Kjøttdeig kan brukes til så mye, og denne raske suppen er en enkel vri på ungarsk gulasj.
Gulasj er ikke bare nasjonalretten i Ungarn, men den står også i fare for å bli din nye søndagsfavoritt. Denne suppen er full av smak – og utrolig praktisk.
– Når du har gjort jobben din med å kutte opp råvarene, gjør gryta resten av jobben, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver i MatPrat.
Ikke minst er den perfekt for å få brukt opp de slappe grønnsakene nederst i grønnsaksskuffen.
Den klassiske gulasjen inneholder biter av storfekjøtt, har vi laget en raskere og magrere variant med svinekjøttdeig.
PRØV OGSÅ: Arabisk gryte med kjøttdeig
Grønnsaker i suppa
Grønnsaker som løk, hvitløk og paprika bruker man gjerne i gulasj, forteller Tvedt-Øresland, men legger til at man fint kan bruke det man har liggende.
– Du kan bruke gulrot, sellerirot, tomater som synger på siste verset, eller for eksempel toppe med noen krutonger du har laget av daggammelt brød, sier Tvedt-Øresland.
– Dette er riktignok å tulle litt med den originale gulasjen, men da vet du i hvert fall at du ikke har kastet mat unødig, sier Tvedt-Øresland.
Innfører du gulasj som søndagsmiddag, får du brukt opp alle restene fra uka som har gått – og kan tømme hyllene før mandagen kommer.
PRØV OGSÅ: Laks med grønnsaker i curry på 20 minutter
Kjøtt og paprika
– Kjøtt, karve, poteter og paprika, både fersk og som krydder, er faste ingredienser i gulasj, forteller MatPrat-kokken.
– Paprikapulveret gir flere smaksdimensjoner til gulasjen. Søt paprika gir en god umamismak, og røkt paprika passer veldig bra til storfekjøtt. Til sist gir paprika en svært innbydende farge til gulasjen.
Du kan også tilsette paprika du har grillet i ovnen for å få en ekstra god paprikasmak på suppen.
PRØV OGSÅ: Pasta bolognese på 15 minutter
Rask gulasjsuppe med kjøttdeig
Dette trenger du:
1 gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 pakke svinekjøttdeig (400 g)
2 poteter, i små terninger
1 gulrot, i tynne skiver
2 stykk selleristang, i tynne skiver
1 rød paprika, i strimler
1/2 rød spisspaprika/søt paprika, i ringer
2 ss tomatpuré
2 ss paprikapulver
1/2 ts karve
1 liter hønsebuljong
Salt
Pepper
Olje, til steking
Til servering:
Brød
Smør
Rømme eller crème fraîche
Slik gjør du:
1. Varm litt olje i en gryte, og surr løk og hvitløk blanke. Tilsett svinekjøttdeig, og surr til kjøttet er brunt.
2. Tilsett poteter og gulrot, og surr i cirka 5 minutter. Tilsett deretter selleristang og strimlet paprika, og surr i cirka 5 minutter. Tilsett deretter selleristang og strimlet paprika, og surr videre i 2 minutter.
3. Rør inn tomatpuré, paprikapulver og karve, og hell over hønsebuljong. Tilsett laurbærblad, og la småkoke i cirka 15 mintuter til grønnsakene er møre.
4. Smak til med salt og pepper, og server med brød, smør og en klatt rømme.
Vegetargulasj
Gulasjen kan enkelt gjøres vegetarisk ved å erstatte kjøttdeigen med for eksempel bønner, fullkornspasta og soltørkede tomater.