Disse mac and cheese-muffinsene trenger du i livet ditt

Hvorfor skal du ikke servere mac and cheese i muffinsform med en liten kjøttbolle plantet i midten? Livet er for kort til ikke å nyte mer av den historiske retten!

Det finnes mange rare varianter av mac and cheese der ute, og noen av dem er mer praktiske enn andre. For mens Internett-skapninger som mac and cheese-burgeren er kule, så er de kanskje ikke så enkle å lage. Mac and cheese-muffinsen (se video nederst i saken) derimot, er like enkel å lage som den er god.

Ikke glem: Tre lettvinte gratenger som nærmest lager seg selv

En makaroni og ost-muffins består av en enkel og klassisk makaroni i en ostesaus med både Jarlsberg og cheddar, og lages ved å steke blandingen porsjonert i små muffinsformer i ovnen. I midten av hver muffins skjuler det seg en svensk kjøttbolle, og på toppen er det crispy strøbrød og ost.

Fast

For å få muffinsene til å holde sammen, er det viktig å tilsette egg i sausen. Disse er nemlig med på å binde alle ingrediensene sammen, slik at muffinsene blir fastere etterhvert som de kjøler seg ned. Jo lengre du lar mac and cheese-muffinsene hvile og kjøle seg ned, dess fastere blir de.

De hendige muffinsene er perfekte å sende med barna som en del av matpakken, eller ta med seg på tur. Server den med en frisk grønn salat, og du får i deg både karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler.

Du kan også prøve en mer klassisk mac and cheese 

Muffinsene holder seg godt i kjøleskapet, og kan enkelt varmes opp dagen etter. Bare sett de kalde muffinsene tilbake i muffinsbrettet (med papiret på), og varm på 175 grader til de er gjennomvarme. Dekk dem eventuelt med litt bakepapir for at toppen ikke skal bli for godt stekt.

Gammel klassiker

Selv om mac and cheese, eller makaroni i ostesaus, har blitt veldig populært i både Norge og andre deler av verden de siste årene, er det mer enn noen tiår siden retten faktisk ble til.

Ifølge Smithsonian.com kommer retten sannsynligvis fra Nord-Europa, og det er skriftlige beskrivelser av retten fra 1769. Etterhvert ble mac and cheese med Thomas Jefferson til USA - hvor han i 1802 serverte den kremete pastaretten under en såkalt «state dinner», altså statsmiddag, skriver Smithsonian videre. Ikke dårlig for en enkel makaronirett, spør du oss.

La deg inspirere av gammal Nord-Europeisk cuisine, og lag disse usannsynlig digge mac and cheese-muffinsene til middag!

Mac and cheese-muffins med svenske kjøttboller

Dette trenger du (12 stk.): 

12 svenske kjøttboller
2 dl makaroni, ukokt 

Saus:
2 ss smør, smeltes
3 ss hvetemel, toppede
5 dl H-melk
2 dl revet Jarsberg, pluss litt ekstra til topping
2 dl revet cheddar
3 egg
½ ts basilikum, tørket
Salt
Pepper
Griljermel
Olje, til pensling

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.

2. Kok makaronien som anvist på pakningen. Mens makaronien koker kan du lage ostesausen:

3. Smelt smøret i en kjele, og rør deretter inn hvetemelet til en jevn blanding. Spe med melk litt og litt, og rør i bunnen hele tiden på medium varme. Tilsett litt mer melk når sausen begynner å koke og tykne. Fortsett til all melken er brukt opp, rør til sausen har kokt opp, og trekk av platen.

4. Tilsett den revne osten, og rør til all osten har smeltet inn i sausen. Pisk sammen de 3 eggene i en separat bolle, og hell dem i sausen. Rør fort, slik at eggene ikke rekker å stivne i den varme sausen. Smak til med basilikum, salt og pepper.

5. Hell vannet av makaronien, og la makaronien renne godt av seg. Bland sausen og makaronien, og smak nok en gang til med salt og pepper.

6. Pensle et muffinsbrett à 12 muffins med litt olje, og putt muffinsformer i hver fordypning. Pensle innsiden av disse også. Dette er for at det skal bli enklere å løsne muffinsene etter steking.

7. Legg cirka 1 ss mac n cheese i bunnen av hver muffinsform. Legg en kjøttbolle i midten av hver, og fyll ut resten av muffinsformen med mer mac n cheese. Lag gjerne en god topp på dem.

8. Strø litt griljermel over muffinsene, og dryss revet ost over. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter, eller til toppen er gyllen.

9. La avkjøle seg i 10 minutter før servering. De holder formen godt i muffinspapiret, men kan fort falle litt sammen hvis papiret fjernes mens de fortsatt er glovarme.