- Jeg synes syltede grønnsaker passer til det meste

Når du sylter grønnsaker, kan de holde i opptil ett år. Men mest av alt er det digg, sier matblogger og kokk Bjørnar Waage.

Å sylte grønnsaker er langt ifra så tungvint og vanskelig som mange kanskje forestiller seg. Alt du trenger er tre enkle ting: grønnsaker, en god kniv, og en god syltelake. 

- Sylting gir grønnsakene nye bruksområder og lang holdbarhet, men mest av alt er det digg, sier kokk Bjørnar Waage, som til daglig driver matbloggen Matlidenskap.

Han fortsetter:

- Jeg synes syltede grønnsaker passer til det meste. Syrligheten gir en friskhet som er spesielt deilig som en kontrast i retter med tunge og fete smaker. Alt fra syltet gulrot på toppen av en gulrotkake til lettsyltet rødløk i tacoen, forteller Waage.

Du finner oppskriften på kokkens lettsyltede rødløk lenger ned i saken.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

SUNN TACOGRATENG? Ja, det finnes faktisk!

1-2-3-lake

For å sylte grønnsaker er det viktig med en god lake. En grei huskeregel er «1-2-3», som står for 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. 

Kok opp laken så sukkeret løser seg opp og hell den over grønnsakene. Størrelsen på grønnsakene bestemmer du, men pass på å skjære dem i nogenlunde like store biter. Forkok dem om bitene er så store eller tykke at de ikke blir møre nok av kun den varme laken.

- Hvilken eddik du velger vil påvirke smak og farge. Jeg bruker mest hvitvin-, rødvin-, eplesider- og sherryeddik. Hvis jeg ønsker asiatiske smaker bruker jeg riseddik. Balsamicoeddik er godt til sopp, tipser kokken.

Det er også veldig godt å krydre syltelaken med tørkede hele krydre, som kanelstang, vaniljestang, nellikspiker og stjerneanis.

MARTHES TACOSTICK: Pizza og taco kombinert!

Renslighet er essensielt

Det eneste som virkelig er nøye når du skal sylte, er renslighet. Rene hender, utstyr, glass og råvarer er essensielt for at grønnsakene skal holde seg friske og fine.

- Om du er nøye på dette punktet vil grønnsakene kunne holde seg fra noen måneder til ett år, alt ettersom hva du sylter. Dersom derimot fingre eller skittent utstyr kommer i kontakt med syltelaken, tar det ikke lange tiden før råvaren er ødelagt, advarer kokken.

Nydelig på taco

Waage sylter alt mulig. Blant favorittene er reddik, gulrot og andre bitre rotgrønnsaker, som ifølge matentusiasten er helt perfekt til fisk og kylling.

Men den soleklare favoritten er syltet løk, og da helst rødløk. Kokken har en lettsyltet variant som er laget i en fei, og bare trenger å stå i en halvtime før den er klar.

- Ved å lettsylte rødløken får den en enda mer levende farge, og smaken passer til omtrent alt. Prøv den for eksempel sammen med tacoen, hvor den vil bidra med en deilig frisk kontrast til krydder og fett, forklarer Waage.

Bjørnars lettsyltede rødløk på 30 minutter

Dette trenger du:

2-3 mellomstore rødløk
1 dl eddik, f.eks. hvitvins- eller rødvinseddik
2 dl sukker
3 dl vann

Slik gjør du:

1. Skrell løk og skjær dem opp i skiver, båter eller halvmåner.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

2. Ha dem over i en skål eller et glass som tåler kokende varm væske.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Mål opp eddik, sukker og vann i en kjele og kok opp.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

 

4. Når sukkeret er oppløst, helles laken over løken.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

 

5. La dette trekke i minst 30 minutter før servering.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt