7 enkle tapasretter til 17. mai

Dårlig tid og null idéer til sjampanjefrokosten på 17. mai? Null stress! Her er syv tapasretter med inspirasjon fra hele verden som du lager på 30 sekunder (seriøst)!

220304-u19-extra-bannere-jordb-900x450.jpg

Nasjonaldagen er ikke langt unna, og kanskje du har invitert til 17. mai-frokost. Men hva gjør du hvis du står der på selve 17. mai morgen, og plutselig kommer på at du har en hel fest å fôre om noen timer? Jo, da kan du lage disse enkle 30-sekunders-tapasene.

Inspirert av nasjonaldagen har vi satt sammen noen raske og smakfulle tapasbiter inspirert av forskjellige nasjoner; Norge, Spania, Italia, Frankrike og Hellas i Europa; Japan i Asia; og USA i Nord-Amerika.

Selvfølgelig finnes det et drøss flere typiske retter fra disse landene (og mange andre spennende verdensdeler og nasjoner vi kunne «tapasifisert») men vi har gått for de absolutt enkleste løsningene som verken krever steking, koking eller baking. Her skal det kun kuttes og stikkes på et grillspyd. Vi snakker tross alt en halvstressa morgen pre-fest.

Ikke gå glipp av: Den idiotsikre guiden til perfekt pavlova (9 steg)

Smakssammensetning

I tillegg til den evig klassiske norske lakserullen (den må selvfølgelig med på 17. mai), har vi blant annet tatt med serranoskinke med melon og manchego (Spania), blåmuggost med pære og honning (Frankrike), salmalaks med ingefær og soyasaus (Japan), og feta med cherrytomat, rødløk og agurk (Hellas).

USAs tapasrett er en lite ode til barbeque-kulturen, og består av «kaldpølse» i brød med topping. Her må du være sikker på at pølsen du kjøper ikke krever varmebehandling, siden vi går for såpass raske løsninger at pølsen skal serveres kald. 

Se også: Den mest spektakulære kaken du kan lage til 17. mai

17. mai-tapas på 30 sekunder 

ITALIA OG FRANKRIKE

Italia:

Mozzarellakuler
Cherrytomater
Frisk basilikum

Hell vannet av mozzarella-kulene, og skjær av litt av bunnen på cherrytomatene slik at de kan stå. Træ én cherrytomat, én mozzarellakule og ett basilikumblad på hvert spidd.

Frankrike:

Blåmuggost
Pære
Honning

Bruk en litt myk blåmuggost, og bruk to teskjeer til å forme små ostekuler. Press spiddet gjennom ostekulen først, og så en liten terning av pære. Server med honning ved siden av.

NORGE OG JAPAN 

Norge:

Potetlefser
Røkelaks
Snøfrisk med dill
Frisk dill

Smør Snøfrisk utover lefsen, og legg et lag røkelaks på en tredjedel av rullen. Topp laksen med frisk dill. Rull lefsen, og skjær i munnfuller. Stikk et spidd gjenom, og server.

Japan:

Salmalaks
Syltet ingefær
Agurk
Vårløk
Soyasaus, til servering

Del salmalaks, agurk og vårløk i passende biter, og lag små ruller av syktet ingefær. Tre altpå et spidd, og server med soyasaus til dypping.

HELLAS OG SPANIA

 

Hellas:

Fetaost
Rødløk
Cherrytomat
Agurk

Del feta og agurk i terninger, og cherrytomater i halvdeler. Træ dem på et spidd, og topp med noen små ringer med tynnstrimler rødløk.

Spania:

Manchego
Serrano
Honningmelon

Skjær skallet av honningmelonen, og del den i små terninger. Træ melon og biter av manchego på et spidd, med en sammenbrettet skive av spekeskinke mellom.

USA

 

USA:

Grillpølser
Pølsebrød
Agurkmix
Ketchup
Sennep

Del pølsebrødet i to på langs. Del deretter grillpølse og pølsebrød i like store deler. Legg litt agurkmix på bunnen. Stikk spiddet forsiktig gjennom pølsebrødtoppen, deretter pølsen, og så bunnen, og tyt inn litt ketchup og sennep.

Sa noen sjokoladekake? Denne sjokoladekaken inneholder en overraskende ingrediens som gjør den utenomjordisk saftig.