– Toast er tusen ganger bedre enn ferdigpizza

Er du ute etter en fullverdig middag for slikk og ingenting? Fru Timian viser deg hvordan ostesmørbrødet kan redde deg i hverdagen.

 – Ostesmørbrød er rett og slett ideell mat når budsjettet er stramt og tiden knapp. Når ungene kommer sent hjem fra skolen og skal videre på trening, har toast til middag vært redningen flere ganger hjemme hos meg. 

Det forteller matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie, også kjent som Fru Timian.

Ostesmørbød tar maks ti minutter å lage, og er tusen ganger bedre enn ferdigpizza, synes Marit og mener toasten er undervurdert som middagsrett:

– Du kan variere i det uendelige, og bruk gjerne råvarer du har liggende.

Se oppskrift på toast med mozzarella, aioli og ruccolapesto lenger ned i saken.

FRU TIMIANS TOAST-TRIKS

Måten man tilbereder toasten på, samt valg av ostetype, er helt essensielt ifølge Fru Timian.

Her har hun to kjøreregler:

1. Bruk gjerne toastjern, panne, ovn eller grill – men du må aldri, aldri finne på å bruke mikro

– Det er fryktelig hva som skjer med osten – eller hva du vil kalle de kokte greiene du ender opp med hvis du bruker mikro, sier Fru Timian.

Hvis hun har dårlig tid, bruker hun toastjern (i cirka to minutter). Yndlingsmetoden lyder imidlertid som følger:

– Stek toasten i panne, først på den ene siden i smør og olje til den blir sprø. Deretter vender du den og setter panna i ovnen til osten blir perfekt smeltet.

2. Velg ost som smelter godt

– Ofte bruker jeg vanlig Norvegia, men en Jarlsberg gir selvfølgelig mer smak – så den er enda bedre. Mozzarella er også et godt alternativ. Den smelter fint og gir seigheten vi kjenner fra pizza.

For en eventuell gourmetversjon anbefaler hun osterester du kanskje har liggende, for eksempel brie eller blåmuggost.

GJØR TOAST TIL FULLVERDIG MIDDAG

– Jeg er spesielt svak for god skinke eller spekepølse, som chorizo og salami, samt et par tomatskiver og gjerne et tynt lag med sterk fransk sennep, forteller Fru Timian.

Urtesalt, pepper og tørket oregano er blant favorittkrydderne.

Hun har ellers flere tips som kan gjøre toasten til en fullverdig middag:

  • Fres sopp og løk som fyll i ostesmørbrødet, eller server dette oppå.
  • Fres hvitløk, paprika og squash og bruk som fyll eller topping.
  • Server noe grønt som tilbehør – for eksempel noen salatblader, eller avokado og tomat i skiver.
  • Server med saus! Grønn pesto, tomatpesto eller en avokadomos, for eksempel.
  • Lag den franske klassikeren Croque Madame – med skinke og ost inni, og et speilegg på toppen. Les mer om denne herligheten på bloggen Fru Timian.

I mellomtiden: Her er en nydelig vegetarversjon du kan teste ut!

«CAPRESE PANINI»

Toast med aioli, ruccolapesto, mozzarella og tomater.  

2-4 personer.

Dette trenger du:

8 skiver landbrød
2 tomater
2 mozzarella
2 ss aioli
1 rødløk

Ruccolapesto:

1 neve basilikum
1 pose ruccola
2 dl raspet parmesan
3-4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1-2 ss sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Finhakk basilikum, ruccola og hvitløk. Bland inn parmesan og olivenolje. Smak til med sitron, salt og pepper.

2. Ha pesto, skiver med tomat, ost og rødløk på den ene skiven. Smør litt aioli på toppen av den andre og legg sammen.

3. Stek den på grillen, i toastjern, i stekepannen eller i ovnen til alt er gyllent og osten er smeltet.