Denne sunne sjokoladekaken lager du på 16 minutter

Denne saftige sjokoladekaken lager du på 16 minutter – i hvert fall om du er like kjapp bak kjøkkenbenken som Elin Larsen.

Matblogger Elin Larsen er ekspert på å lage sunne kaker – men hun er tydeligvis også ekspert på raske kaker.

Denne rå sjokoladekaken med glasur, laget hun nemlig på kun 16 minutter.

– Jeg satt hjemme en kveld, og fikk plutselig lyst på sjokoladekake. Jeg skrev en status på Facebook-siden min om at jeg nå gikk i gang med å lage en sjokoladekake. Da jeg kom tilbake til PC-en, så jeg at det hadde gått nøyaktig 16 minutter fra jeg oppdaterte statusen til jeg var ferdig med kaken, ler Elin.

En næringsrik kake

Mens kakebunnen inneholder blant annet hasselnøtter og dadler, er sjokoladeglasuren laget hovedsakelig av cashewnøtter.

Sjokoladekaken er full av næring, og er rik på både jern, magnesium, antioksidanter, kalsium og fiber.

Ikke minst er kaken perfekt nærmest for alle utenom nøtteallergikere. Kaken er helt uten sukker, gluten, laktose, kunstige tilsetningsstoffer, smør og meieriprodukter.

Fordi kaken er rå, krever den ingen steketid, og alle næringsstoffene i kaken bevares.

Ifølge Elin bør alle «raw food» inneholde fire smaker. Huskeregelen er «FASS»: Fat, Acid, Sweet, Salt. Har du dette i kakene, vil smakene være balanserte og velsmakende.

– Stol på smaksløkene dine, og prøv deg frem til den perfekte balansen med salt, søtt og syre. Det absolutt beste smaksresultatet, får du om du rister nøttene først. Da får du den karakteristiske nøttesmaken som er helst fantastisk i kombinasjon med sjokolade, sier Elin.

Elin Larsen klarte å lage denne kaken på 16 minutter. Er du like kjapp som henne?

Rå sjokoladekake med glasur 

Sunn og næringsrik sjokoladekake på 16 minutter. Foto: Elin Larsen

Til sjokoladebunnen trenger du: 

5 dl hasselnøtter

7 ferske og myke dadler

2 ss rå kakao (eller vanlig kakaopulver)

1 ts salt

Slik gjør du:

Kjør alle ingrediensene i en food processor til en klebrig masse med små nøttebiter. Tilsett mer dadler hvis bunnen ikke er klebrig nok. Smør en rund springform (22 centimeter i diameter) med rå kokosolje, og trykk kakebunnen ned i formen. Sett i kjøleskapet mens du lager glasuren.    

For best smaksresultat, kan du riste hasselnøttene på 180 grader i 10-15 minutter i ovnen først. Gni deretter av skallet, og avkjøl før de tilsettes i food processoren. Da er ikke kaken rå lenger, men du får bedre frem den karakteristiske nøttesmaken.

Til sjokoladeglasuren trenger du:

300 gram cashewnøtter uten salt
4 ss rå kakao eller vanlig kakaopulver
¾ dl fersk appelsinjuice
1-2 ts salt
1- 1 ½ dl lønnesirup eller agave
Eventuelt 1 ss lucuma (kan sløyfes) 

Slik gjør du:

For å lage denne glasuren, må du ha en blender med høy hastighet. 

Kjør alle ingrediensene på høy hastighet i en blender til en fin og myk konsistens. Hvis du ikke har en blender med høy hastighet, kan nøttene finmales før de blandes med resten av ingrediensene. Smak til, og tilsett mer søtt, surt eller salt om nødvendig. Hvis glasuren er for tørr, kan du tilsette litt mer vann. Hell glasuren over kakebunnen, og pynt for eksempel med blåbær. 

Besøk Elin Larsen sin Facebook-side, Instagram-profil eller matblogg for å få flere gode ideer.