Slik skreller du sellerirot uten å kaste halvparten i matavfallet

Med dette trikset slipper du unødvendig matavfall og ukvemsord på kjøkkenet når du skal kutte opp selleriroten.

Rotgrønnsaker kan være et lite mareritt å kutte opp – og det gjelder særlig selleriroten med sin klumpete, bulkete og knudrete utside. Det er fort gjort å skjære av altfor mye, og ende med å kaste unødvendig mye av grønnsaken i matavfallet. 

Men med dette trikset trenger du ikke lenger å gå «i kjelleren» når du skal kutte opp selleriroten.   

   > Aha! Det er altså slik du kutter opp vannmelon

Slik skreller du sellirot 

1. Del selleriroten i to

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Del selleriroten i to. Da blir det enklere å kutte den opp siden den ligger støtt mot skjærebrettet.

2. Del den på langs


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Del selleriroten på langs. Husk å bruke en skarp kniv siden sellerirot er en hard grønnsak.

 3. Del den på tvers


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Del selleriroten på tvers. Pass på holde den fast så den ikke mister formen mens du kutter.

 4. Spre den ut


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Spre selleriroten utover skjærebrettet. Her har du utgangspunktet til mange nydelige retter, som rotgrønnsakschips, ovnsbakte rotgrønnsaker eller en varmende sellerirotsuppe.

5. Skjær av skallet


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Skallet er nå enkelt å skjære av, siden det bare er å kutte av tuppen på sellerirotstangen. Nå kan du enten velge å dele stangen opp i terninger (hvis du for eksempel skal lage rotmos), eller å bevare dem i stangform (hvis du skal ha ovnsbakte rotgrønnsaker).

   > Du har sannsynligvis pillet reker feil hele livet