Frysetrikset som lar deg mekke smoothie på sekundet

Neste gang du skal lage smoothie, slipper du å få halve kjøleskapet utover hele kjøkkenbenken.

Smoothie er både godt og sunt, men la oss være ærlige: Det blir fort mye rot og søl på kjøkkenbenken. 

For før du har snudd deg, har plutselig halve kjøleskapet havnet på benken mens du har kuttet opp frukt og grønnsaker. Så fort du har rukket å drikke opp smoothien, må du ut på kjøkkenet igjen for å rydde skall og skrell. Makan! 

Frys i porsjonspakninger

Men skribent og forfatter Birgitte Magnussen har et genialt frysetriks på lur som kan løse problemet: 

- Lag små smoothiepakker – porsjonspakker med akkurat det du trenger til én smoothie. Så er det bare å slenge denne rett i blenderen sammen med væske, forteller Birgitte Magnussen, som har bloggen Birgittemagnussen.no, skriver fast for Matmerk.no og er bloggredaktør og skribent for Pureskin.no

Med fryseren full av smoothiepakker, trenger du med andre ord kun å rote ut kjøkkenet én gang i ny og ne – i stedet for hver gang du har lyst på en smoothie. Sånt liker vi! 

Sunn sjokoladeis? Da er frosne bananer din beste venn.

 

Legg flatt

For å unngå at frukten fryser i en stor isklump som tar unødvendig lang tid å mikse, har forfatteren nok et triks: 

- Fordel innholdet i fryseposen flatt utover slik at du slipper en stor frossen klump når du skal bruke det, sier Magnussen.

Ikke minst er det viktig å kutte opp alle ingrediensene i biter før du fryser dem ned. Da gjør du jobben enklere for blenderen, og smoothien blir raskere ferdig. 

SE OGSÅ: 9 frosne desserter som merkelig nok er sunne.

Fryst er faktisk best 

Hvis du lurer på om det er bedre å bruke fersk frukt og bær til smoothie, så er svaret faktisk nei. Når det gjelder smoothie, er fryst best: 

- Frossen frukt og bær gjør smoothien mer kremete og fyldig, og så smaker det jo bedre med kald enn varm smoothie, forteller bloggeren.

Men hvis du ikke har frossen frukt og bær, kan du jukse det til med å tilsette noen isbiter, tipser Magnussen. 

Mer enn frukt og bær 

- En smoothie trenger ikke bety kun frukt, bær og yoghurt. Det finnes så utrolig mye annet man kan bruke, som avokado, nøtter, frø, plantemelk, kokosolje, grønnkål, råkakao og mye mer, tipser smoothieentusiasten.

Magnussens favorittsmoothie er en grønn og frisk variant.

- Favorittsmoothien min består av en stor neve grønnkål eller spinat, en banan, en kvart avokado, en teskje chia- eller hampfrø, en liten håndfull rå cashewnøtter, to dadler og cirka fire desiliter vann, forteller bloggeren.

  > Har du prøvd smoothie bowl?

Tre nydelige smoothies

Dette trenger du:

Rosa smoothie
1 dl bringebær
1 dl blåbær
4 jordbær, delt i fire
1/2 ts linfrø, knuste
2 dl eplejuice
1 dl skogsbæryoghurt

Gul smoothie
1/4 mango, skrelt og delt i små terninger
1/2 banan, delt i små skiver
1 ts peanøttsmør
2 dl eplejuice
1 dl vaniljeyoghurt

Grønn smoothie
1/2 grønt eple, delt i små terninger
1/2 avokado, skrelt og delt i små terninger
1 liten håndfull babyspinat
5 mandler, grovhakket
2 dl eplejuice
1 dl vaniljeyoghurt

Slik gjør du:

1. Finn frem tre små plastposer. Legg bringebær, blåbær, jordbær og linfrø i én, mango og banan i én, og eple, avokado, babyspinat og mandler i én. Fordel frukten slik at posene blir relativt flate, og legg dem i fryseren. La ligge i minst 4 timer eller natten over.

2. Lag smoothiene. Rosa smoothie: Hell de frosne bærene og linfrøene i en blender, og tilsett eplejuice og yoghurt. Kjør til en jevn blanding. Gul smoothie: Hell den frosne frukten i en blender, og tilsett peanøttsmør, juice og yoghurt. Kjør til en jevn blanding. Grønn smoothie: Hell den frosne frukten og mandlene i en blender, og tilsett juice og yoghurt. Kjør til en jevn blanding.