Will it microwave? Vi setter fire Internett-myter på prøve

Hele Internett er fullt av påstander om mikrobølgeovn-hacks som skal koke ditt og datt på få sekunder. Vi setter fire av påstandene på prøve, så du slipper å gjøre det!

Titt og ofte dukker det opp artikler som tipser om smarte og raske løsninger, eller «hacks», for ting som vanligvis tar tid. Et eksempel på dette er vår egen sak om hvordan du kan lage sushi ved hjelp av et isbitbrett, eller (siden vi er i isbit-verdenen) hvordan du kan bruke isbiter istedenfor strykejern.

Men selv om våre hacks (selvfølgelig) fungerer, er ikke det noe man nødvendigvis kan ta for gitt. Bare tenk på bloggen PinterestFail, der hundrevis av folk poster bilder av sine fullstendig mislykkede forsøk på å følge oppskrifter fra Pinterest.

Derfor vil vi i vår lille mini-artikkelserie «Will it microwave» prøve oss på flere smarte (?) mikrobølgeovn-hacks fra rundt omkring på det store Internett – nettopp så du skal slippe. Funker triksene, eller er det bare reinspikka sprøyt? 

I første omgang skal vi teste fire triks: Skrelling av hvitløk, tørking av urter, posjering av egg og damping av brokkoli. Nu kör vi!

Mer mindblowing: Du kan lage marengs av kikertvannet du vanligvis kaster


Foto: Maria Tveiten Helgeby

1. Skrelling av hvitløk

Hack: Ifølge Internett skal det bli mye enklere å skrelle hvitløksfedd hvis man legger den i mikrobølgeovnen på maks effekt i 15 sekunder.

Dette skjedde: Det egentlige resultatet etter 15 sekunder på full effekt er et lunket hvitløksfedd som er like umulig å skrelle som et rått hvitløksfedd.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Hvis jeg derimot lar det ligge på maks effekt i 1 minutt og 50 sekunder, sprekker skallet utenpå, og feddet er enkelt å presse ut. Men – siden det har ligget i mikroen såpass lenge har den blitt myk og gummiaktig i konsistensen. Om dette gjør underverker for smaken, er tvilsomt.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Oppsummering: Det er knotete å skrelle hvitløksfedd, og det ble enklere å få skallet av etter en (lang) runde i mikrobølgeovnen. Problemet er at det endte opp med å ta over to minutter å skrelle ett fedd hvitløk fordi det måtte ligge så lenge i mikrobølgeovnen. ille er det tross alt ikke å fikle av litt skall på et hvitløksfedd.

Passer for: Folk med god tid som virkelig hater å skrelle hvitløk.

Hackabilitet: 4/10

2. Tørking av urter

Hack: Friske urter kan tørkes ved å legge dem på tørkepapir i to minutter på maks effekt i mikrobølgeovnen.

Dette skjedde: Jeg fordeler basilikum, koriander og salvie utover et dobbelt tørkepapir, og legger det midt i mikroen. Etter to minutter er ikke urtene tørket, men derimot slappe som hvitløksfeddet over.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Jeg prøver i seks minutter til, og da har salvien og korianderen tørket. Basilikumen er fortsatt bløt enkelte steder, så den får to minutter til alene. Og først da, etter i alt åtte ekstra minutter, er urtene klare til å smuldres opp. Lang tid til tross - det smakte bra, da.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Oppsummering: Dette tok jo enda lenger tid enn hvitløksfeddet. Tre håndfuller friske urter ble til én spiseskje tørkede urter, så dette er tidkrevende saker. På den andre siden slipper du å ha urtene i en tørker i tre døgn, og det ble faktisk like tørt som «ekte» tørket krydder.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Passer for: Folk som liker «ren» mat.

Hackabilitet: 6/10

3. Posjert egg

Hack: Du kan lage perfekt posjert egg i mikroen.

Dette skjedde: Denne er jeg desidert mest spent på. Posjerte egg har en irriterende tendens til å løse seg opp til eggesnerk underveis, og jeg vil si at jeg så langt har en 50/50 suksessrate.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Jeg begynner med å legge egget i en bolle med kokende vann og litt eddik. Jeg stikker hull på plommen med en tannpirker, dekker bollen med plastfolie, og setter den inn i 30 sekunder på maks effekt.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Jeg begynner å ane ugler i mosen når jeg skal snu egget, og den mer eller mindre løser seg opp. Jeg setter bollen likevel tilbake i 30 sekunder til. Dette ble resultatet:

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Nopenopenopenope.

Andre gangen tilsetter jeg mer eddik, og gir den ett minutt ekstra i mikroen. Og da ble det helt perfekt! Egget smakte ikke eddik, og det var en nydelig liten posjert kar som ventet i bollen med flytende plomme og fast hvite. 

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Oppsummering: Fremgangsmåten virker kanskje styrete, men sammenlignet med vanlig posjering tok det faktisk ikke noe særlig lenger tid. Og så var det enklere å lykkes. Win!

Passer for: Alle som liker egg, men hater posjering.

Hackabilitet: 9/10

4. Dampe brokkoli

Hack: Du kan lage perfekt dampet brokkoli på to til fire minutter.

Dette skjedde: Jeg delte ett hode med brokkoli i små buketter, delte stilken i små biter, og la alt i en stor bolle. Etter å ha fylt på tre spiseskjeer vann, satte jeg bollen i mikroen med en tallerken over. Etter fire minutter, som ifølgen hacken skal være nok, var brokkolien fortsatt hard og så rå ut.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Etter to minutter til var de også for rå. Det var de også etter to minutter til. Og to minutter til. To minutter til. Og SÅ – etter to minutter til var de bra: Al dente, men ikke rå.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Oppsummering: Dette begynner å bli et gjennomgående tema, men dette tok mye lenger tid enn hacken lovet. Istedenfor fire minutter tok det 14 minutter før brokkolien i det hele tatt ble i nærheten av «ikke rå». Samtidig kan dette gjøre det enklere å lage grønnsaker hvis alle stekeplatene er opptatt.

Passer for: Folk som ikke vil koke ting, eller ikke har stekeovn.

Hackabilitet: 6/10

Følg oss på Instagram for flere geniale tips til en smartere hverdag (som du faktisk kan stole på).