Har du kokt for mye poteter til middagen, er det all grunn til å juble. Da kan du lage urnorske potetkaker av restene – akkurat som de gjorde i «gamledager».
Det er nok mange av oss som har et minne av en bestemor som moste potetrester sammen med litt mel, og stekte dem rett på komfyrplaten.
Vi syntes kanskje det både hørtes og så litt snålt ut, men all skepsis forsvant idet vi smakte potetkakene. Varme, tykke potetkaker med rømme og sirup....
Hvorfor i alle dager har vi sluttet å lage potetkaker i våre dager? Akkurat det har Gry Tokvam også lurt fælt på.
Hun jobber med forvaltning av norsk mat ved jordbruksskolen i Aurland, og er stor «fan» av potetkaker.
- Potetkaker er en gammel tradisjon i Norge. Jeg ergrer meg litt over at tradisjonen holder på å dø ut, til tross for at det er så enkelt å lage og smaker så godt, sier hun.
Poteten kom til Norge på 1700-tallet, og i følge Tokvam kan vi spore potetkaken helt tilbake til 1800-tallet.
- Den gangen var det byggmel som ble blandet med potetene, eller rug. Det var det som var tilgjengelig, forklarer hun.
Hun tror det er mangel på kunnskap som er grunnen til at tradisjonen er på vei ut.
- Folk flest vet ikke hvor enkelt det er å lage potetkaker, og kaster potetene som er til overs etter middag. Og det er synd. Poteter er jo så sunt og godt, og potetkaker er perfekt kaffemat, sier hun.
Brødrester? 5 ting som overbevise deg om å aldri mer kaste brød
Men potetkaken er altfor god – og altfor smart – til å dø ut. Som en potetnasjon, ender vi ofte opp med å koke for mye poteter til middagen. Da er potetkaker noe av det beste du kan trylle frem fra restene – og du slipper å kaste restene (noe som var uhørt i gamledager!).
MOS POTETENE VARME
Potetene er best å jobbe med når de moses mens de fortsatt er litt varme. Er potetene fra dagen før, kan du kjapt dampe dem opp. Poenget er å få dem eltet til en deig du klarer å kjevle ut med så lite mel som mulig. De blir fort tørre om du bruker for mye mel.
- Min bestemor tok restepotetene og moste dem med en gaffel. Først av med skallet, så moste hun dem med salt til en seig masse. Hun blandet med litt mel, men ikke for mye, forklarer Gry.
Du kan i teorien bruke alle typer poteter, men velg gjerne en sort som ikke smuldrer så lett. Beate er for eksempel en potet som egner seg godt, eller mandelpoteter. De tilfører en karakteristisk sødmefull nøttesmak, men kan trenge noe mer mel.
Til å steke kakene trenger du en tørr stekepanne, eller en takke.
- De skal ha god varme, men ikke overdriv. De skal gjennomstekes uten å bli svidd. Det er med andre ord lurt å ikke lage dem for tykke, forteller Tokvam.
Potetkaker er aller best når de er ferske og varme, og ble ofte servert med rømme og sirup. Får du noen til overs, bør du fryse dem ned.
SE OGSÅ: Flere billige middager
POTETKAKER À LA KJØKKENTJENESTE
Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste
Dette trenger du:
1 kg kokte og skrelte mandelpoteter
1 ts salt
Ca 3 dl mel (bygg, rug eller hvetemel)
Mel til utbaking
Slik gjør du:
1. Kok potetene og mos dem sammen med saltet med en kvern, potetmoser eller en gaffel.
2. Tilsett litt og litt mel, og fortsett mosingen. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt melet. For mye mel gjør potetkakene tørre, så tilsett nok mel til du har en lett og fin deig.
3. Elt deigen godt sammen med hendene og rull deigen til en stor pølse. Kjevle deigen ut til en stor leiv og stikk ut potetkaker, eller dele pølsen opp i mindre deler som kjevles ut én og én. Er deigen vanskelig å kjevle ut, kan det være for lite mel i deigen.
4. Stek kakene i en tørr stekepanne eller på en takke på litt over middels varme. Om du legger litt mel i stekepanne og melet etter et minutt blir lysebrunt, er det passe varmt.
HOLD POTETKAKENE MYKE
Pakk potetkakene inn i et fuktet kjøkkenhåndkle etter hvert som de er ferdig stekt, så holder de seg myke.
Mer potetrester? Du kan også lage tater tots av potetrestene
Følg Extra_Norge på Instagram og abonner på vår YouTube-kanal for flere episke tips og triks!