Denne kjøttdeiggratengen er en real ‹‹familiehit››

Tina glemmer ikke de glupske fjesene til kjæresten og barna første gang hun serverte den greske kjøttdeiggratengen.

– Den tar under 30 minutter å lage, og kan serveres som gryte hvis du har ekstra dårlig tid. Da er middagen klar på 15-20 minutter, lokker matblogger Tina Johansen fra matbloggen «Tina Hage».

Hennes greske kjøttdeiggrateng er intet mindre enn en fantastisk hurtigvariant av den greske klassikeren moussaka.

Her får du smaker for både store og små: Oregano, allehånde og masse kanel.

I tillegg får du bruk for grønnsaksrestene dine.

LES OGSÅ: Gulasj er en himmelsk restesuppe

TØM GRØNNSAKSSKUFFEN

Ja, bruk akkurat de grønnsakene du vil! En perfekt anledning til å bruke opp alle grønnsaksrestene du har liggende i kjøleskapet! 

Foto: Maria Bondeson.

– I oppskriften har jeg brukt aspargesbønner, men hjemme hos oss varierer vi gjerne med alt fra sopp til revede gulrøtter og brokkoli. Potet og søtpotet er også gode alternativer.

LES OGSÅ: Tinas kyllingpanne er en hit hos barna

POPULÆRT MED GRATENGER

Tina glemmer ikke de glupske fjesene til kjæresten og barna første gang hun serverte den greske kjøttdeiggratengen.

Man kan trygt si at den ble en umiddelbar favoritt, og hun har siden laget den minst én gang i måneden:

– Gratenger er ekstremt populært i vår familie. Dette er noe alle kan like, og det er lett å få barna til å like det selv når man bruker en del ulike krydder, forteller Tina – og tipser:

– Bruk også gjerne litt ost til gratineringen for å gjøre retten ekstra smakfull, tipser Tina. Hun anbefaler en blanding av engelsk cheddar sammen med en mildere ostetype á la Norvegia eller Jarlsberg.

LES OGSÅ: Cassandras fiskeboller fikk barna til å like all sjømat

GJØR DEN BARNEVENNLIG

Det er en kjent sak at alle barn kanskje ikke er like glad i krydder. Heldigvis har Tina en smart løsning på problemet:

Ha litt naturell yoghurt på lur når du serverer gryteretter og gratenger. På den måten kan du enkelt justere smaken hvis den blir litt for mye for sarte ganer.

– Bland gjerne inn en spiseskje i hver porsjon. Eventuelt spis den ved siden av. Yoghurt er faktisk mye mer populært enn ketsjup hjemme hos meg, ler Tina.

LES OGSÅ: Denne paprikasausen smaker fantastisk til fisk

Foto: Marie Bondeson.

TINAS GRESKE KJØTTDEIGGRATENG

2-3 porsjoner

Tips: Retten blir enda bedre dagen etter, så lag gjerne dobbel porsjon!

DETTE TRENGER DU:

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
300 g hakkede tomater
3 ss crème fraîche
1 løk
100 g aspargesbønner
2 hvitløkfedd, finhakket
1 hel kanelstang
2 ts oregano
1/4 ts allehånde
Revet ost

Smakes til med salt og pepper

 SLIK GJØR DU:

1. Sett stekovnen på 200 grader.

2. Grovhakk løk og stek den i en stekepanne på middels varme sammen med kjøttdeigen. Stek i noen minutter og ha i hvitløk, hel kanelstang og resten av krydderne. La det surre litt, og ha i knuste tomater. La det koke i 5 - 10 minutter mens du rører jevnlig. 

3. Rør inn creme fraiche og ha i aspargesbønner (kutt de gjerne i litt mindre biter). Smak til med salt og pepper.

4. Ha alt i en ildfast form og strø over revet ost.

5. Sett formen midt i ovnen i ca. 10 - 15 minutter, til osten er smeltet.

Server med valgfri ris eller en god salat.

Forslag til tilbehør: Tzatziki, gresk salat, grønne selskapserter eller blomkålris.