Ovnsbakt caprese slår kokte poteter ned i støvlene

Lei av å servere isbergsalat, poteter og ris til maten? La denne enkle ovnsbakte mozarellasalaten gi middagene dine nytt liv.

Nordmenn flest er nok rimelig lei av å servere isbergsalat, poteter og ris til middagen. Selv om det er et «stort» (i-lands)-problem, er jo løsningen temmelig enkel. Alt du trenger er nye ideer til tilbehør som er like enkelt å lage som å koke ris eller poteter – og det er der denne ovnsbakte versjonen av Caprese-salaten kommer inn i bildet. 

Tilbehøret er både enkelt og stressfritt å lage, og du behøver bare fire ingredienser: Mozzarellaost, klasetomater, aubergine og grønn pesto.

Aubergineskivene må få en liten stund for seg selv med litt salt drysset over for å nøytralisere bitterheten i dem. Men utover det trenger du stort sett bare å kutte opp ingrediensene i skiver, og legge dem lagvis i en ildfast form som hives inn i ovnen noen minutter så grønnsakene blir oppvarmet og osten smelter seg deilig og myk.

   > Aspargesfries er en genial erstatning for pommes frittes

Ovnsbakt Caprese

Retten er en ovnsbakt versjon av Caprese-salat, altså den erketypiske italienske mozzarellasalaten, med opphav fra øyen Capri i Sør-Italia, ifølge Wikipedia.

Caprese inneholder alltid tre av de aller viktigste ingrediensene i det italienske kjøkken: Smakfulle røde tomater, melkehvit mozzarella og irrgrønn basilikum.

At salaten i tillegg til å smake helt nydelig samtidig hyller fargene i det italienske flagget har ikke lagt en demper på folks begeistring for salaten.

Denne gangen bakes mozzarellasalaten i ovnen sammen med kjøttfulle aubergineskiver. Det gjør at tilbehøret blir så mettende at man kan droppe ris og potet, samtidig som retten er lett nok til å bevare det sommerlige preget denne klassikeren er kjent for.

   > Hjemmelaget pizza blir ikke enklere enn baguettepizza

Spises som tilbehør eller alene

- Dette er selve smaken av Italia, mener Lise Mari Stang-Jacobsen fra bloggen Hverdagslykkelise.

Stang-Jacobsen står bak mozzarellasalaten, og synes den er best lun. La den derfor gjerne stå litt på benken etter at du har tatt den ut av ovnen.

Mozzarellasalaten med aubergine er perfekt som tilbehør til kjøtt, eller bare med godt brød til om du vil ha en vegetarmiddag. Du kan også fint servere den alene som forrett eller lunsj.

Det blir ekstra god stemning med litt rød- eller rosévin til. Nyt sommeren! 

   > Hvitløksbrødet som er klart til steking på 5 minutter

Ovnsbakt mozzarellasalat med aubergine
Foto: Hverdagslykkelise

Du trenger:

2 stk mozzarellaost
4 stk klasetomater
1 stk aubergine
Grønn pesto

Slik gjør du:

1. Vask og skjær auberginen i tynne skiver. Legg den utover på tørkepapir og dryss over litt salt. La dette stå i 30 min. Saltet fjerner bitterheten i auberginen.

2. Sett ovnen på 200 grader varmluft med grillelementet på, om du har det. Sett inn auberginen når ovnen er varm og stek dem i ca. 10 min.

3. Skjær så opp tomatene og mozzarellaen i skiver. Smør en liten ildfast form med litt olivenolje og legg tomat, aubergine og mozzarella lagvis. Ha over litt grønn pesto før du setter formen inn i ovnen igjen i 5-7 min til.

4. Serveres lun med godt brød til. Har du tid så lag gjerne hjemmelaget pesto, om ikke fungerer det bra med pesto på glass. 

>> Se alle våre grilloppskrifter her.