Det er til Midtøsten du bør se om du har rester igjen etter påskemiddagen. It´s meze time!
Meze er Midtøstens svar på tapas, og er en miks av mange små retter og salater. Et meze-bord vil ofte bestå av retter som falafel, tabbouleh, hummus, lammekjøttboller, kyllingspyd, stekt halloumi, aubergine, lammepølser, biffstuing, pitabrød, yoghurt og oliven.
Siden lam ofte spiller en hovedrolle i meze, er påskens lammerester en ypperlig anledning for å sette meze på menyen – og piffe opp den litt trauste tradisjonsmaten vi har for vane å gasse oss med i påsken.
- Meze handler om å dele mat. I Midtøsten er det vanlig å fylle opp bordet med mange ulike retter som er smakfulle og krydret, forteller Marie Andrea Stenfeldt, daglig leder og medeier av cafeen Kasbah i Oslo.
Har du potetrester også? Lag urnorske potetkaker med sirup og rømme
Maten er som folkene
Mat fra Midtøsten er krydret og velsmakende, men det er ikke spesielt sterk mat. Spisskummen, koriander, persille, mynte og sitron står sentralt, med noen variasjoner fra land til land. Det beste med meze er hvor sosialt det er. Med meze kan man sitte å spise, drikke og prate i timevis (og akkurat der har vi nordmenn noe å lære).
- Maten fra Midtøsten gjenspeiler folket: krydret og herlig, understreker Stenfeldt.
Tabbouleh er en skikkelig smaksrik salat som smaker langt mye mer enn ordet «salat» gir inntrykk av. Det lages av bulgur, couscous eller quinoa – i tillegg til persille, tomat, agurk, mynte og sitron. Her gjelder det å ikke spare på persillen og sitronen.
Mer spice? Ovnsristede kikerter smaker nesten som potetgull
Hummus er alfa omega
Cafeen «Kasbah» serverer vegetarmat fra Midtøsten, med spesialiteter som hummus og falafel laget fra bunnen av. Hummus er alltid en sentral rett når man spiser meze, servert for å bli «wiped off the plate» med pitabrød.
- Hummus betyr kikerter på arabisk. Jeg har sett mange varianter av hummus bli populær på amerikanske menyer, som hummus av soyabønner. Men skikkelig hummus er laget av kikerter. Variasjonene på topping eller tilbehør er derimot fleksibelt, forklarer Stenfeldt.
Ekte hummus får du ikke uten tahini, det vil si sesampasta. Den er viktig for å få avrunde smaken. Men det er én ting til som er ekstra viktig når du lager hummus, ifølge café-eieren:
- Du må lage hummusen med kjærlighet. Lager du den bare som et produkt vil du garantert feile gang etter gang.
Ikke kast kikertvannet! Det kan du lage marengs av
For å gjøre det enkelt for deg i en travel påsketid, har vi valgt en lammekebab i pitabrød med tabbouleh og hummus. Denne kebaben er en langt mer luksuriøs variant enn den du kjøper som nattmat etter en tur på byen! ;)
I oppskriften går vi ut i fra at du har lammerester og ferdige pitabrød, og til servering er det bare å fylle pitabrødet med så mye du får plass til av lammekjøtt, hummus og tabbouleh.
Lammekebab i pita á la Kjøkkentjeneste
Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste
Dette trenger du (4 personer):
4 pitabrød
Rester av lammestek eller lammelår
Hummus
1 boks ferdig kokte kikerter
2-3 ss olivenolje
Saft av ½ sitron
1 hvitløksfedd
1 stor ss tyrkisk yoghurt eller matyoghurt
1 ts tahini
Litt Spisskummen
Litt Paprikakrydder
Litt Chili eller kayenne
Salt
Finhakket bladpersille og litt olivenolje til servering
Slik gjør du:
Skyll kikertene godt før de brukes. Ha kikerter og yoghurt i en bolle og kjør glatt med en stavmikser eller bruk en foodprocessor.
Tilsett knust hvitløk, spisskummen, sitronsaft, tahini, olivenolje og smak til med salt og kayenne/chili og bland sammen med stavmikseren.
Legg alt over i en dyp skål, hell litt olje dryss hakket bladpersille på toppen.
Tabbouleh
Hemmeligheten bak en god tabbouleh er at man bruker masse bladpersille og hakker den veldig fint. Da frigjøres smaken på best måte.
10 små tomater
1 agurk
1 rødløk eller 4-5 stilker vårløk
1 bunt bladpersille
5-6 blader mynte
5 dl ferdig tilberedt couscous
Saft av ½ sitron
1-2 ss olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Tilbered couscous etter anvisning på pakken og sett til avkjøling.
2. Finhakk tomater, agurk og løk og bland sammen i en bolle. Finsnitt bladpersille og mynte og bland sammen med resten av grønnsakene.
3. Bland couscousen sammen med grønnsakene, litt og litt av gangen slik at det ikke blir for mye. Smak til med sitronsaft, olivenolje, salt og pepper til slutt.
Gå ikke glipp av: Arme ridder-ruller har tatt en hel verden med storm
Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste