Gulasj er en ubeskrivelig god restesuppe

Når du vil bruke opp restene i kjøleskapet, finner du ikke en bedre rett enn gulasj. Tro oss!

Gulasj er ikke bare nasjonalretten i Ungarn, men den står også i fare for å bli din nye søndagsfavoritt. Denne suppen er full av smak – og utrolig praktisk. 

- Når du har gjort jobben din med å kutte opp råvarene, gjør gryta resten av jobben, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver i MatPrat. 

Ikke minst er den perfekt for å få brukt opp de slappe grønnsakene nederst i grønnsaksskuffen. 

Mens den klassiske gulasjen inneholder biter av storfekjøtt, har vi laget en raskere og magrere variant med svinekjøttdeig. 

  > Denna gryta er dømt til å bli en klassisker

Hiv i alle slappe grønnsaker 

Tradisjonell gulasj inneholder gjerne grønnsaker som løk, hvitløk og paprika, forteller Tvedt-Øresland, men legger til at man fint kan bruke det man har liggende. 

- Du kan bruke gulrot, sellerirot, tomater som synger på siste verset, eller for eksempel toppe med noen krutonger du har laget av daggammelt brød, sier Tvedt-Øresland.

  > Slik blir middagen klar på 15 minutter 

Han fortsetter:

- Dette er riktignok å tulle litt med den originale gulasjen, men da vet du i hvert fall at du ikke har kastet mat unødig, sier Tvedt-Øresland.

Innfører du gulasj som søndagsmiddag, får du brukt opp alle restene fra uka som har gått – og kan tømme hyllene før mandagen kommer. 

Louise husker alltid hva hun har i kjøleskapet

Paprika

Noen få ingredienser finnes imidlertid i absolutt alle gulasjer.

- Kjøtt, karve, poteter og paprika, både fersk og som krydder, er faste ingredienser, forteller MatPrat-kokken.

I dag regnes paprika som Ungarns nasjonalkrydder, og krydderet finnes i åtte forskjellige variasjoner - fra mild og søtlig til knallsterk, ifølge The Kitchn. Fargen varierer fra intenst rød til lysebrun.

- Paprikapulveret gir flere smaksdimensjoner til gulasjen. Søt paprika gir en god umamismak, og røkt paprika passer veldig bra til storfekjøtt. Til sist gir paprika en svært innbydende farge til gulasjen, sier matrådgiver Tvedt-Øresland.

Du kan også tilsette paprika du har grillet i ovnen for å få en ekstra god paprikasmak på suppen. 

  > Retten for deg som hater oppvask

Rask gulasjsuppe med svinekjøttdeig

Dette trenger du:

1 gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 pakke svinekjøttdeig (400 g)
2 poteter, i små terninger
1 gulrot, i tynne skiver
2 stykk selleristang, i tynne skiver
1 rød paprika, i strimler
1/2 rød spisspaprika/søt paprika, i ringer
2 ss tomatpuré
2 ss paprikapulver
1/2 ts karve
1 liter hønsebuljong
Salt
Pepper 
Olje, til steking

Til servering:
Brød
Smør
Rømme eller crème fraîche

Slik gjør du: 

1. Varm litt olje i en gryte, og surr løk og hvitløk blanke. Tilsett svinekjøttdeig, og surr til kjøttet er brunt. 

2. Tilsett poteter og gulrot, og surr i cirka 5 minutter. Tilsett deretter selleristang og strimlet paprika, og surr i cirka 5 minutter. Tilsett deretter selleristang og strimlet paprika, og surr videre i 2 minutter.

3. Rør inn tomatpuré, paprikapulver og karve, og hell over hønsebuljong. Tilsett laurbærblad, og la småkoke i cirka 15 mintuter til grønnsakene er møre.

4. Smak til med salt og pepper, og server med brød, smør og en klatt rømme.

Vegetarversjon? 

Gulasjen kan enkelt gjøres vegetarisk ved å erstatte kjøttdeigen med for eksempel bønner, fullkornspasta og soltørkede tomater.