Med et verdihierarki blir du helt rå på å prioritere riktig i livet

Hvis du vil bli flinkere å bruke tiden din på det som er viktigst for deg, bør du lage et verdihierarki, råder tidsbruk-ekspert.

Cecilie Thunem-Saanum er en av Norges fremste eksperter på tidsbruk, og har de siste årene holdt nesten 200 foredrag om tidsbruk og kommunikasjon hvert år. På foredragene møter hun alt fra butikkmedarbeidere til næringslivsledere, men utfordringen er ofte den samme hos alle. 

Folk er stressa. De har for mye de føler de må gjøre i hverdagen, og opplever at de mister kontrollen over sin egen tid, sier Cecilie.

Men i følge Cecilie, er ofte vår oppfatning av hva vi litt overdrevet.  

- Vi føler ofte at venner, familie og sjefen pålegger oss å gjøre mer enn vi har kapasitet til, og så ender vi opp med å feilprioritere, forklarer Cecilie.  

Cecilie Thunem-Saanum

Finn verdiene dine

I sin nye bok «Tid til alt», er det nettopp tanken om at vi har tid til alt som Cecilie vil til livs.   

Ingen har tid til alt, men vi kan få tid til alt det viktigste for oss hvis vi prioriterer riktig. Da handler det om å finne ut hva som er verdiene dine, og forsøke å leve i tråd med disse, sier Cecilie. 

En av øvelsene som Cecilie anbefaler når du skal finne verdiene dine, er øvelsen hun kaller «Når jeg er 80 år». 

- Se for deg at du er 80 år, og ser tilbake på det du har gjort denne dagen, uken eller måneden. Spør deg selv om du ville ha gjort det samme om igjen. Hvis du kjenner tvil, så er det på tide å justere kursen, sier Cecilie.

I følge eksperten, hjelper denne øvelsen oss å se hva som er viktigst for oss.

En annen måte å sjekke om du lever i tråd med verdiene dine, er å tegne et livshjul. Et livshjul er en sirkel som er inndelt i kakestykker som representerer ulike sider av livet ditt – som jobb, helse, økonomi, hjem, venner og familie.

- Hvis du er opptatt av å ha god helse og å være aktivitet, men gir deg selv en dårlig score eget aktivitetsnivå i livshjulet, forstår du at du må endre prioriteringene dine, sier Cecilie.   

Lag et verdihierarki

Når du har funDette er boken tid for alt. net ut hva som er verdiene dine, anbefaler eksperten å stille opp verdiene i et verdihierarki. Et verdihierarki er en enkel liste med de tre viktigste verdiene dine i rangert rekkefølge.  

- Det kan for eksempel være familie øverst, så jobb, så venner, forklarer Cecilie.

Rekkefølgen på listen kan i følge Cecilie variere i takt med livsfasene. For de i etableringsfasen, er det for eksempel ofte familien og barna som er viktigst, mens for studenter er det ofte vennene. De som har foreldre som begynner å bli gamle, har ofte foreldre som en av dine viktigste prioriteringer, forklarer eksperten. For de fleste vil de samme to til tre verdiene alltid være øverst i prioriteringshierarkiet uansett livsfase. 

Et verdihierarki gjør oss mer bevisst på hva som er viktigst, og fungerer som en veileder i hverdagen som viser hva vi bør prioritere når vi står ovenfor et valg. 

- Kanskje venninnene dine har invitert deg med ut å spise, men du jobbet sent i går og fikk ikke sett barna før de la seg. Har du familie på topp i verdihierarkiet ditt, vet du hva du skal velge i en slik situasjon, forklarer Cecilie.

Vi må velge bort 

Når du finner ut hvilke verdier som er viktigst for deg, vil du i følge eksperten samtidig se hva du bør velge bort.

- Det er det prioritering handler om. Skal du få mer tid til det som er viktigst, må du velge vekk noe, sier hun. 

En av de store kunstene som kreves for å bli flink til å prioritere, er å si nei. Eksperten synes selv det er vanskelig, og har måttet lære seg det.

- Jeg liker ikke å si nei til folk. De fleste ønsker jo å svare ja, og være imøtekommende. Mitt tips er å tilby et alternativ når du sier nei. Hvis noen spør om jeg vil være med på jentekveld når det ikke passer, kan jeg for eksempel heller foreslå å gå en tur på lørdag formiddag eller å treffes til lunsj en dag, sier Cecilie.

Cecilie er stor motstander av det hun kaller «krampekos», som er ting du blir med på til tross for at du egentlig ikke har tid – som for eksempel vennekvelder, ut med jobben eller søndagsmiddager.

- Jeg er veldig glad i vennene mine, men det kommer en tid når foreldrene mine ikke er mer og barna mine er større og har mindre tid til meg. Da vil vennene mine få en enda større plass i livet mitt enn jeg har kapasitet til nå, sier Cecilie.   

Blir en vane

Å leve i tråd med verdiene sine, er i følge eksperten en vane som tar tid å komme inn i.  

- Men å leve i tråd med verdiene sine, er akkurat som andre vaner. Det tar tid å komme inn i, men etter hvert går det automatisk, sier hun. 

Vil du bli flinkere å prioritere? Bla i boken «Tid til alt», bestill boken «Tid til alt», eller ta en kikk på bloggen til Cecilie.