Frys ned urtene i olivenolje

Frys urtene i olivenolje

Frys ned rester av urtene dine i olivenolje. Da har du urter når du trenger det, og du slipper å kaste mat. Alt du trenger er en isbitform, olivenolje og en fryser!

Urtene har det med å visne på kjøkkenbenken før du rekker å bruke dem opp. Det er ikke bare sabla frusterende – men bidrar også til å øke matavfallet. 

Vi kaster alt for mye mat, og vi må bare ta oss selv i nakkeskinnet, og gjøre en innsats for å redusere matsvinnet. Hvorfor ikke starte med urtene som har en lei tendens til å dø fra oss nesten uansett hvor mye kjærlighet vi gir dem? 

Det eneste du trenger for å gi «evig liv» til urtene, er en isbitform, olivenolje og en fryser. Du hakker opp urtene, og legger dem i isbitformen sammen med olivenolje. Er det ikke enkelt, vel? 

De fryste urtene holder seg i rundt seks måneder i fryseren, eller gjennom to sesonger. Det beste er å gjøre fryseprosessen om sommeren, så har du til matlagning høsten og vinteren gjennom. 

Du kan bruke både urtene du har kjøpt i butikken, og de du eventuelt har plukket fra hagen eller i skogen. 

LES OGSÅ: Isbiter i tørketrommelen gjør at du slipper å stryke klærne

Hakkede urter fryst i olivenolje.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

Frys ned urtene

Det er flere måter å fryse ned urter på. Du kan for eksempel fryse dem ned «au naturel» i en frysepose eller opphakket i isbitform sammen med vann eller olivenolje. 

Serious Eats har testet alle disse metodene, og ifølge nettsiden er det urter frys i olje som funker best for å ta vare på smakene. 

Urtene som er fryst i olivenolje kan brukes for å smakssette alle slags gryter og supper. Er du mer fan av urtesmør til brødskiven og biffen, kan du fryse ned urtene i smeltet, avkjølt smør. Vil du bruke urtene i teen, kan du fryse ned urtene i vann.   

LES OGSÅ: Dyrk rester av grønnsakene om igjen i vinduskarmen

Urter av alle slag 

Bruk alle typer urter: rosmarin, timian, sitronmelisse, basilikum, koriander, dill, oregano, persille, sitronblader, estragon, salvie, gressløk - you name it!

Du kan også mikse de forskjellige urtetypene, for å få en spennende og smakfull kombinasjon som du kan bruke i matlagingen.

Når urtene er fryst, kan det være vanskelig å skille de ulike typene av urter fra hverandre. Du bør derfor merke de ulike urtene med navnelapper. 

PRØV OGSÅ: Hvitløksbrød på 5 minutter

Dette trenger du: 

Isbitformer
Zip lock-poser/Fryseposer
Urter av alle slag
Extra Virgin olivenolje 

Dette gjør du: 

1. Hakk opp de forskjellige urtene med en kniv eller saks. Dersom du vasker dem først, er det viktig at du lar dem bli helt tørre før du begynner prosessen.

Finhakk urtene og ha dem i en isbitform.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

2. Finn fram isbitformen, og hell bittelitt olivenolje i bunnen før du legger i urtene. Fyll  isbitformene 2/3-fulle med urtene, og hell deretter mer olivenolje over urtene til de nesten er fylt opp til kanten. 

Hell olivenolje over urtene.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

3. Legg isbitformen i fryseren over natten. Bruk gjerne plastfolie over formen, slik at det ikke blir søl. Det kan være litt vansklig å skille mellom de ulike urtene når oljen først er fryst - så du kan bruke fryseteip og tusj for å holde oversikt over hvilke urter som er i de ulike isbitformene.

4. Ta dem så ut av isbitformen og legg dem over i en frysepose. Dette må gjøres fort, slik at ikke oljen smelter! Skriv deretter på navnet på urtene på fryseposen, og legg dem tilbake i fryseren. Vi anbefaler at du legger posen flatt ned i fryseboksen. 

Frys ned urtene i olivenolje.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

LES OGSÅ: Slik får du sitronen til å vare fire ganger lengre