Har du ingen «daler», kan du lage indisk dal til middag

Indisk linsegryte er en av de billigste middagene du kan ty til når lommeboka er skrapa, men du likevel vil ha en sunn middag på bordet.

Du har kanskje vært på en indisk restaurant og sett ordet «dal» på menyen, uten helt å vite hva du får om du bestiller det?

Dal – eller dhal – er en indisk linsegryte med masse smak. Det er også et samlebegrep om stuing og suppe, som er laget av linser, bønner og andre sorter i belgfruktfamilien. Gryten inneholder linser, hermetiske tomater kokosmelk – og masse krydder. 

Det er en av de rettene som liksom «har alt». Den er billig, sunn, proteinrik, mettende, enkel, rask og skikkelig god – og alt dette uten å inneholde et eneste gram kjøtt.

Linseretten tåler godt å fryses ned, så får du rester er det bare å legge restene i porsjonspakninger og hive dem i fryseren til travle dager. 

ULIKE TYPER LINSER

Linser finnes i mange ulike typer – og du må holde tunga rett i munnen for å kunne skille mellom alle.   

I linsefamilien har vi både røde, grønne, gule, brune, hvite linser, Puylinser, Belugalinser og Berrylinser, og felles for disse er at de er proppfulle med viktige næringsstoffer. De har et høyt innhold av protein og fiber, er svært fettfattig og bugner over av antioksidanter, jern, kalk og B-vitaminer. Norsk Helseinformatikk omtaler linser som selve definisjonen på «supermat».

Men det er ikke kun typene av linser som skiller dem fra hverandre. Vi skiller også mellom tørre og ferdig utvannede linser, og hele og halve linser. 

De tørre linsene må ligge i bløt i flere timer, mens de ferdig utvannede trenger kun et raskt skyll før du begynner kokkeleringen. Dal-linser er skallfrie og delt i to, mens Saabut-linser er hele linser som har skallet på. Hele linser krever lenger koketid enn halve linser.      

Vil du ha middagen raskest mulig ferdig, bør du velge ferdig utvannede linser som er skallfrie og delt i to. Disse trenger som nevnt ikke å vannes ut, og krever kortere koketid enn hele linser. 

SPIS MINDRE KJØTT 

I fjor gikk Verdens helseorganisasjon ut og sa at det å spise bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan øke risikoen for tarmkreft. Dette bekrefter også Karoline Steenbuch Lied, som har fagansvar for kosthold og ernæring i Grete Roede AS.

- Vi anbefaler, i tråd med norske helsemyndigheter, å begrense inntaket av rødt kjøtt, og det gjelder da spesielt for menn - som ofte spiser over dobbelt så mye som anbefalt. Men vi anbefaler ikke å kutte det ut helt, for rødt kjøtt inneholder både proteiner, B-vitaminer, jern og sink som er viktige næringsstoffer for kroppen. Vårt viktigste råd er å redusere inntaket til maks 500 gram hver uke. Og spiser man ellers variert vil man normalt ikke overstige denne grensen. Jeg vil også understreke at det fremdeles må mer forskning til for å vite nøyaktig hva som skjer i kroppen når vi spiser rødt eller bearbeidet kjøtt. Et annet aspekt er at rødt kjøtt er lite klimavennlig, og det ville være positivt å begrense forbruket av rødt kjøtt med tanke på miljøet.

Hvorfor ikke kickstarte med å innføre kjøttfri mandag?  Og husk: Er du redd for ikke å bli mett, kan du alltids servere retten med kokt ris eller brød – eller begge deler. 

Indisk dal á la Kjøkkentjeneste 

Dette trenger du

1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
Olje til steking
2-3 ts rød currypaste
1 ts gurkemeie
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
2 ss finrevet ingefær
2 gulrøtter
1 boks hermetiske tomater
1 boks kokosmelk
6 dl ferdig kokte røde linser, skylt
Saft av 1 lime
Eventuelt salt 

Til servering: Lime, fersk koriander, hakket rød chili, yoghurt naturell

Slik gjør du

1. Surr hakket løk og knust og hakket hvitløk i litt olje i en gryte.

2. Ha i finhakket chili uten frø, currypaste, gurkemeie, malt koriander, spisskummen og revet ingefær og rør godt sammen.

3. Tilsett hermetiske tomater og kokosmelk og kok opp.

4. Ha i revet gulrot og la det småkoke i ca fem minutter. Ha i de ferdig kokte røde linsene og varm opp.

5. Smakes til med limesaft og serveres med yoghurt naturell, hakket fersk koriander og ekstra chili og limesaft om du ønsker det.