Elizabeths paprikasaus smaker fantastisk til fisk!

Det er bare å pugge oppskriften på Elizabeths paprikasaus med én gang.

Tomatisert saus har du sikkert spist til det kjedsommelige sammen med hvit fisk, men paprikasaus har du kanskje ikke tenkt på før? 

– Når jeg serverer paprikasausen får jeg ofte reaksjonen: Oi, hvorfor har jeg ikke tenkt på det før?, forteller Elizabeth S. Lingjærde. 

Hun er hjernen bak paprikasausen, og kvinnen bak matbloggen Gullimunn.com.   

På matbloggen forteller hun at sausen er den perfekte fiskesausen. Selv spiser hun den med torsk, men ifølge henne passer den til de fleste typer av hvit fisk. Aller best er den til torsk, sei og flyndre. 

– Sausen er såpass mild og rund, så den sloss ikke med andre smaker. Den gir fiskemiddagen litt sødme, og litt sting fra chilien uten å være for sterk. 

TRIKSET ER Å GRILLE PAPRIKAEN

Hun beskriver sausen som en av hennes mest vellykkede.

Idéen kom da hun ville lage noe godt av det hun hadde i huset. Med en kjapp titt i kjøleskapet og et google-søk, unnslapp hun lange handlelister og dyre ingredienser. Blant annet slang hun oppi noen urter og litt vin.

Foto: Anita Stokke Blomvik. 

Elizabeth synes egentlig at rå paprika er en kjedelig grønnsak, men har hun en konkret løsning på problemet:

– Paprikaen blir søt når du griller den, og er derfor en perfekt «hemmelig» ingrediens i denne sausen. Vinen er den syrlige komponenten. Så et godt tips er å ikke helle ut siste vinslanten fra helgen, sier hun. 

DERFOR PASSER DEN PERFEKT TIL FISK

Ikke bare er en grillet paprika søt og saftig, men den sitter på mange helsemessige fordeler. C-vitaminenes maskot – appelsinen – kan bare gå og legge seg.

Paprika er skikkelig supermat, og inneholder nesten tre ganger mer C-vitamin enn en appelsin.

–  Hver gang du spiser fisk må du ha C-vitamin i naturlig form ved siden av. C-vitaminene gjør nemlig at du lettere tar opp omega 3-fettsyrene i fisken. Derfor passer den så godt til fiskemiddagen, forteller Elizabeth.

Hun studerer for tiden kosthold ved Norges Idrettshøgskole, og har gitt ut tre kokebøker om ernæring.


Foto: Anita Stokke Blomvik. 

– PAPRIKA KAN BRUKES TIL NESTEN ALT

Hvis du fremdeles har litt grillet paprika til overs, kan den brukes til mye annet godt også.

– En liten grillet skive paprika på brødskive på dekker mye av C-vitamin-behovet. Putt den på pizzaen, burgeren eller ha det i rømme som dipp til grønnsaker – siden det er søtt og balanserer det syrlige i rømmen eller yoghurten. I salater er det også kjempegodt, tipser Elizabeth.

Ikke minst smaker grillet paprika fantastisk i den ungarske suppen Gulasj

ELIZABETHS PAPRIKASAUS TIL FISK 


Foto: Anita Stokke Blomvik. 

DETTE TRENGER DU: 

2 store paprika
2 små sjalottløk
1 ss olivenolje
1 dl rødvin eller fiskekraft
2 ts urter (timian, persille eller Provencekrydder)
1 ts chilisaus
Evt. 1 dl fløte


SLIK GJØR DU:

1. Sett ovnen på full guffe. 

2. Kutt paprikaen i to på langs, og skjær av bunnen og toppen. Da får du flate stykker av paprika som blir jevnt og godt grillet i ovnen, og unngå paprikaer som ser ut som «hoppbakker» i ovnen.

3. Legg paprikaene på en rist eller stekeplate med aluminiumsfolie, og sett inn i ovnen. Følg med, og snu dem underveis slik de blir jevnt grillet. Ikke vær redd for at den blir brent ­­– noen sorte flekker gjør ingenting. Se gjerne at det bobler litt i skallet! 

4. Ta ut paprikaene, og flå skallet og skrap bort frøene. 

5. Mos paprikaene til en tykk grøt. Stek løken myk i en liten kjele, og ha i den moste paprikaen, vin (evt. kraft) og urter. La koke litt til, smak til med krydder og mos med stavmikser.

6. Jevn sausen med fløte hvis du ønsker en mildere saus. Server med hvit fisk og grønne grønnsaker!