Gnocchi er skikkelig billig luksusmat

Ikke kast potetene du har til overs! Du er nemlig kun noen ingredienser unna rykende fersk pasta i heimen.

Har du også litt dårlig samvittighet fordi du kaster for mye mat?

Du er ikke alene.

Vi nordmenn kaster nemlig enorme mengder mat i søpla, nærmere 217 000 tonn hvert år. Dette er veldig synd, blant annet fordi utrolig mye snadder lages av – ja, nettopp – rester.

Bakte poteter som blir til overs kan for eksempel fint brukes til den italienske klassikeren gnocchi – og gi deg en luksusmiddag til kun noen kroner. 

Utrolig billig og utrolig godt. Molto bueno!

SE OGSÅ: Flere billige middager

DETTE ER GNOCCHI

Gnocchi er en pastatype som lages veldig enkelt med poteter, egg, mel og gjerne litt urter. Tomatsausen er omtrent like enkel, og består av kun klassiske ingredienser som hermetiske tomater, tomatpuré og løk.

Med andre ord: Ingredienser du høyst sannsynlig allerede har stående i kjøkkenskapet.

Slike oppskrifter liker vi!

DEN BESTE RESTESUPPEN: Ungarsk juksegulasj!

Mos og kok

For å lage gnocchi må du mose poteter, blande dem med de øvrige ingrediensene og forme massen til små, avlange kuler. Etter noen minutter i kokende vann er de klare.

TV-kokk Andreas Viestad foretrekker å bruke bakte poteter, men kokte poteter går også helt fint.

Tenk, så enkelt er det!

HYPP PÅ MER ITALIENSK? Lag italiensk burger.

Har du lyst til å være litt ekstra fancy?

Stek gnocchiene raskt i en panne med smeltet smør etter at de er ferdigkokte. Dette gjør at de blir gylne og nydelige på utsiden, med en herlig smak av karamellisert smør.

Glutenfri pasta

Er du kanskje glutenallergiker? Da kan gnocchi være din pastaredning! Du kan nemlig fint bytte ut hvetemelet med rismel, ifølge Serious Eats

Dette er kanskje ikke det mest vanlige melet å ha i skapet, men definitivt verdt å teste ut hvis du ikke tåler hvetemel – men likevel har en craving på pasta.

Alternativt kan du bytte ut rismelet, og heller gå for matbloggeren Italy on My Minds variant med potetmel.

Di pasta per tutti! Pasta for all!

Sjekk ut hvordan du lager billig gnocchi under:

Gnocchi med enkel tomatsaus

Dette trenger du:

Gnocchi:
6 melne store
 bakepoteter
olivenolje
1 stor eggeplomme
½ finrevet muskat
3 håndfuller hvetemel
1 ss finhakket basilikum

Tomatsaus:
2 ss
olje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2 ss finhakket frisk basilikum
Salt og pepper 

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 200 grader. Vask og tørk potetene og legg dem på en stekeplate. Gni dem inn med olivenolje og stek til de er møre, cirka 1 time. Avkjøl i 5 minutter og del i to. Grav ut kjøttet med en skje, og kast skallet. Gjør dette med alle potetene og mos kjøttet til en fin og luftig mos.

2. Ha eggeplommen i en bolle med 1 ss kaldt vann. Krydre med salt, pepper, muskat og bladpersille og rør godt sammen. Rør inn potetmosen og deler av melet til en deig. Rull en liten kule og kok i lettsaltet vann i 2–3 minutter til den flyter opp. Hvis den går fra hverandre under koking må du ha i litt mer mel. Dersom den er veldig fast kan du ha i mer vann.

3. Del deigen i 6 og rull den ut til lange, tynne pølser. Ikke kna deigen! Da kan gnocchiene fort bli seige. Tenk at de skal som bli deilige og luftige puter. Skjær pølsene opp i biter på 2–3 cm, og lag gjerne mønster i dem med en gaffel.

4. Lag sausen: Varm olje i en stor stekepanne. Ha i løk og stek blank på medium varme, og stek hvitløken det siste minuttet. Tilsett tomater og tomatpuré. Kok opp og la sausen småputre i 10–15 minutter. Tilsett basilikum og smak til med salt og pepper.

5. Kok opp rikelig med lettsaltet vann. Ha gnocchi i det kokende vannet og kok i 2–3 minutter til de flyter opp. Bruk en hullsleiv til å flytte dem fra kjelen til stekepannen med saus.

Serveres med litt frisk basilikum.

Buon appetito!