian, persille, laurbær (kan sløyfes)
Salt og pepper etter smak
Daggammelt brød eller bagett, skåret i tykke skiver
150 gram revet ost, for eksempel 50/50 parmesan og mozzarella eller Jarlsberg

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen til 180 grader.

2. Kutt løken i tynne skiver. Smelt smøret i en vid gryte over middels varme. Surr løken under omrøring til den kollapser og blir gyllen, omtrent 15-20 minutter. Tilsett eventuelt litt sukker underveis, det hjelper på karamelliseringen.

3. Tilsett hvetemel, og la surre under omrøring til du har fått bort alle melklumper. Ha i eddik og bland godt, sørg for å få med alt som eventuelt sitter fast i bunnen av gryta.

4. Tilsett buljong og rør om. Ha i urter, og la koke 20-30 minutter, til suppa har fått god og fyldig smak.

5. Smak til med salt og pepper, eventuelt mer eddik. Fjern urtene.

Overfør til ildfaste skåler, legg på brød, og dryss over ost. Gratiner i ovnen i 15-20 minutter, til osten er smeltet.

Tips! 

Det er en fordel å bruke suppeskåler som tåler å stå i ovnen, siden suppen skal gratineres til slutt. Alternativt kjører du brødet og osten rett i gryta, som bare kan settes midt på bordet som en fondue.