Toril fant opp kyllinggratengen ved en tilfeldighet

Da Toril skulle lage middag med et tomt kjøkkenskap, ble en ny hverdagsklassiker skapt.

– Alle liker denne, og alle forsyner seg flere ganger. Det er en sånn middag det er skikkelig morsomt å servere, forteller blogger Toril Gyldenskau, som står bak toril.blogg.no.

Noen ganger må man lage gull av gråstein, og det var nettopp det Gyldenskau gjorde da hun kom på denne geniale middagsformen med den populære ferdisausen Toro Bretagne kyllingsaus. 

SUNN TACOGRATENG: Ja, det finnes faktisk!

– Denne gratengen oppsto ganske tilfeldig i påsken for noen år siden. Jeg hadde feilberegnet åpningstidene på butikken, og utvalget i kjøkkenskapet var noe mangelfullt, forteller Gyllenskau. 

En halv kylling fra et gatekjøkken, noen posesauser og makaroni var alt hun hadde.

– Jeg laget sausen med kremfløte fordi jeg ikke hadde melk, forteller Gyldenskau.

Se oppskrift på kyllingform med bretagnesaus lenger ned i saken!

Bruk restene!

Resultatet ble en saftig og god middagsform som kan varieres på en rekke forskjellige måter. Alt du behøver er kjøtt eller fisk, posesaus og makaroni.

I tillegg til denne varianten med kyllingfilet og bretagnesaus, foreslår Gyldenskau en rekke andre kombinasjoner: Fiskeboller og hvit saus, kjøttpølser og carbonarasaus eller pølser og en pose tomatsuppe med litt mindre vann, skriver hun.

– Kyllingversjonen lages som oftest når vi har kyllingrester, eller om det ligger et par fileter igjen i fryseren, forteller Gyldenskau.

PØLSE- OG MAKARONIGRATENG som er knasende sprø

Kan serveres med knekkebrød

I tillegg til formen, pleier bloggeren å servere et passende tilbehør: 

– Om sommeren blir det ofte en salat eller hvitløksbaguetter. Er vi mange er det greit med en pose grønnsaksblanding, for eksempel blomkål og brokkoli.

Hun fortsetter:

- Jeg har også servert den sammen med noen knekkebrød av typen Wasa Husman. Det var nydelig, sier bloggeren.

«TESTET» AV 70 BARN: Klassisk fiskegrateng

Sjekk ut hvordan du lager grateng à la Toril Gyldenskau under:

Kyllingform med bretagnesaus

Dette trenger du til fire personer:

2 stykk kyllingfileter
3 dl makaroni
2 poser bretagne kyllingsaus
50 g smør 
3 dl
melk
3 dl vann
2 egg
Salt
Pepper
2 dl gulost
1,5-2 dl strøkavring

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Del kyllingfiletene i biter, og stek noen minutter i en stekepanne slik at de blir gjennomstekte. Salte og pepre, og sett til siden. Kok makaroni og hell av vannet.

3. Lag to stykk bretagne kyllingsaus etter anvisning på pakken: Smelt smør, og rør inn innholdet i sauseposen. Tilsett 3 dl melk og 3 dl vann, og kok opp under omrøring. Kok et par minutter. 

4. Bland inn kylling og makaroni, og tilsett deretter to egg. Rør godt slik at egget blander seg helt inn. 

5. Hell kyllingblandingen i en ildfast form. Strø revet ost og strøkavring over, og stek midt i ovnen i 20-30 minutter. 

6. Serveres med en frisk grønn salat.