KOKE VS MIKRO: Hva gir de beste maiskolbene raskest?

Hvor godt smaker egentlig en maiskolbe som er tilberedt i mikrobølgeovnen, og går det egentlig raskere enn om du koker den?

Når du leser på forpakningen til vakuumpakkede maiskolber, står det at du kan tilberede maiskolbene både ved å koke dem i en kjele og i mikrobølgeovnen. 

Men hvor godt smaker egentlig en maiskolbe fra mikroen VS en maiskolbe fra en kokende kjele – og går det egentlig kjappere i mikrobølgeovnen? Det satt vi oss fore å finne ut av i denne utgaven av «Will it microwave». 

Uansett hvilken metode du velger å gå for, smaker maiskolbene fantastisk med hjemmelaget kryddersmør (se oppskrifter nederst i saken).

>   Mer Will it Microwave: Vi tester fire Internett-myter

Mikrobølgeovnen: Maisens venn eller fiende?

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Vakuumpakkede maiskolber brukes i testen for å spare mest mulig tid. Etter endt test skal maiskolbene smakes på for å se om begge fremgangsmåter fungerer.

Klassisk kjele:

Fremgangsmåte: Maiskolben ble lagt i en kjele med kokende vann, før temperaturen ble skrudd ned slik at det kun sydet. Der fikk den ligge i tre-fire minutter til den var gjennomvarm.

Tid brukt: 7:41 minutter – totalt fra åpning av pakke til ferdig gjennomvarm maiskolbe, medregnet tiden det tok å koke opp vannet.

Smak: Dette smakte klassisk maiskolbe: Søtt og knasende sprøtt, og maiskornene var kjempesaftige. 

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Mikrobølgeovn:

Fremgangsmåte: Maiskolben ble lagt i en ovnssikker bolle, som deretter ble dekket med en asjett. Bollen med maiskolben ble plassert midt i mikrobølgeovnen på maks effekt til kolben var helt varm. 

Tid brukt: 4:57 minutter - totalt fra åpning av maiskolbe-pakken til ferdig gjennomvarm maiskolbe. Prøvde først å smake etter to minutter i mikroen, men da var kolben lunken og hard.

Smak: Maiskolben smakte godt og søtt, om enn litt mindre saftig enn sin «kjelefrende» over: I løpet av tiden i mikrobølgeovnen hadde det samlet seg saft i bunnen av skålen. Om dette påvirket saftigheten til maiskolben er uvisst - men det mistenkes. I tillegg hadde den en liten såpeaktig bismak rett etter at den kom ut av ovnen, men det kan like gjerne ha vært skålens feil.

   > Lynrask grillwraps som ikke krever grilling

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Konklusjon:

Maiskolber kan helt fint varmes i mikrobølgeovnen hvis du har det travelt og vil spare tid, men det kan gå ut over smaken og saftigheten. Med andre ord er mikrobølgeovnen ikke maisens fiende, men heller ikke maisens beste venn. Mer som en god venn i tidsnøden! 

   > Du har trolig renset purre feil hele livet

Tre kryddersmør til mais

Du trenger:

Chilismør:

250 g smør
1 rød chili
2 ss chilisaus

Koriander- og limesmør:
250 g romtemperert smør
2 lime, saft og skall
1 liten potte koriander, finhakket
1 stort fedd hvitløk, finhakket 

Urtesmør:
250 g romtemperert smør
½ potte basilikum, finhakket
½ potte persille, finhakket
1 kvist rosmarin, finhalkket
0,5 ts salt

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene. Legg smørblandingen på et matpapir eller folie og rull det sammen til en pølse som du oppbevarer i kjøleskapet.