- Folk ser ikke lenger på kjøttfri mat som noe sært

Kjøttfri mat er ikke lenger noe sært, men er i ferd med å bli mainstream, mener Jane H. Johansen. Denne syndige pulled vegetarburgeren får deg i gang med et nytt og mindre kjøttfylt liv!

-Å lage fullverdig, mettende og god mat uten kjøtt er lettere enn mange tror. Det trenger ikke å ta lang tid, og er ofte mye billigere enn tradisjonell kjøttmat, tipser Jane H. Johansen, redaktør i Opplysningskontoret for vegetar- og veganmat.

Ifølge en undersøkelse som Sentio gjennomførte i 2016 for Nationen, sa èn av fire nordmenn at de ønsker å spise mindre kjøtt. Denne trenden tror ikke Johansen kommer til å stanse i år, snarere tvert imot: 

-Folk ser ikke lenger på kjøttfri mat som noe sært og rart man blir underernært og bleik av. Kjøttfri mandag har nærmest blitt mainstream, og mange begynner å få øynene opp for alle fordelene det har å spise grønnere, smiler Johansen.

Opplysningskontoret for vegetar- og veganmat merker en tydelig økende interesse for plantebasert mat i Norge.

-Det skjer mye om dagen. Bare det siste året har vi fått flere nye kjøttfrie produkter i dagligvarebutikkene, som burgere og diverse kjøtterstatninger. Samtidig har antallet vegan- og vegetarrelaterte artikler i mediene også økt, noe som gjenspeiler interessen blant folket, jubler Jane H. Johansen.

Hos Extra har vi i tillegg til våre to bestselgende vegetarburgere lansert Coop Pulled, Coop Tacofyll, Coop Salatterninger og Coop Nuggets

Hun føler seg sikker på at denne interessen kommer til å fortsette å stige også i 2017.

-Med stadig nye plantebaserte produkter i butikkene blir det enklere for folk å velge grønnere mat, så denne trenden har fremdeles et stort potensiale, tror grønnsaksmisjonæren.

  > Nå finner du 4 vegetarnyheter i ferskvaredisken vår!

Med Coop Tacofyll er det null stress å gjøre tacoen kjøttfri. 

- TENK LITT ANNERLEDES 

Johansen har følgende tips til hvordan du kan spise mer grønt og mindre kjøtt i fremtiden.

- Start med én kjøttfri dag i uka. Se deg ut en oppskrift og hopp i det. Det kan være en middagsrett, et pålegg, en pannekake eller dessert.

- Tenk litt annerledes enn du er vant til. I et kjøttbasert kosthold er kjøttet tradisjonelt hovedingrediensen på tallerkenen mens grønnsakene bare er kjedelig tilbehør. Slik er det ikke i et vegetarisk kosthold. Der blir grønnsaker, bønner, korn frø, nøtter og alskenes krydder tryllet om til herlige hovedretter.

- Kjøp en vegansk kokebok eller søk på nettet etter oppskrifter.

- Bli venn med bønner og linser – begge supre ingredienser som både gir mye protein, fiber og metter godt.

   > Slik lager du skrubb av kaffegrut på 2 minutter

Pulled burger med juksesyltet rødkål

Denne vegetarburgeren lager du med Coop Vegetardag Pulled. Pulled er revet erteprotein som kan minne om pulled pork, og passer til burger, pita eller wraps. I pakken finner du også en BBQ-saus som blandes inn etter oppvarming. Med sine 23 gram protein er produktet et godt alternativ til kjøtt.  Den er syndig god, og kjempesunn! 

Dette trenger du (4 porsjoner):  

1 pakke Coop Vegetardag Pulled
hamburgerbrød
babyleafsalat
agurk
vårløk 
rømme 

«Juksesyltet» rødkål:

½ liten rødkål
1 ½ dl vann
1 dl eplejuice
2 ss sukker
2 ss sitronsaft 

Dette gjør du: 

1. Tilbered Coop Vegetardag Pulled etter anvisning på pakken, og varm hamburgerbrødene noen minutter i stekeovnen.

2. Lag syltet rødkål i mellomtiden: Finsnitt rødkålen i så tynne strimler du får til, og legg i en liten stekepanne. Hell over vann, eplejuice, sukker og sitronsaft, og sett pannen på middels varme. La småkoke i noen minutter til rødkålen er mør. Smak til med mer syre eller sukker. Hell av væsken ved servering.

3. La alle bygge hver sin burger: Legg først litt rømme og salat på bunnen, deretter syltet rødkål, pulled, og tynne skiver agurk og vårløk. 

LES OGSÅ: 

   > Kikertvannet du kaster kan bli til vegansk majones

   > Denne tikka masalaen har alt - utenom kjøtt