Laks panert i cornflakes med grønnsaker og dipp.

Panert fisk med cornflakes

Panert fisk med cornflakes blir sprø og god, og det kan det bety slutten på kampen for å få barna til å like fisk.

– Fisk som paneres i cornflakes får en utrolig god smak og gir en crispy kontrast til laksen, samtidig som den ikke dominerer smaken av fisk. Det er en utrolig god rett som er midt i blinken for å variere litt med fisken, og noe jeg gleder meg til å servere barna til middag, forteller trebarnsmoren Ina Shelby fra matbloggen Kjøkkentjeneste. Hun får alltid applaus fra sine tre gutter når hun serverer laks panert med Cornflakes. 

PRØV OGSÅ: Barnas fiskegrateng

Cornflakes gjør fisken sprø og saftig på samme tid. Foto: Istock.  

Sprø og saftig fisk 

I paneringens vidunderlige verden, skiller man mellom to ulike måter å panere på: Vanlig panering og dobbeltpanering.

Når du dobbeltpanerer, ruller du fisken (eller kjøttet) i en krydret melblanding, så i sammenvispede egg og til slutt i ønsket panering. Vanlig panering vil si å vende fisken direkte i det du ønsker å panere fisken i.  

Du kan panere fisk og kjøtt i alt fra strøkavring, brødsmuler, pankomel, knust knekkebrød, krutonger, sesamfrø til linfrø – for å nevne noe. Ina anbefaler å ta restene i bruk: 

– Gamle brødrester som vi ikke får spist kjører jeg glatt i en foodprosessor og legger det klart i fryseren. Finrevet parmesan og hakkede urter som timian kan også tilsettes paneringen før maten lages, og du kan gjerne ta litt ekstra i når du krydrer, sier Ina. 

Det viktigste er å velge en panering som gir en sprø overflate på råvaren. Hele poenget med å panere fisk, er nettopp å gi råvaren en sprø skorpe. Det sørger for å holde fisken friskt og saftig, men viktigst av alt: Det gir en skikkelig krønsji fisk som frister barna langt mer enn en slapp og «dissete» fiskefilet. Æsj, liksom! 

PRØV OGSÅ: Fiskeburger med mangosalsa

To til tre ganger i uken  

Hvorfor bør vi orke å ta kampen om å få i barna fisk? Det er selvfølgelig fordi årevis av forskning forteller oss at fisk er sunt, men også fordi vi i barndommen legger grunnen for barnas matvaner resten av livet. 

Helsedirektoratet anbefaler fisk på middagsmenyen to til tre ganger i uka. Fisk og sjømat gir overskudd, forebygger hjerte- og karsykdommer og andre livsstilsykdommer. 

Så da er det bare å brette opp armene igjen, og teste ut Cornflakes-panert laks på barna. Lykke til! 

Laks panert med cornflakes á la Kjøkkentjeneste 

Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

DETTE TRENGER DU:

Panert laks:

Til 4 personer:

500 gram laksefilet

Salt og nykvernet pepper

1 dl mel

1 egg 

4 dl cornflakes

 

Søtpotetmos:

Cirka 800 gram søtpotet

50 gram smør

Saft fra en halv sitron

Salt og pepper

 

Dipp:

2 dl rømme eller Crème fraîche 

2 dl yoghurt naturell

Hakket persille

Salt og pepper

 

Grønnsaker:

1 lang paprika

1/2 agurk

SLIK GJØR DU:

1. Sett ovnen på 200 grader med varmluft.

2. Skrell søtpotetene og kok til de er møre. Skjær i biter først om du ønsker at det skal gå raskere.

3. Ha cornflakesen i en pose, og knus dem med hendene. 

4. Rull fiskefiletene i en blanding av mel, salt og pepper, deretter i vispet egg, og til slutt i den knuste cornflakesen.

5. Legg stykkene på et stekebrett med bakepapir og sett i ovnen. Stek i ca ti minutter, eller til fisken er ferdig. Den blir best om den ikke blir stekt for mye.

6. Hell av vannet når søtpotetene er ferdig kokt. Bland inn litt smør og mos godt. Smak til med søtmosen med salt og pepper.

7. Bland yoghurt og Crème fraîche og rør inn hakket persille, salt og pepper.

8. Skjær strimler av agurk og paprika. 

Flere sunne og gode middager