4 raske og enkle pastaoppskrifter i en hektisk hverdag

Pasta er billig, raskt og enkelt å lage. Her er fire knallgode pastamiddager du ikke må gå glipp av. Og, hey!, visste du at pasta som er kokt al dente kan være sunnere enn pasta som har kokt lenge?

I en hektisk hverdag vil vi helst bruke tiden og pengene våre på andre ting enn middag. Til disse dagene, er pasta er et ypperlig valg. 

Pasta er billig, raskt å lage og smaker fantastisk sammen med noen få enkle, gode råvarer. Aller best smaker pastaen når den er «al dente». 

👇 Lenger ned i artikkelen finner du fire supergode pastaoppskrifter 👇

Al dente er italiensk og betyr «til tannen» eller «for tannen». Det italienske begrepet brukes om pasta som er kokt til perfekt konsistens. Pastaen skal være myk nok til å spises, men fortsatt gi litt tyggemotstand til tennene. Det skal være litt å bite i! 

Se også: 7 grisebillige middager som du faktisk har lyst på.

Sunnere med al dente  

Alle italienere vil fortelle deg at pasta al dente smaker aller best, men i følge care2.com, livescience.com og healthyfood.co.uk er pasta også sunnest når den er kokt til al dente. 

All pasta har relativt lav glykemisk indeks (GI), men når pastaen kokes al dente holdes GI’en så lav som mulig, skriver healthyfood.co.uk. 

Glykemisk indeks er som kjent en indikator som forteller hvor mye og hvor raskt en matvare påvirker blodsukkeret ditt. En matvare med høy glykemisk indeks, vil få blodsukkeret til å stige raskt – og det er forbundet med en rekke helseproblemer, skriver nhi.no

Jo lengre du koker pastaen, jo mer stivelse vil løses ut i pastaen. Stivelsen brytes raskt ned til glykose, og får blodsukkeret ditt til å stige raskt. 

Hvis du derimot korter ned koketiden på pastaen og stopper når pastaen er al dente, vil mindre stivelse frigjøres i pastaen. Jo fastere pastaen er i konsitensen, jo lengre tid vil de ta for kroppen å fordøye maten – og jo lengre tid vil det tar før glukosen tas opp i kroppen. Det betyr lavere blodsukker og lengre metthetsfølelse til deg, skriver healthyfood.co.uk. 

Ved å koke pastaen al dente, kan du altså spise pasta med minst mulig negativ innvirkning på blodsukkeret ditt – og samtidig nyte pastaen på ekte italiensk vis. 

Ikke gå glipp av: Will it microwave? Vi tester fire mikrobølgeovn-myter. 

Når er pastaen al dente? 

Du har kanskje hørt at den beste måten å sjekke om spagetti er al dente, er å kaste den i veggen. Om den klebrer seg fast til veggen, skal den angivelig være al dente. Det er i følge culinarylore.com bare tull. I følge nettsiden er ikke dette en indikasjon på noe annet enn at pastaen er klebrig. 

For å sjekke om pastaen er al dente, er det smakssansen du må bruke. Siden riktig koketid avhenger av hvilken type og form av pasta du bruker, er det best å følge koketiden som er anbefalt på pakningen som et utgangspunkt. Men når det gjenstår omtrent to-tre minutter av anbefalt koketid, må du begynne å smake på pastaen for å kjenne om konsistensen er al dente. 

Ikke minst må du huske på å bruke masse vann, tilsette salt og pasta når vannet har kokt opp og røre i pastaen de første to minuttene av koketiden for å unngå at pastaen klebrer seg sammen. Så er det bare å bråbremse når pastaen er myk nok til å spises, men fortsatt har tyggemotstand! 

Disse tre raske, enkle og billige pastarettene får deg i gang med prosjektet å bli en ekte pasta-guru (selv om sola skinner utenfor): 

🌭Vil du lære mer? Dette geniale pølsetrikset burde alle lære seg.

Fullkornspagetti med pesto og reker


Foto: Nadin Martinuzzi og Hanne Stensvold 

Dette trenger du (4 personer): 

400 g fullkornspagetti
4-5 ss grønn pesto
300 g håndpillede reker
½ bunt persille
saft fra ½ sitron
salt og pepper  

Dette gjør du:

1. Kok opp masse vann og tilsett salt.

2. Tilsett pastaen, og bruk koketiden på pakken som et utgangspunkt. Rør jevnlig de to første minuttene av koketiden for å unngå at pastaen klebrer seg. Smak på pastaen to til tre minutter før koketiden er ferdig, og stopp når pastaen er al dente. 

3. Sil vannet av spagettien og vend pesto godt rundt i den. Tilsett reker, grovhakket persille og sitronsaft, smak til med salt og pepper. Server med det samme.

Spagetti med cherrytomater og basilikum


Foto: Nadin Martinuzzi og Hanne Stensvold 

Dette trenger du (4 personer): 

300 g spagetti
1 kurv cherrytomater
1 fedd hvitløk
2 ansjosfileter
1 neve frisk basilikum
1 dl god olivenolje
1/2-1 ss sukker
salt og pepper
Billig parmesan (Grana Pandano) til servering 

Slik gjør du:

1. Kok opp masse vann, og tilsett salt. 

2. Tilsett pastaen, og bruk koketiden på pakken som et utgangspunkt. Rør jevnlig de to første minuttene av koketiden for å unngå at pastaen klebrer seg. Smak på pastaen to til tre minutter før koketiden er ferdig, og stopp når pastaen er al dente. 

3. Varm en stekepanne. Del tomatene, hakk basilikum og finhakk hvitløk og ansjos.

4. Fres hvitløk og ansjos i olje i pannen 1 minutt. Tilsett tomater, sukker og halvparten av basilikumen. Fres et par minutter. Krydre med salt og pepper.

5. Ha den nykokte pastaen i pannen, hell over resten av oljen og dryss over frisk basilikum. Server med nyrevet ost og brød til.

Pasta med sitron- og parmesansaus


Foto: Torben Hjulmand 

Dette trenger du (4 personer): 

ca. 500 g spagetti
saften fra 3 sitroner
skallet (kun det gule) fra 1 sitron
6 ss olivenolje
125 g revet parmesan (Grana Padano er billigst) 
en stor neve frisk basilikum, finsnittet
en stor neve ruccola
salt og nykvernet pepper 

Dette gjør du:

1. Kok opp masse vann, og tilsett salt. 

2. Tilsett pastaen, og bruk koketiden på pakken som et utgangspunkt. Rør jevnlig de to første minuttene av koketiden for å unngå at pastaen klebrer seg. Smak på pastaen to til tre minutter før koketiden er ferdig, og stopp når pastaen er al dente. 

3. Pisk sammen saft fra sitronene, skallet fra 1 sitron og olivenolje. Fortsett å piske inn parmesan, til sausen blir tykk og kremete. Smak til med salt, pepper og evt. mer sitronsaft.

4. Sil av spagettien i et dørslag og ha den tilbake i kjelen. Tilsett sitronsausen og bland godt. Rør inn frisk basilikum og ruccola.

Pasta med kremostsaus og reker


Foto: Nadin Martinuzzi og Hanne Stensvold 

Dette trenger du (4 personer): 

400 g spagetti
2 ss olivenolje
1 løk
2-3 fedd hvitløk
1 fennikel
200 g frosne erter
2 ss smør
4 dl hønsebuljong
200 g kremost naturell
300 g pillede reker
salt og pepper 

Dette gjør du:

1. Kok opp masse vann, og tilsett salt. 

2. Tilsett pastaen, og bruk koketiden på pakken som et utgangspunkt. Rør jevnlig de to første minuttene av koketiden for å unngå at pastaen klebrer seg. Smak på pastaen to til tre minutter før koketiden er ferdig, og stopp når pastaen er al dente. 

3. Varm opp en stekepanne. Hakk løk, hvitløk og fennikel og fres mykt i oljen i pannen, ca. 3 minutter.

4. Ha i erter og smør, rør til smeltet og tilsett kraft og kremost. Rør til alt er godt blandet, vend inn rekene og kok inn noen minutter til sausen har tyknet og rekene er akkurat gjennomvarme. Smak til med salt og pepper. Server over nykokt pasta. 

🍝 Ikke fysen på pasta allikevel? Sjekk ut disse andre gode middagstips vi har samlet for deg her