1 pakke fiskepinner – 2 latterlig billige middager for 4

Du kan få en latterlig billig middag om du planlegger flere middager ut i fra de samme, billige råvarene – og du slipper å ende opp med å kaste mat!

Altfor ofte kjøper vi inn ingredienser til middagen, og ender opp med å kaste mye av det senere i uken fordi vi ikke fikk brukt opp alle ingrediensene.

Det er grunn til å tro at dette gjelder for mange av oss. For sjokkerende nok kaster vi nordmenn hvert år over 230 000 tonn spiselig mat, i følge matvett.no. Eller med andre ord – hver femte bærepose med mat som vi handler inn, går rett i søpla. 

Å bli flinkere til å kaste mindre mat, er ikke bare bra for miljøet. Du kan spare mye penger på å bruke opp mer av ingrediensene du allerede har i kjøpt. 

Du har sikkert hørt det hundre ganger før, men middagsplanlegging er nøkkelen. Da kan du nemlig lage middager basert på restene fra dagene i forveien og ingrediensene du har i hus. (Å ha system i kjøkkenskapet er også veldig lurt!) 

Men nok snikk-snakk om planleggingens vidunderlige verden. Nå skal vi i stedet vise deg hvordan det kan gjøres – og hvor billig du kan få middagen om du bare planlegger flere middager ut i fra mange av de samme, billige råvarene. 

SE OGSÅ: Flere billige middager

1. FINN HOVEDINGREDIENSEN  

Det første du bør starte med, er å finne ut hvilken råvare som skal spille hovedrollen i middagene dine. Hvilken råvare er billig, sunn, god og enkel å tilberede i en hektisk hverdag? Ta gjerne en titt i kundeavisen for å få tips til billige råvarer, eller sjekk hva du har i fryseren fra før.  

Fiskepinner har et høyt fiskeinnhold, er laget i sunn rapsolje, er en naturlig kilde til Omega 3 og inneholder mindre enn 1 % mettet fett, skriver Findus på sine nettsider. Fra frysedisken koster en pakke fiskepinner ikke mange kronene, og de er dessuten sprøe og gode. Dermed kvalifiserer fiskepinner til å spille hovedrollen i vår middag.   

2. PLANLEGG TILBEHØRET 

For å få variasjon i middagene, er det lurt å planlegge ulikt tilbehør til hovedingrediensen – ellers går du fort lei. Det som eventuelt blir til overs, kan bli til nytt tilbehør i en annen middag. Som med hovedingrediensen, bør du selvfølgelig velge tilbehør som ikke koster mye eller er for usunne. 

Til middag nummer 1 har vi valgt en variant av den erkebritiske «fish and chips». Fiskepinner med sprø potetbåter, ertepuré og chilidressing. Både erter og poteter er veldig billige råvarer som metter, og er ypperlige å bruke når du vil ha en billig middag. 

Til middag nummer 2 velger vi hjemmelaget potetmos og en frisk og syrlig cole slaw. Siden begge tilbehørene inneholder poteter og creme fraiche, får du brukt en del av de samme ingrediensene i begge middagene – men med ulik tilberedning sikrer du likevel variasjon i smakene (og at du ikke dør av kjedsomhet ved middagsbordet). Kål, eple og gulrot er også sunne og billige råvarer som er perfekte i en billig middag.  

3. SJEKK PRISEN  

Middagene med fiskepinner er beregnet til fire personer, og ut i fra disse ingrediensene får du to middager for fire personer til en latterlig billig penge. 

Når du har gjort dette noen ganger, vil du etter hvert få et repertoar av billige middager som du kan gripe til når lommeboka har smalnet inn – uten engang å tenke.

Gjør du dette, kan du si farvel til et liv med matkasting, sprukne matbudsjetter og kjipe middager. Jiha!

Fiskepinner med cole slaw og potetmos


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

15 fiskepinner 

Potetmos:

800 gram mandelpoteter 
Klatt smør 
½ dl melk
Salt og pepper 

Cole slaw:

¼ rødkål (eller vanlig hodekål) 
1 gulrot 
2 stilker vårløk 
½ syrlig eple 
1 ss hakket syltet agurk
Saft av en kvart-halv sitron  
1 ss creme fraiche
1 ss majones
1 ts HP-saus
Salt og pepper etter smak 

Slik gjør du:  

1. Skrell og kok potetene. La de dampe godt av før de moses med en gaffel eller potetmoser. Tilsett en klatt smør og litt melk, og smak til med salt og pepper.

2. Finsnitt kål, riv gulrot, hakk vårløk og syltet agurk og skrell og skjær eplet i små biter. Ha alt i en bolle, klem over sitronsaft og bland sammen. Rør sammen creme fraiche, majones og HP-saus og smak til med salt og pepper. Rør sausen godt inn og sett cole slawen i kjøleskapet frem til servering.

3. Tilbered fiskepinnene etter anvisning på pakken.

Fiskepinner med stekte potetbåter og ertepuré


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste  

Dette trenger du (4 porsjoner): 

15 fiskepinner 

Potetbåter:

800 gram mandelpoteter 
Litt olivenolje
Salt og pepper

Ertepuré:

500 gram frosne erter 
1 ss creme fraiche
Salt og pepper 

Dressing:

1 ss creme fraiche
1 ss yoghurt naturell
Sriracha chili saus etter smak (eller annen chili saus)  

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 250 grader. Vask og tørk potetene godt. Del dem i fire og legg i en ildfast form. Ringle over litt olivenolje og bland godt med hendene. Pepre og salte og sett inn i ovnen. Sett temperaturen ned til 220 grader og stek i ca 15-20 minutter, avhengig av hvor store potetbåtene er.

2. Kok opp vann og tilsett erter rett fra fryseren. La de småkoke i et par minutter og hell av vannet. Tilsett creme fraiche og kjør det glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

3. Tilbered fiskepinnene etter anvisning på pakken. Rør sammen creme fraiche og yoghurt og smak til med chilisaus.