Dette burde alle tilsette i ertepureen

Der de fleste lager ertepuré av erter, smør, sitron, salt og pepper til lutefisken. Men ifølge amatørkokken Kristian bør du ikke stanse der – men tilsette èn viktig ting til.

Ertestuing av tørkede erter er klassisk tilbehør til lutefisken. Men stadig flere velger en ertepuré av frosne erter: Den er klar på få minutter, smaker friskere og er irrgrønn i fargen. 

Matblogger Kristian Ebbesen Fjelde liker å utfordre tradisjonelle oppskrifter ved å gjøre sin egen vri, uten å fullstendig fjerne det klassiske i dem. 

-Jeg setter veldig stor pris på tradisjonell ertestuing. Når det er sagt, så synes jeg ertepureen både smaker bedre og får en deiligere konsistens. I tillegg er den naturligvis mye raskere å lage og gjør seg godt på tallerken med sin skarpe grønnfarge, jubler Kristian, som driver matbloggen Sviddå

Matentusiasten har servert lutefiskmiddager med den grønne ertepureen til både familie og venner, og kan med glede røpe at den har falt i smak selv hos de som ikke er spesielt glad i erter.

   > Slik unngår du bløt og vassen lutefisk

HEMMELIG INGREDIENS

Det beste er hvor enkelt det er å lage den grønne ertepureen. Bare gi frosne erter et oppkok i vann og smør, kjør dem med stavmikseren til puré samtidig som du sper med kokevæsken til du får en fløyelsmyk puré med fast kremet konsistens.

Der er det mange som stopper. Men Kristian har en hemmelig ingrediens i ermet: urter!

-Urtene tar ertepureen til nye høyder. Både fargen og smaken blir fabelaktig, lover Kristian, som fikk smaken på ertepuré med urter da han var på en flott restaurant i London for noen år siden.

Der ble den servert som tilbehør til fish and chips, og den smakte himmelsk, forteller Kristian. 

-Etter det har jeg funnet urter i ertepuré referert i forskjellige oppskrifter og kokebøker som omhandler det moderne kjøkkenet, forteller den nysgjerrige hobbykokken, som hjemme i sitt kjøkken på Sandnes har prøvd seg frem med mange ulike urter, og kommet frem til én uslåelig kombo.

   > Gunda har forsket på sprø svor i 40 år

GRESSLØK, BLADPERSILLE OG.. KORIANDER(!)

-Jeg har erfart at gressløk alltid bør være med fordi den er helt avgjørende for å skape den skarpe irrgrønne fargen. I tillegg pleier jeg alltid å ha med bladpersille, forteller Kristian, før han avslører den tredje urten, som til manges overraskelse er, koriander(!).

-Det er nok temmelig fremmed for mange å ha koriander i julematen, men jeg synes den harmonerer godt sammen med de andre smakene og skaper en fin balanse i ertepureen, sier Kristian.

Han påpeker at korianderen riktignok har en fremtredende smak, men i beskjedne mengder vil den bidra til å gjøre smaksbildet mer spennende.

-Prøv og bli positivt overrasket, råder Kristian alle skeptikerne der ute.

   > Slik unngår du at mandelpotetene går i oppløsning

PERFEKT LUTEFISK HVER GANG 

Kristians matblogg heter Sviddå, som er kallenavnet på sous vide-en hans. Et kjøkkenverktøy restauranter har brukt i årevis, men som de senere år også er blitt å finne i stadig flere hjem. Med den kan han koke alt mulig vakuumpakket med full temperaturkontroll.

-Jeg har funnet ut at å tilberede lutefisken 70 minutter i et vannbad på 50 grader gir et perfekt resultat, men man får også et fantastisk resultat i stekeovnen. Del lutefisken i porsjonsstykker, legg de i en ildfast form, salt fisken godt med fingersalt og stek den tildekket i ovnen på 180 grader i rundt 20 minutter, alt avhengig av hvor store fiskestykkene er naturligvis, råder Kristian. 

   > Sennep er den glemte juleingrediensen

LEK MED TILBEHØRET 

Om du vil eksperimentere ytterligere med lutefiskmiddagen, har Kristian et par forslag til du kan teste ut.

-Jeg anbefaler alle å leke litt med tilbehøret og prøve ulike varianter. Du kan for eksempel droppe poteter til fordel for brune linser, og hvorfor ikke servere lutefisken med potetkrem og hvit saus? Bytt også gjerne ut sprøstekt bacon med tykkere skiver av røkt skinke eller sprøstekt parmaskinke, tipser han.

Sviddås grønne ertepuré til lutefisk

DETTE TRENGER DU:

1 pose frosne erter à 400 gram
2 dl vann
90 g smør
en god kvast persille
en halv neve gressløk
en halv bunt koriander
saften fra en kvart sitron
salt og pepper 

SLIK GJØR DU:

1. Kok ertene møre med vann og smør.

2. Sil ertene og ta vare på væsken.

3. Kjør ertene til puré med stavmikser.

4. Spe med litt av væsken slik at du før en myk, men fast konsistens.

5. Tilsett finhakkede urter og kjør med stavmikseren.

6. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. Hold varm til servering.