Fransk baguettepizza er den ultimate EM-pizzaen

Den franske baguettepizzaen er en av de raskeste variantene av hjemmelaget pizza du kan lage. Null elting, heving eller kjevling – og kun ti minutter steketid!

Hjemmelaget pizza er en favoritt for mange, men ofte kan tanken på å elte, heve og kjelve deigen få oss til å snu – og heller gå i retning av frysedisken.

Hvis det høres ut som deg, bør du stifte bekjentskap med det som kalles fransk baguettepizza – eller «French bread pizza» i USA. 

I en baguettepizza er det en baguette som danner pizzabunnen. Du trenger med andre ord kun å fordele toppingen på baguetten før den skal i ovnen i 10 minutter – og kan hoppe galant over all elting, heving og kjevling som vanligvis følger med når du skal lage hjemmelaget pizza. 

Har du en viktig EM-kamp på skjermen, kan du kjapt lage pizza til hele gjengen uten å gå glipp av noen viktige scoringer. 

   > Denne middagen krever verken steking, koking eller grilling

Raskeste vei til mål

Skal du invitere til EM-fest, er baguettepizzaen genial. For i motsetning til vanlige pizzaer, som stekes én og én, kan du fylle opp ovnen og steke et tosifret antall baguettepizzaer samtidig. 

Den raskeste veien til mål er definitivt å kjøpe ferdigstekte baguetter – slik du slipper å forsteke baguettene. Om du ikke får tak i det, kan du selvfølgelig kjøpe halvstekte og steke beguettene før toppingen fordeles over. Det vil ta litt mer tid, men likevel være lettvint.

I tillegg bør du kjøpe ferdigvarer, som pesto og pizzasaus på glass, for å få matlagingen til å gå raskest mulig. 

Bruker du både ferdigstekt baguette og ferdigprodukter som topping, snakker vi sannsynligvis om den enkleste hjemmelagde pizzaen som er mulig å lage! 

   > Dette hvitløksbrødet er klart til steking på 5 minutter


Foto: Marie Roald / The Vanilla Monologues 

Oppfunnet i USA 

Baguettepizzaen er ifølge matnettstedet Serious Eats en amerikansk oppfinnelse, som til tross for at den ikke har noe med Frankrike å gjøre kalles french bread pizza. Den enkle forklaringen til det forvirrende navnet er at french bread betyr baguette i USA.

Baguettepizzaen dateres helt tilbake til 1960-tallet, fra tiden før det hadde poppet opp pizzeriaer på hvert gatehjørne i USA. Mannen bak retten er Bob Petrillose som solgte baguettepizzaene fra sin legendariske matvogn Hot Truck plassert på Cornell Universitetet i Ithaca, New York, hvor den raskt ble en hit blant studentene, skriver Serious Eats videre.

I Norge stiftet mange bekjentskap med baguettepizzaen i frysedisken og på diverse gatekjøkken på 1990-tallet, men så forsvant den fra vår bevissthet. Nå er den altså tilbake i ny drakt. 

   > Ølbad er hemmeligheten bak skikkelig saftige grillpølser

Mange toppinger 

I likhet med alle andre pizzaer kan du naturligvis bruke det du vil som fyll. Siden alle kan mekke sin egen favorittpizza, slipper du endelig krangelen om ananas eller ikke ananas på pizzaen. :) 

Inspirert av Epicurious har vi laget fire varianter av toppinger som du kan teste ut på baguettepizzaen:  

Pesto Caprese

En klassisk kombo, og en hyllest til det italienske flagget med rød tomat, grønn basilikum og hvit mozzarella. Perfekt om du heier på Italia i fotball-EM. Her kan du bruke fullkornrundstykker om du vil ha et litt mer rustikt preg.

Foto: Marie Roald / The Vanilla Monologues 

Dette trenger du:  

Ferdigstekt baguette, fin eller fullkornrundstykker
Pesto
Mozzarella
Tomat
Basilikum  

Dette gjør du:

1. Skjær hver baguett i to på langs.

2. Smør på 1 ss pesto.

3. Skjær tomat og mozzarella i skiver, og legg annenhver over baguetten.

4. Stek på 200 grader i ca. 10 minutter. Ta baguettene ut av ovnen, og dekorer med mer pesto og fersk basilikum. 

Barnas favoritt

Pølse, ost og ketsjup. En sikker vinner blant barna.


Foto: Marie Roald / The Vanilla Monologues 

Dette trenger du:  

Ferdigstekt baguette, fin
Pizzasaus
Ost, revet
Coop Wienerpøser
Ketsjup 

Dette gjør du: 

1. Skjær hver baguett i to på langs.

2. Smør på 1 ss pizzasaus eller ketsjup.

3. Strø over revet ost.

4. Skjær wienerpølser i biter og strø over ca. 5-6 biter per porsjon.

5. Stek på 200 grader i ca. 10 minutter, og dekorer med ekstra ketchup før servering.

 

Bratwurst og sennep 

Her en litt mer voksen variant. Godt følge til Tysklands kamper i fotball-EM! 


Foto: Marie Roald / The Vanilla Monologues 

Dette trenger du: 

Baguette, fin
Pizzasaus
Cheddar, revet
Coop Bratwurst
Sennep
Rå løk

Dette gjør du: 

1. Skjær hver baguett i to på langs.

2. Smør på 1 ss pizzasaus.

3. Strø over revet cheddar.

4. Skjær løk i ringer og legg 2-3 ringer over osten, på hver baguette.

5. Skjær Bratwurst i tynne skrå skiver (slik blir de gjennomvarme under steking), og legg 4—5 skiver Bratwurst over osten.

6. Stek i ovnen på 200 grader i 10 minutter, og dekorer med sennep og rå løk før servering.

Skinke og ananas 

Enda en pizzaklassiker. Kanskje noe å satse på om du synes det er mest underholdende å se på Hawaii-fotball. 


Foto: Marie Roald / The Vanilla Monologues 

Dette trenger du: 

Ferdigstekt baguette, fin
Pizzasaus
Kokt skinke 
Ananas
Revet ost 
Svarte oliven 

Dette gjør du:

1. Skjær hver baguett i to på langs.

2. Smør på 1 ss pizzasaus.

3. Rens en ananas, fjern kjernen og skjær i skiver (her kan du bruke ananasringer på boks).

4. Rull sammen skiver av kokt skinke, og legg annenhver med ananasringene over baguetten.

5. Strø litt ost over hver baguette, og topp med en sort oliven. Eventuelt kan du skjære olivenene i skiver og strø over.

6. Stekes på 200 grader i ca. 10 minutter.