7 nye måter å bruke buljongen du har bakerst i skapet

Nå får du endelig svar på hva du kan bruke buljongterningene som ligger bakerst i kjøkkenskapet til.

Buljongterningen er en gammel kjenning for de fleste - kanskje ikke så rart, siden den har vært på markedet i over 100 år allerede. Den ligger ofte der, nederst i kjøkkenskuffen, og venter på å bli brukt neste gang det skal serveres wienerpølse i brød og lompe. Men visste du at buljong kan brukes til utrolig mye mer enn pølsevann? 

I tillegg til å piffe opp hjemmelagde krafter, kan buljongterninger blant annet gi masse smak til både kokt ris og smakløse supper. Ifølge Food Network kan de til og med knuses opp i pizzadeig, og gi en god og krydret smak til pizzabunnen. For å inspirere har vi derfor laget en liste over de beste tipsene for deg som har en pakke buljong eller fem i kjøkkenskapet.

Men selv om buljong smaker av kjøtt, fisk, grønnsaker eller høns, er den også veldig salt. Derfor er det veldig viktig å ikke tilsette for mye. Hvis du er usikker på om du har for lite væske i forhold til buljong, bør du heller knuse opp terningen og tilsette litt etter litt til smaken er riktig.

1. I risen

Du kommer aldri til å spise vanlig ris igjen etter å ha prøvd dette trikset: Legg en buljongterning i en kjele med vann, og la det koke opp før du tilsetter ris. Når risen er ferdig har den fått en deilig og aromatisk smak, og et fin og gul farge. 

Tilsett gjerne andre krydre i kokevannet, som laurbærblad for aroma, eller litt gurkemeie for farge.

2. I sausen

Foto: Shutterstock

Buljong er såpass kraftig på smak at den er perfekt for å kickstarte hjemmelagde sauser - eller for å freshe opp posesauser som ikke når helt mål. Knus den opp, og tilsett litt etter litt til sausen er perfekt.

3. I kraften

Det er lite som føles like antiklimatisk som å smake på en kraft man har latt koke i timevis, bare for å kjenne at den ikke smaker nok. Da er det bra å vite at en liten buljongterning eller to (eller en halv) kan gi den det lille piffet den trenger siden den både er salt, og fordi den kan justeres etter akkurat den typen kraft du har laget, være seg storfe-, kylling-, grønnsak- eller fiskekraft.

4. I gryteretter og supper

Foto: Shutterstock

Akkurat som i kraft kan en buljonggterning gjøre underverker for gryteretter og supper siden den både tilfører salt og smak. Ikke lass på med salt, men knus heller opp en buljongterning i chili con carne-en eller minestronesuppen. La det småputre noen minutter, og smak til med eventuelle krydre.

5. På termosen

Her kommer en skikkelig buljong-klassiker: Kok opp et par buljongterninger i en liter vann, og hell det over i en termos. Buljong er perfekt hvis du trenger litt ekstra varme i kroppen i skiløypa, og smaken av kjøtt- eller grønnsakssuppe gir en deilig og rask metthetsfølelse. Tilsett gjerne litt kokt stjernemakaroni eller fullkornsmakaroni for at det skal bli litt mer mettende. Bare husk skjeer og kopper.

6. I pølsegryta

Foto: Shutterstock

Tilsett en buljongterning neste gang du skal ha wienerpølser til middag, og la pølsene trekke på svak varme til de er gjennomvarme. I tillegg til at det sprer seg en koselig duft av pølsebuljong på kjøkkenet, er tanken at dette skal gi et ekstra smakspiff til pølsa. 

Det er forøvrig delte meninger om dette punktet. I en artikkel på Dagbladet heter det at man kun skal tilsette buljong i vannet hvis pølsene smaker mindre enn buljongen. Har du derimot smaksrike pølser bør du la være, for å unngå at pølsene «mister sin særegenhet» , fortsetter avisen.

7. I lapskausen

Klart det beste er å lage lapskaus på knoke, men når man ikke har tid til å vente fire timer på at kjøttet skal kokes mørt er det lite som er bedre enn en enkel pølselapskaus.

Det eneste du må gjøre er å koke rotgrønnsaker som poteter, gulrøtter og kålrot møre i buljong. Tilsett pølsebiter på slutten, og du har en nydelig hverdagslapskaus klar på 1-2-3. Serveres med flatbrød eller brødskiver med smør. Mettende og godt.