Disse middagene slipper du å gå i butikken for å handle inn

Hvis du går på handletur i skuffene og skapene dine en gang i uka, kan du redusere matsvinnet ditt, spare penger og spare tid.

Nordmenn kaster hver femte handlepose med mat rett i søpla, i følge matvett.no. Det tilsvarer i gjennomsnitt 51 kilo matavfall per person hvert eneste år. 

Det er dårlig nytt både for miljøet og lommeboka di. Men heldigvis er det mye du kan gjøre for å redusere matsvinnet ditt.     

Å få en bedre oversikt over hva du har i kjøkkenskap og kjøleskap, er en av tingene du kan gjøre. Vi har nemlig en tendens til å bruke det vi kan se, og glemme det vi ikke kan se. Og det vi glemmer, går ofte i søpla.

Veggisbloggeren «Green Bonanza» har laget et fabelaktig system i kjøkkenskapene sine for å unngå nettopp det. 

I tillegg til å lage et bedre system i kjøkkenskapene dine, kan du redusere matsvinnet ditt ved å ta en ukentlig «restedag». Ta en shoppingrunde i skap og skuffer, og lag middag med ingrediensene du finner. 

Kanskje har du noen slappe gulrøtter, en boks hakkede tomater og en halvfull pakke pastaskruer som kan bli til pasta bolognese?  

Vi har samlet sammen fem middagsretter som du kun trenger typiske basisvarer som de fleste har i skapene sine for å lage. Kanskje disse rettene kan kickstarte restedagen din? 

1. Amerikanske pannekaker

Disse pannekakene fra matbloggeren Fru Timian, trenger du kun smør, mel, sukker, salt, bakepulver, egg og melk for å lage.

Ekte, amerikanske pannekaker er en sikker vinner. Foto: Fru Timian

Marit topper pannekakene med blåbær og sprøstekt bacon, men du kan fint bruke annen topping – som for eksempel mango, jordbær, bringebær, syltetøy, spekeskinke, salami, kesam, cottage cheese eller rømme.

Amerikanske pannekaker er både mindre og tykkere enn vanlige pannekaker, og kan minne om sveler eller lapper.

- Når du lager amerikanske pannekaker, er det viktig å ikke røre for mye i blandingen. Røren skal ha små melklumper i seg, for da blir pannekakene høye og luftige, forklarer Marit.

>> Se oppskriften på amerikanske pannekaker på matbloggen Fru Timian

2. Quesadillas med kylling 

Disse quesadillasene fra matbloggen «Just another food story», trenger du kylling, tortillalefser, løk, paprika, ost, diverse krydder og eventuelt koriander og hot chilisaus for å lage.

Det meste smaker når det serveres mellom to stekte tortillas. Foto: Just Another Food Story

Du kan bruke både kyllingfilet, grillet kylling eller kyllingrester, men det er ikke bare kylling som passer i retten.      

Rester av biff, pølser, kjøttdeig, skinke, pepperoni og salamipølser, smaker minst like godt i quesadillas. Og har du ikke tortillalefser, kan du bruke lomper. 

Det eneste du må passe på, er at ikke innholdet blir for fuktig. Da vil nemlig ikke quesadillasen være sprø når den er ferdig stekt.

Stek ingrediensene til fyllet, fordel fyllet på lefsen, strø over ost, legg en lefse på toppen, og stek dem raskt i pannen på hver side.

>> Se oppskriften på quesadillas på matbloggen «Just another food story»

3. Hjemmelaget kjøttsuppe

Denne kjøttsuppen fra ernæringsfysiolog og matblogger Lise Von Krogh er laget av løk, purre, sellerirot, potet, hodekål, gulrøtter, kjøttpølser, smør, buljongterninger og krydder.  

En kjøttsuppe er ypperlig når du har mye rester i kjøleskapet. Foto: Lise Von Krogh

- Men du trenger absolutt ikke å følge oppskriften slavisk, understreker Lise.

I kjøttsuppen kan du bruke de fleste typer av kjøtt, fisk og grønnsaker som du måtte ha i kjøleskap eller fryser. Med andre ord er en kjøttsuppe en perfekt rett for å få brukt restene du har.  

For en vegetarvariant kan du bruke grønnsaksbuljong, og erstatte kjøttet med pasta, ris eller byggryn.

Ta en kikk i kjøleskap og fryser, og sett frem ingrediensene du har. Finn frem en gryte, og kok kjøttet eller fisken og grønnsakene sammen med vann, buljongterning og krydder.

>> Se oppskriften på hjemmelaget kjøttsuppe på matbloggen Lise Von Krogh

4. Pastaform med pølse og brokkoli

Denne pastaformen fra TINE trenger du pasta, brokkoli, pølser, egg, melk, ost, tomater, salt og pepper for å lage. 

Du kan hive nærmest hva du vil i en pastaform. Foto: Synøve Dreyer/TINE

Som de andre rettene, er pastaformen lett å variere. Basisen i retten er pasta, kjøtt og grønnsaker med en egg- og melkeblanding som du heller over. Men hvilken pasta, hvilket kjøtt og hvilke grønnsaker du bruker, er opp til deg.

Det eneste du må huske på, er hvor lang tilberedningstid de ulike ingrediensene krever – og justere steke- og koketiden ut i fra dette. 

Å lage pastaformen er enkelt. Kok pastaen og grønnsakene, ha dem i en ildfast form, hell over eggeblandingen og strø ost på toppen. 

>> Se oppskriften på pastaform hos TINE 

5. Tomatsuppe med omelettvafler

Denne tomatsuppen fra matbloggeren Nina Bakke trenger du løk, gulrot, hvitløk, knuste tomater, grønnsaksbuljong, smør, olje og eventuelt tørket basilikum og laurbærblad for å lage. 

Tomatsupper smaker enda bedre sammen med omelettvafler. Foto: Nina Bakke

Selv om en tomatsuppe laget fra bunnen av smaker fantastisk, har Nina løftet retten til nye høyder. Hun serverer nemlig tomatsuppen med omelettvafler!

For å lage omelettvaflene, trenger du i egg, fløte, creme fraiche, smør, løk, hvitost og eventuelt bacon eller lignende.  

Omelettvaflene steker du i vaffeljernet som du steker vafler, og vaflene kan du lage mens tomatsuppen koker.

Jeg synes omelettvaflene smaker aller best når de serveres kalde, foreslår Nina.

>> Se oppskriften på tomatsuppe med omelettvafler på matbloggen til Nina Bakke