Slik lager du fårikål på en tredjedel av tiden

Det behøver slettes ikke ta timevis å lage god fårikål. Denne varianten trenger kun å putre i 40 minutter!

 

Det blir ikke høst uten fårikål - retten som i 2014 ble utnevnt av daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug som Norges nasjonalrett, ifølge Regjeringen.no.

Nasjonalrett eller ei, det er ikke alltid man har tid til å vente i tre timer på at lam og kål skal putre seg mørt. Derfor har vi laget en helt genial juksefårikål som er klar på om lag 40 minutter, altså cirka én tredjedel av tiden det tar å koke klassisk fårikål.

   > Flere raske løsninger: Vi tester internettmyter med mikrobølgeovn!

Hemmeligheten ligger i å bruke ferdig langtidskokt lammeskank som du finner i butikken (les: Extra). Lammeskank kommer fra den nederst delen av lammelåret, og er i utgangspunktet ikke mørt kjøtt, ifølge Matprat. Derfor trenger det flere timers varmebehandling for å bli ordentlig saftig og godt.

Med ferdigkokt lammeskank slipper du dette, og behøver kun å varme det i enten ovn eller gryte til det er gjennomvarmt. 

Rotgrønnsaker

Siden mye av smaken i klassisk fårikål sitter i kjøttet og beinene, bruker vi her litt buljong for å løfte smaken. Du kan også tilsette rotgrønnsaker, for eksempel gulrot og kålrot. Det gir fårikålen en ekstra piff.

   > Slik lager du risotto på 20 minutter.

Hvis du har poteter til over fra gårsdagens middag, kan du dele dem i biter og steke dem i en panne med litt smør og kruspersille. Stekte poteter smaker helt nydelig til (jukse-)fårikål! 

Favoritt

2014 var forøvrig ikke første gang fårikål ble utnevnt til nasjonalretten. Første gang var allerede i 1972, da NRK Nitimen hadde hatt en avstemning, og fårikål vant over kjøttkaker, skriver Regjeringen.no

Som om ikke det var nok har det også funnes et fårikålpoliti, som reiste rundt og sjekket at restaurantene serverte fårikål - og at den ble servert på riktig måte, ifølge NRK.  

Sjekk ut hvordan du lager juksefårikål med lammeskank i oppskriften under:


Foto: Hampus Lundgren/Redink 

Juksefårikål med lammeskank (4 personer)

Dette trenger du: 

3 pakker langtidskokt lammeskank
1 ½ kilo hodekål
2 ts malt pepper
4 dl buljong

1 kg mandelpotet
Persille, frisk

Slik gjør du:

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i gryten og hell over kraft.

3. Kok opp og la det putre til kålen er mør, ca 40 minutter.

4. Server fårikålen med kokte mandelpoteter og hakket persille. 

   > Isbittrikset som gir «evig liv» til urtene