Slik lager du aioli på 17 sekunder

Dette trikset lar deg lage aioli uten å piske armen ut av ledd – og uten at den skiller seg.

Hjemmelaget aioli er ikke lenger en uoppnåelig drøm. 

Internett har nemlig levert en løsning som er vår absolutte favoritt – en nær sagt idiotsikker metode! 

Vedd hjelp av kun enkle grep kan du faktisk lage aioli på sekunder – uten å piske armen ut av ledd – eller bekymre deg for at sausen skal sprekke og skille seg. 

LES OGSÅ: Du har trolig pillet reker feil hele livet

PERFEKT AIOLI, SA DU?

Aioli er opprinnelig en fransk saus, som i utgangspunktet bare består av hvitløk og olje. Den norske, eller kanskje også internasjonalt mest brukte aiolien, inneholder eggeplomme, som teknisk sett gjør det til en hvitløksmajones.

Og her kommer utfordringen med aioli:

Når du velger å piske for hånd, må du liksom piske så inni granskauen for at oljen ikke skal skille seg.

Løsning er et høyt glass og en stavmikser. Stavmikseren visper egget så energisk, og lar oljen renne ned i eggeblandingen på en måte som tilsynelatende er perfekt.

PASS PÅ TEMPERATUREN

Med denne metoden er det imidlertid andre ting som er viktig å huske på.

For eksempel bør eggene og oljen ha omtrent samme temperatur når du begynner. I tillegg må du passe på at egg- og hvitløksblandingen dekker hodet på stavmikseren helt, slik at oljen som ligger over ikke renner inn i eggene med én gang.

Stavmikserhodet sperrer nemlig for at oljen renner for fort inn i eggene. Dermed får du det ekspertene kaller en «stabil emulsjon» – altså en skikkelig tjukk aioli som har svært vanskelig for å sprekke.

Pass også på at aiolien ikke blir for tjukk. Justér i så fall med sitronsaft eller kaldt vann fra springen – rør inn væsken med en vanlig visp, én spiseskje av gangen, til du har ønsket konsistens.

LES OGSÅ: Anne har knekt focaccia-koden!

TRE ULIKE VARIANTER AV AIOLI

Du kan lett lage dine egne versjoner av aioli, både ved å variere mengden hvitløk etter smak, eller ved å tilsette ulike urter og kryddere.

MED SAFRAN ELLER GURKEMEIE

Bland noen safrantråder med litt vann til de slipper farge og bland ut i sausen. Passer fint til sjømat.

MED URTER

Bland hakket persille eller gressløk inn i sausen.

MED CHILI

Bland inn chili, enten finhakket fersk, eller chilipulver – eller begge deler.

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET AIOLI

DU TRENGER:

4 eggeplommer
2-3 fedd hvitløk
3-4 ss stironsaft
3 desiliter nøytral olje
Salt etter smak 

SLIK GJØR DU:

1. Ha alle ingrediensene unntatt olje i et høyt og smalt stavmikserglass. Før stavmikseren ned i glasset, påse at eggeblandingen dekker hodet på mikseren helt.

2. Hold på stavmikseren mens du heller i oljen.

3. Skru på mikseren slik at kun eggeblandingen vispes i noen sekunder. Før mikseren langsomt oppover i glasset til all oljen inkorporeres og du har en tjukk saus.

4. Smak til med salt og sitronsaft.