Disse «sparevaflene» redder deg når du er blakk

Hvem skulle trodd at vaffeljernet er redningen når bankkontoen er skrapa?

De fleste av oss har en litt mer skrapa konto mot slutten av måneden enn ellers, men slapp av: Det skal bli noe godt til middag likevel. Det er nemlig en ny superhelt i byen som kan redde skinnet ditt. Vi tenker ikke på Lynvingen eller Supermann, men Vaffeljernet!

Vaffeljernet er nemlig en uovertruffen middagshelt å ha på lur i skapet til neste gang det bare er noen få kroner igjen i spareglasset i gangen.

Med vaffeljernet har du superkreftene som skal til for å lage noen herlige sparevafler av billige råvarer du enten kjøper eller finner i kjøkkenskapet. Du får både en god middag, og blir samtidig kvitt rester som ellers kanskje hadde blitt kastet.

Gode nyheter, ikke sant?

   > Tacovafler er dømt til å bli en ny legende

La vaffeljernet redde deg

Sparevaflene er kjempeenkle å lage. Du bare rører sammen ingrediensene til røra og steker vaflene slik du pleier. Smick smack! 

Under finner du tre oppskrifter på middagsvafler som du kan meske deg med. Til hver oppskrift foreslår vi noe du kan servere til de ulike vaflene, men har du noe annet liggende som frister mer bruker du selvfølgelig det i stedet.

Så følg oppfordringen vår neste gang du er blakk, og la Vaffeljernet redde deg ut av den økonomiske knipen! 

   > -Jeg lager vafler av restene hver søndag

SE OGSÅ: Flere billige middager

Falafel-vafler (ca. 6 plater)

Første vaffeloppskrift er inspirert av manges favorittrett fra Midtøsten – kikertbollen falafel. Retten smaker deilig krydret og er helt fri for kjøtt, i tilfelle du ønsker å kutte ned på det. Til tross for at dette er en ren vegetarrett inneholder den rikelig med proteiner på grunn av kikertene.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

2 bokser kikerter (ca. 450 g avrent vekt)
1 stk løk
2 fedd hvitløk
2 stk egg
2 ts spisskummen
1 ts malt koriander
Salt og pepper
En klype cayennepepper eller chilipulver
2 ss olivenolje
2 dl brødsmuler (smuldre gjerne opp tørt brød)

Serveringsforslag: yoghurt naturell eller tzatziki, salat

Slik gjør du:

1. Ha kikerter, løk og hvitløk i en foodprocessor og kjør til alt er finhakket. (Ta til side noen hele kikerter først, dersom du vil ha noen på toppen av de ferdige vaflene.) Ha blandingen over i en bolle.

2. Tilsett egg, krydder, olje og brødsmuler, og bland det hele godt sammen.

3. Varm opp vaffeljernet og smør det med litt olje eller annet matfett. Bruk en skje eller lignende og bre utover et lag av blandingen i det varme vaffeljernet. Stekes til overflaten har fått fin farge, ca. 3-4 minutter. Gjenta til all kikertblandingen er brukt opp.

4. Server gjerne med yoghurt naturell (eller tzatziki) og litt salat.

Tips: Falafel-vaflene går lettere i stykker enn vanlige vafler, så det kan være lurt å ta dem ut av vaffeljernet ved hjelp av en stekespade.

Potetvafler (ca. 6 plater)

Disse potetvaflene byr på en glimrende anledning til å bruke opp kjøttrester du har fra tidligere middager som kylling, kjøttdeig eller bacon. Du kan dessuten bruke rester av potetmos i røra om du har det.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

3 stk egg
4 dl melk
150 g sammalt hvetemel
1 ts bakepulver
50 g smeltet smør eller flytende margarin
1 ts salt
300 g kokt potet, skrellet og most (rester av potetmos fungerer også bra)
150 g skinke, eller middagsrester av stekt kylling i biter, kjøttdeig eller bacon

Serveringsforslag: kremost eller cottage cheese, litt salat, nykvernet pepper

Slik gjør du:

1. Ha eggene i en bolle sammen men melken, og visp det lett sammen med en håndvisp.

2. Tilsett sammalt hvetemel, bakepulver, smeltet smør, salt og potet, og visp til alt er godt blandet.

3. Varm opp vaffeljernet, og smør det med olje eller annet matfett om nødvendig. Ha i en øse med røren, og dryss over litt skinke (eller rester av stekt kylling i biter, kjøttdeig eller bacon). Stek vaflene til de har fått fin farge, og fortsett til all røren er brukt opp.

4. Server gjerne med litt kremost eller cottage cheese, litt salat og noen tomatskiver. Dryss over litt ekstra skinke (eller rester av annet stekt kjøtt du har i hus) og nykvernet pepper.

Vafler med ris og mais (ca. 6 plater)

Disse vaflene med ris var vi mest skeptiske til, men de overrasket virkelig – og var faktisk den beste av de tre oppskriftene. Om du vil øke proteininnholdet her kan du bytte ut risen med kokt quinoa.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt & Søtt

Dette trenger du:

3 stk egg
4 dl melk
50 g havregryn
150 g hvetemel (gjerne sammalt)
1 ts bakepulver
50 g smeltet smør eller flytende margarin
1 ts salt
150 g kokt ris (ev. kokt quinoa eller kokte byggryn)
1 boks mais (ca. 165 g avrent vekt)
En stor håndfull grovhakket spinat eller bladpersille

Serveringsforslag: noen skiver salami eller annet kjøttpålegg, rømme, søt chilisaus

Slik gjør du:

1. Ha eggene i en bolle sammen men melken, og visp det lett sammen med en håndvisp.

2. Tilsett havregryn, mel, bakepulver, smeltet smør, salt, kokt ris, mais og spinat eller bladpersille, og visp til alt er godt blandet. (Ta til side litt av maisen først, dersom du vil ha noen på toppen av de ferdige vaflene.)

3. Varm opp vaffeljernet, og smør det med olje eller annet matfett om nødvendig. Ha i en øse med røren og stek vaflene til de har fått fin farge, ca. 3-4 minutter. Fortsett til all røren er brukt opp.

4. Server gjerne med et par salamiskiver og en klatt rømme, og dryss over litt ekstra mais om du vil. Søt chilisaus smaker også kjempegodt på disse vaflene.