ovnsbakt laks med grønnsaker: ildfast form med laksefileter

Ida var lei av laks helt til kjæresten laget currylaks

Ovnsbakt laks med grønnsaker i currysaus er så godt at til og med de som er lei av laks vil elske det!

- Denne retten er superlett å lage, forteller matblogger og kostholdsveileder Ida Nyborg.

Nyborg står bak bloggen All den rare maten, og ble plutselig veldig lei en dag hun og kjæresten skulle spise laks til middag. 

«Her om dagen sa jeg «blææ, vil ikke ha laks» i en skikkelig barnslig tone da samboer spurte om jeg ville ha fisk til middag. Det blir jo mye laks når vi har fisk, og jeg var litt lei,» skriver Nyborg på bloggen sin.

  > Trikset som får barna til å elske fisk

Men så serverte kjæresten hennes ovnsbakt laks med currysaus. Da ble stemningen annerledes, for «DET var noe annet, ja,» ifølge bloggeren.

Ferdig på 20 minutter

- Denne retten er for det første utrolig god, og gir en spennende vri på fiskemiddagen. For det andre er den så enkel at alle klarer å lage den, forteller Nyborg.

Retten, som ifølge matbloggeren er inspirert av en oppskrift på Godfisk.no, lages ved å legge laksefileter på en seng av gulrot og squash, før en saus av kokosmelk, karri og ingefær helles over. Det hele stekes midt i ovnen i 15 minutter, og vips – er middagen klar.

- Fra start til slutt tar det cirka 20 minutter å lage denne retten. Det er superlett, sier Nyborg.

   > Så enkelt har du middagen klar på 15 min

Enkel tvist

Hvert år spiser hver nordmann i gjennomsnitt ni kilo (!) laks. Til sammenlikning spiser resten av europeerne om lag to kilo, ifølge VG . Vi spiser med andre ord store mengder av den rosa fisken årlig.Den ovnsbakte laksen er perfekt for alle som føler seg litt uinspirerte, men som likevel er opptatt av å få i seg fisk i løpet av uken.

- Noen ganger blir man litt låst i gamle mønstre, og har det samme tilbehøret hver gang man har fisk. Smaken blir lik hver gang, forteller Nyborg.

  > God gammeldags lapskaus på no time!

Hun fortsetter:

- Her gjorde vi noen enkle tvister med krydder og grønnsaker, og vips! En ny rett, sier bloggeren.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Barnevennlig

Hvis du har lyst til å «jazze opp» oppskriften, foreslår Nyborg å for eksempel bytte ut laks med makrell eller hvit fisk.

- Ellers er det bare å prøve seg fram med grønnsaker man liker: Prøv med spiralisert agurk servert som spaghetti, eller ovnsbakt aubergine, paprika og squash, tipser matbloggeren.

I oppskriften serveres retten med ris og frisk koriander, men ifølge Nyborg er det også kjempegodt med søtpotet ved siden av.

- Søtpotet står fint til den litt sterke smaken av ingefær, tipser matentusiasten.

   > Har du prøvd tikka masala med søtpotet?

Ingefærsmak til tross – dette er en rett som både store og små kommer til å like, ifølge Nyborg.

- Denne retten har spennende smaker, men er ikke for sterk. For barn som ikke liker fisk kan dette være en god introduksjon, fordi fiskesmaken rett og slett blir borte i den deilige marinaden, tipser Nyborg.

Sjekk ut hvordan du lager Ida Nyborgs lakserett under:

Ovnsbakt laks med grønnsaker i currysaus

Dette trenger du:

4 laksefileter
2 gulrøtter
1 squash
1 vårløk, i strimler

Saus
1 ts revet ingefær, fersk
2 dl kokosmelk (ikke light)
2 ss karripulver
1 dl kyllingbuljong
1 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Finn fram ingrediensene, og sett ovnen på 200 grader.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Del gulrot og squash i tynne skiver.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Legg grønnsakene i en stor ildfast form, og legg laksefiletene på toppen. Hell litt olje over.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

4. Bland alle ingrediensene til sausen i en skål.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

5. Hell sausen over fisken og grønnsakene, og topp med litt finsnittet vårløk.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

6. Stek formen midt i ovnen i cirka 15 minutter eller til fisken er gjennomstekt.


Foto: Maria Tveiten Helgeby

7. Server gjerne med ris og frisk koriander.

Foto: Maria Tveiten Helgeby