Ovnsbakt søtpotet med smør og smeltet ost lager du raskt i mikrobølgeovnen.

Bakt søtpotet på bare 6 minutter

Du kan faktisk bake søtpoteter på 6 minutter. Bare se her!

 Ovnsbakte grønnsaker som tilbehør til middagen er supergodt, men kanskje syns du at det tar litt for lang tid. Skal du lage bakt søtpotet i ovnen på vanlig vis, tar det fort en hel time før den er ferdig. 

Men med dette trikset, kan du lage bakt søtpotet på 6 minutter. Det er mikrobølgeovnen som er hemmeligheten, og vi har gått «vitenskapelig» til verks for å bevise at dette funker. 

   > Dette er verdens raskeste hvitløksbrød

210305-u05-extra-bannere-sotpotet-900x450.jpg

BEVISET

Vi ba Maria V. Bondeson, som driver bloggen Marias Salt & Søtt, å teste ut hvor bra dette hurtigtrikset faktisk er.

For å sammenligne hurtigtrikset med den vanlige tilberedningsmetoden, har hun bakt to middels store søtpoteter med omtrent lik form og tykkelse: Én i mikroen og én i stekeovnen. 

   > Vegetarpai med søtpotet og fetaost

Først i ovnen ...

Først pakket Maria den ene søtpoteten i aluminiumsfolie og satte den inn i en stekeovn på 200°C. 

– Etter 50 minutter var den fortsatt ikke helt ferdig, forteller Maria.

Ikke før det hadde gått ganske nøyaktig én time var den klar. Bah! 

... Så i mikroen 

Da var det klart for å bake den andre søtpoteten i mikroen. 

Stikk søtpoteten her og der med en gaffel og legg den i en skål/tallerken som tåler mikrobølgeovn. Bak den på middels til høy styrke (altså cirka 750W) i mikroen til den blir helt mør.

– Det tok bare seks minutter, forteller Maria.

Altså en tiendedel av tiden det tok i stekeovnen.

Tiden avhenger av hvor stor søtpoteten er. Marias tips er å sjekke om den er ferdig ved å stikke en kaketester eller spiss kniv inn i midten. Når den bakte søtpoteten er fløyelsmyk er den klar for servering.

Stek søtpoteten litt i stekeovnen 

Om du skal spise søtpoteten som en bakt potet, bør du avslutte med å gi søtpoteten 5 minutter i stekeovnen for å få deilig, smeltet ost og sprø kanter. Det er vanskelig å få sprøtt resultat i mikroen, så akkurat her er ovnen uslåelig. 

Her er fremgangsmåten - prøv selv! 

   > Rød kyllingsuppe med søtpotet

Bakt søtpotet med ost

Dette trenger du: 

1 middelsstor ferdigbakt søtpotet per person (ca. 250 g)
Smør
Salt og pepper
Revet ost, for eksempel cheddar eller parmesan
Rømme og hakket gressløk, til servering

Dette gjør du: 

1. Varm ovnen opp til 200°C.

2. Stikk søtpoteten her og der med en gaffel og legg den i en skål/tallerken som tåler mikrobølgeovn. Bak den på middels/høy styrke i mikroen til den blir helt mør.

Prikk søtpoteten med en gaffel før du legger den i mikroovnen.

3. Ta søtpoteten ut av mikroen, og del den i to på langs. Deretter ruter du opp begge de halve delene, men ikke skjær helt gjennom til skallet – søtpoteten skal holde formen. 

Del søtpoteten i to og skjær ruter i den.
Foto: Maria V. Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Putt noen små biter med smør inn i sprekkene, krydre med salt og pepper, og dryss over revet cheddar eller annen god ost.

Krydre søtpoteten, ha på litt smør og dryss på revet ost.
Foto: Maria V. Bondeson/Marias Salt og Søtt

4. Sett søtpotetene øverst i stekeovnen og gratiner dem med grillfunksjonen (ev. varmluft om du ikke har grillfunksjon). La osten smelte og få litt farge. Dette tar bare noen få minutter, så følg nøye med så du ikke brenner dem! Nå er de halve søtpotetene møre og fløyelsmyke inni, herlig salte og småsprø på toppen.

Sett den bakte søtpoteten i ovnen så osten smelter.
Foto: Maria V. Bondeson/Marias Salt og Søtt

5. Server gjerne med en klatt rømme og litt hakket gressløk.

Vil du heller ha bakt søtpotet på «gamlemåten»