Denne sausen gir nytt liv til laksefileten

Med matbloggerens hemmelige tvist oppleves laksen som nesten helt ny. Stikkordet er: Umami.

 

– Jeg tror den vekket manges interesse fordi den er litt utenom det vanlige. I tillegg er retten kjempeenkel å slenge sammen ettersom alt lages i en og samme panne, forteller matblogger Linda Stuhaug og legger til:

– Dette gjør at den blir veldig fristende å prøve.

Hun har laget en nydelig lakserett – med en tvist – som har falt i smak hos alle hun har servert den til – store som små. I tillegg er den for lengst blitt en favoritt hos flere av leserne på bloggen hennes.

Enkelte har til og med begynt å lage den fast en gang i uken, ifølge Linda.

Se oppskriften på Lindas laksepanne nederst i saken!

DEN HEMMELIGE INGREDIENSEN ER...

Den hemmelige ingrediensen som gir «nytt liv» til laksen, er parmesan. Linda serverer nemlig laksestykkene i en deilig, kremet parmesansaus sammen med spenstige grønnsaker. 

– Den kraftige parmesansmaken passer perfekt sammen med laksen, mener den populære matbloggeren.

Kanskje er det kombinasjonen med umami som får hverdagsklassikeren til å oppleves som ny?

Umami er kjent som en effektiv smaksforsterker innen matlaging. Den ble påvist i 1908 av den japanske forskeren Kikunae Ikeda, og regnes som den femte grunnsmaken sammen med surt, søtt, salt og bittert. Navnet kan fra japansk oversettes som ‹‹behagelig salt smak››, og beskrives gjerne som litt buljong- eller kjøttaktig.

Parmesan er bare ett eksempel på en råvare som smaker – ja, nettopp – umami.

ALT I ÉN PANNE


Foto: Linda Stuhaug

Det er ingen overdrivelse at Lindas lakserett med parmesan er vanvittig enkel.

– Jeg er veldig fan av middager som kan lages på en og samme plass, enten det er i pannen eller i ovnen, sier Linda.

Hun mener retten egner seg perfekt for familier i tidsklemma siden både laks, grønnsaker og saus skal i en og samme panne.

Det blir lite stress og oppvask av sånt.

LITE KAN GÅ GALT MED DENNE RETTEN

Tilbehøret er det eneste du må lage ved siden av, og her er mulighetene mange: Ris, bakt søtpotet, potetmos, pasta eller quinoa.

– Varier gjerne grønnsakene i laksepannen etter hva du liker og har tilgjengelig. Her passer det meste, synes Linda.

Så det er bare å senke skuldrene. Det er lite som kan gå galt med denne retten.

– Bare husk å smake den til mot slutten. Sausen trenger litt salt, pepper og sitronsaft for å bli ordentlig god, og her er det smaksløkene dine som må justere mengdene, tipser Linda.

– Dette fikser du!


Foto: Linda Stuhaug

Oppskrift på Lindas laksepanne med parmesan: 

3 porsjoner

Dette trenger du:
500 g laksefilet
1/2 purreløk, i tynne staver
1 rødløk, i skiver
3-4 gulrøtter, i tynne staver
300 g crème fraîche
1 dl melk
100 g revet parmesan
salt og pepper
gjerne litt sitronsaft

Slik gjør du:

1. Fres grønnsakene i litt smør/olje til løken er blank.

2. Hell over crème fraîche, melk og laks i mindre biter. La det småkoke 5-10 minutter under lokk til laksen begynner å bli gjennomstekt.

3. Ta deretter laksen ut av panna og tilsett revet parmesan. La sausen koke et par minutter og smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.

4. Ha laksen tilbake i panna, dryss over litt ekstra parmesan og grovkverna pepper, og server straks. 

Hva skal du servere som tilbehør? 

Det meste av tilbehør passer: Ris, kokt potet, potetmos, bakt søtpotet, søtpotetmos, søtpotetfries, pasta, quinoa etc. Bruk det du har tilgjengelig og har lyst på!

Du kan også variere med det du har for hånden i grønnsaksskuffen.

– Jeg synes det er veldig godt med tynne grønnsaksstrimler, men skjær de akkurat som du vil og bruk gjerne også andre grønnsaker som du liker, sier Linda.

For tynn eller for fyldig saus? 

Synes du sausen er litt for fyldig? Juster med litt ekstra melk. Synes du sausen er litt for tynn? Rør 1 ss maisenna ut i litt kaldt vann og tilsett i sausen mens den koker. Avslutt denne prosessen når du har fått den konsistensen du er ute etter.