Trikset som får sitronen til å vare fire ganger lenger

En amerikansk nettside har funnet ut hva du må gjøre for å få sitronen til å vare mye lenger. Alt du behøver er en plastpose!

Det er for gjort å kjøpe en sitron, bare for å finne den forsteinet nederst i grønnsaksskuffen noen uker senere.

Ifølge Framtiden i Våre Hender kastes opptil halvparten av all mat som produseres i verden – så her gjelder det nok for de fleste å ta seg selv i nakken for å redusere matavfallet. 

For å unngå at du må kaste mer mat unødig, har vi derfor et triks som i hvert fall får sitronen til å vare mye, mye lenger enn tidligere.

Trikset, som blant annet er omtalt av Huffington Post,  er det den amerikanske nettsiden America’s Test Kitchen som står bak. De ville finne ut hvordan man burde oppbevare sitroner for at de skulle holde seg friske lengst mulig.

   > Du har sannsynligvis pillet reker feil hele livet

Testet seks ulike metoder 

For å finne ut akkurat hvilken lagringsmetode som fungerte best, prøvde de ut seks forskjellige metoder. De oppbevarte blant annet sitronene i romtemperatur i en pose med litt vann, i kjøleskap i en åpen boks, og i kjøleskapet i en lukket plastikkpose.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Metoden som fungerte best var å putte de friske sitronene i en lukket plastikkpose (med luften presset ut) i kjøleskapet. Ved å gjøre dette, fant de ut at sitronene varte fire ganger lenger. Hvis man antar at en frisk sitron varer om lag en uke før den begynner å tørke inn, vil dette trikse med andre ord få sitronen til å vare en hel måned! 

   > Derfor bør du gni bollen med sitron før du lager marengs

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Sunn sak 

Sitron er en utrolig allsidig sitrusfrukt, som kan brukes i alt fra juicer og pavlovaer, til dressinger og middager. Hvis noe smaker for søtt, kan du bare tilsette litt sitronsaft for å balansere smakene igjen.

Du kan også lage en enkel vinaigrette av olje, sitronsaft, salt, pepper og en dæsj honning til bruk på salaten. 

Saften fra sitronen hindrer forøvrig oppskåret frukt og grønt fra å bli misfarget. Dette er én av grunnene til at det kan være smart å tilsette noen dråper sitron i guacamolen (i tillegg til at det smaker utrolig godt). 

   > Den smarteste teknikken for å rense purre