Vafler med salt pålegg

Middagsvafler

Vafler er god og billig middag. Server dem med kjøttpålegg, middagsrester eller med kikerter som en falafel. 

Vaffeljernet gir deg superkreftene som skal til for å lage noen herlige vafler av billige råvarer du enten kjøper eller finner i kjøkkenskapet. Du får både en god middag og blir samtidig kvitt rester som ellers kanskje hadde blitt kastet.

Gode nyheter, ikke sant?

PRØV OGSÅ: Tacovafler

Vafler er raskt og enkelt

Vaflene er kjempeenkle å lage. Du bare rører sammen ingrediensene til røra og steker vaflene slik du pleier. Smick smack! 

Under finner du tre oppskrifter på middagsvafler som du kan meske deg med. Til hver oppskrift foreslår vi noe du kan servere til de ulike vaflene, men har du noe annet liggende som frister mer bruker du selvfølgelig det i stedet.

PRØV OGSÅ: Grove vafler

Falafel-vafler 

Første vaffeloppskrift er inspirert av manges favorittrett fra Midtøsten – kikertbollen falafel. Retten smaker deilig krydret og er helt fri for kjøtt, i tilfelle du ønsker å kutte ned på det. Til tross for at dette er en ren vegetarrett inneholder den rikelig med proteiner på grunn av kikertene.

Vafler med kikerter som en falafel
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

Til ca. 6 plater

2 bokser kikerter (ca. 450 g avrent vekt)
1 løk
2 fedd hvitløk
2 egg
2 ts spisskummen
1 ts malt koriander
Salt og pepper
En klype cayennepepper eller chilipulver
2 ss olivenolje
2 dl brødsmuler (smuldre gjerne opp tørt brød)

Serveringsforslag: yoghurt naturell eller tzatziki, salat

Slik gjør du:

1. Ha kikerter, løk og hvitløk i en foodprocessor og kjør til alt er finhakket. (Ta til side noen hele kikerter først, dersom du vil ha noen på toppen av de ferdige vaflene.) Ha blandingen over i en bolle.

2. Tilsett egg, krydder, olje og brødsmuler, og bland det hele godt sammen.

3. Varm opp vaffeljernet og smør det med litt olje eller annet matfett. Bruk en skje eller lignende og bre utover et lag av blandingen i det varme vaffeljernet. Stekes til overflaten har fått fin farge, ca. 3-4 minutter. Gjenta til all kikertblandingen er brukt opp.

4. Server gjerne med yoghurt naturell (eller tzatziki) og litt salat.

Tips: Falafel-vaflene går lettere i stykker enn vanlige vafler, så det kan være lurt å ta dem ut av vaffeljernet ved hjelp av en stekespade.

Potetvafler 

Disse potetvaflene byr på en glimrende anledning til å bruke opp kjøttrester du har fra tidligere middager som kylling, kjøttdeig eller bacon. Du kan dessuten bruke rester av potetmos i røra om du har det.

Vafler med cottage cheese og skinke
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

Til ca. 6 plater

3 egg
4 dl melk
150 g sammalt hvetemel
1 ts bakepulver
50 g smeltet smør eller flytende margarin
1 ts salt
300 g kokt potet, skrellet og most (rester av potetmos fungerer også bra)
150 g skinke, eller middagsrester av stekt kylling i biter, kjøttdeig eller bacon

Serveringsforslag: kremost eller cottage cheese, litt salat, nykvernet pepper

Slik gjør du:

1. Ha eggene i en bolle sammen men melken, og visp det lett sammen med en håndvisp.

2. Tilsett sammalt hvetemel, bakepulver, smeltet smør, salt og potet, og visp til alt er godt blandet.

3. Varm opp vaffeljernet, og smør det med olje eller annet matfett om nødvendig. Ha i en øse med røren, og dryss over litt skinke (eller rester av stekt kylling i biter, kjøttdeig eller bacon). Stek vaflene til de har fått fin farge, og fortsett til all røren er brukt opp.

4. Server gjerne med litt kremost eller cottage cheese, litt salat og noen tomatskiver. Dryss over litt ekstra skinke (eller rester av annet stekt kjøtt du har i hus) og nykvernet pepper.

Vafler med ris og mais 

Disse vaflene med ris var vi mest skeptiske til, men de overrasket virkelig – og var faktisk den beste av de tre oppskriftene. Om du vil øke proteininnholdet her kan du bytte ut risen med kokt quinoa.

Vafler med mais og kjøttpålegg
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

Til ca. 6 plater

3 egg
4 dl melk
50 g havregryn
150 g hvetemel (gjerne sammalt)
1 ts bakepulver
50 g smeltet smør eller flytende margarin
1 ts salt
150 g kokt ris (ev. kokt quinoa eller kokte byggryn)
1 boks mais (ca. 165 g avrent vekt)
En stor håndfull grovhakket spinat eller bladpersille

Serveringsforslag: noen skiver salami eller annet kjøttpålegg, rømme, søt chilisaus

Slik gjør du:

1. Ha eggene i en bolle sammen men melken, og visp det lett sammen med en håndvisp.

2. Tilsett havregryn, mel, bakepulver, smeltet smør, salt, kokt ris, mais og spinat eller bladpersille, og visp til alt er godt blandet. (Ta til side litt av maisen først, dersom du vil ha noen på toppen av de ferdige vaflene.)

3. Varm opp vaffeljernet, og smør det med olje eller annet matfett om nødvendig. Ha i en øse med røren og stek vaflene til de har fått fin farge, ca. 3-4 minutter. Fortsett til all røren er brukt opp.

4. Server gjerne med et par salamiskiver og en klatt rømme, og dryss over litt ekstra mais om du vil. Søt chilisaus smaker også kjempegodt på disse vaflene.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIG MIDDAG