Suppe med pinnekjøtt og grønnsaker. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Suppe med pinnekjøtt og grønnsaker

Suppe med pinnekjøtt er uten tvil den beste måten å bruke restene av pinnekjøttet på. Den ble kjempepopulær på Øya-festivalen.

– Pinnekjøtt er en råvare som burde brukes året rundt – ikke bare i julen, synes Markus Storm Dalseg.

Han var kjøkkensjef på den populære supperestauranten LOKK i Oslo som nå er nedlagt. Dalseg er hjernen bak pinnekjøttsuppen, som han og kompanjongen hadde stor suksess med på Øya-festivalen.

– Vi fikk vite at det var en ledig stand to dager før festivalen startet, så da la vi både hodene våre – og pinnekjøttet – i bløt, og endte opp med pinnekjøttsuppen, forteller kjøkkensjefen.

Nå deler de den superpopulære oppskriften med Extras lesere.

PRØV OGSÅ: Ribbe i steam buns

Markus Storm Dalseg (t.v.) og daglig leder Dan Alexander Nypan står bak pinnekjøttsuppen.LOKK: Kjøkkensjef Markus Storm Dalseg (t.v.) og daglig leder Dan Alexander Nypan står bak pinnekjøttsuppen. Foto: Maria Tveiten Helgeby

For å unngå at suppen ble for «julete», valgte kokkene å droppe klassiske julegrønnsaker som kålrot til fordel for hvite bønner og rosmarin.

– Men man kan bruke de grønnsakene man har liggende i kjøleskapet. Som oftest blir det kjempedigg å blande gode ting sammen i suppen, som for eksempel purreløk, pastinakk og stangselleri, tipser daglig leder Dan Alexander Nypan.

Suppe av restemat

Hvis du skal lage pinnekjøttsuppen fra bunnen av må du først vanne ut urøkt pinnekjøtt i om lag 30 timer. Deretter lar du kjøttet dampe som vanlig i 2-3 timer.

– Når det er ferdig dampet lar du kjøttet ligge på pinnene til det er avkjølt. Etter det plukker jeg av alt kjøttet, slik at det bare er å tilsette i suppen, tipser kokken.

Alternativt kan du lage en enklere variant ved å rett og slett spe ut kraften som er igjen etter pinnekjøttmiddagen.  

– Kok opp kraft og vann etter smak, tilsett grønnsaker og kjøtt, og så er suppen klar, tipser kjøkkensjef Dalseg.

LES OGSÅ:  Kålrabistappe – tre ingredienser MÅ med, tipser toppkokken

Rester av pinnekjøtt og gulrøtter blir god suppe.VARMENDE: Suppe med pinnekjøtt er både mettende, varmende og enkel å lage. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pinnekjøtt og rotmos

Har du lyst til å bruke opp alle restene fra pinnekjøttmiddagen, foreslår Dalseg en digg rotmossuppe:

– Kjør rotmos, litt pinnekjøttkraft og fløte helt glatt med en stavmikser eller kjøkkenmaskin, og topp med rensket pinnekjøtt. Riv gjerne litt pepperrot over, og vips – julemiddagen i suppeform, sier kokken.

Er du ikke i suppehumør, foreslår Lokk-kokken å forme rotmosen til kuler, panere og frityrsteke dem, og servere dem i lefser med rensket pinnekjøtt, rømme og litt grovkornet sennep.

– Kjempegodt og veldig enkelt og greit, forteller Dalseg.

PRØV OGSÅ: Lapskaus med pinnekjøtt 

Pinnekjøttsuppe à la LOKK

Suppe med pinnekjøtt og grønnsakerFoto: Maria Tveiten Helgeby

Dette trenger du:

Til 4 personer

3 fedd hvitløk, finhakket
1 kvist rosmarin, bladene, finhakket
2 dl gulrot i terninger
2 dl sellerirot i terninger
2 dl hakket purreløk
3 dl plukket pinnekjøtt
1 dl sjalottløk, finhakket
2 dl kokte hvite bønner
1 liter pinnekjøttkraft og vann, utspedd etter smak
1/2 dl hvitvin

Slik gjør du:

1. Spe ut den salte kraften som er igjen i bunnen av kjelen etter å ha laget pinnekjøtt, med vann til smaken er så mild som du ønsker. Dette er suppebasen din.

2. Varm rotgrønnsakene, sjalottløk, purreløk og rosmarinen på middels varme i en kjele i cirka 4 min.

3. Ha på hvitløken, og rør godt, og rett etterpå har du i hvitvinen. Reduser ned til vinen er nesten borte.

4. Hell suppebasen over grønnsakene i kjelen, og tilsett de hvite bønnene. Gi det hele et oppkok, og ha i pinnekjøttet.

5. Server gjerne med kvernet sort pepper og hakket frisk persille.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT