Denne «juksebacalaoen» lager seg selv

Her skal kun grønnsaker kuttes, før retten bakes i en form i ovnen. Slå den!

Er det noe som varmer skikkelig i årets kalde måneder, er det en real bacalaogryte laget på den tradisjonelle måten. Problemet er bare at det fort tar et par dager å lage fra bunnen av med klippfisk – ergo ikke noe de fleste av oss har tid til i hverdagen.

Heldigvis finnes det en snarvei som får denne legendariske retten laget på rekordtid. Maria Bondeson fra matbloggen Marias Salt & Søtt har nemlig laget en jukseversjon du kan ty til som vil trylle frem en herlig bacalaogryte på kun en drøy halvtime. Slå den!

SE OGSÅ: Genial thaikylling i form

Hemmelig ingrediens

- Hemmeligheten er rett og slett at jeg bruker lettsaltet torsk i stedet for klippfisk. Fisken får en ferskere konsistens enn i bacalaogryter hvor man har brukt klippfisk. Siden denne bacalaoen ikke er tomatisert, men er en hvit variant, smaker den dessuten ekstra fyldig. Dette ble rett og slett en nydelig rett, frister matblogger Maria Bondeson.

Her skal kun grønnsaker kuttes, før retten deretter bakes i en form i ovnen eller putrer i en gryte i cirka 25 minutter. Når potetene er møre er den klar til å nytes.

- Oppskriften er rask og enkel nok til hverdags, og god og luksuriøs nok til fest, forteller bloggeren.

IKKE GLEM: Triksene som gjør middagen enda raskere 

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

«Jukse-bacalao»

Bloggeren understreker at det her er snakk om en juksevariant av bacalao, som mange purister nok vil hevde egentlig bør kalles bacalao fresco, ettersom det er fersk fisk i den.

SE OGSÅ: Jukse-gulasj er en genial restesuppe

Bacalao betyr egentlig torsk på spansk, og brukes i ulike former om klippfisk i sydligere strøk. Der regnes den som en delikatesse, og er en viktig ingrediens i en rekke tradisjonelle retter: I gryter slik vi kjenner den best, som grillet eller bakt filet, som friterte boller (som kalles bolinhos i Brasil) eller som en mos (brandade i Frankrike).

Enkel å variere

I tillegg til at Bondesons «juksebacalao» er kjapp å lage, så tilberedes den i én og samme form (eller gryte), som sparer både tid og oppvask.

- Den er naturligvis enkel å variere. Prøv for eksempel å tilsett noen stekte baconbiter eller chorizo om du vil ha litt ekstra god smak, tipser Bondeson.

Bloggeren foreslår også å bytte ut grønnsakene med det du har liggende av for eksempel gulrøtter, purre, fennikel eller pastinakk. Eller utelat potetskivene og server i stedet retten med potetmos eller rotmos ved siden av.

Sjekk ut Maria Bondesons «juksebacalao» under:

Hvit «juksebacalao» (4 personer)

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

2-3 ss olivenolje
500 g lettsaltet torsk, renset og delt opp i biter
400 g poteter, skrelt og skåret i tynne skiver (dette er klart lettest med mandolin, men en ostehøvel eller potetskreller kan også brukes)
1 stor løk, skrellet og skåret i tynne halvmåner
2-3 hvitløksfedd, skrellet og skåret i tynne skiver
1 gul eller rød paprika, skåret i strimler
4-5 tomater, skåret i skiver eller båter
2 dl fiskekraft eller grønnsakskraft
2 dl kremfløte
Pepper (og ev. salt, til servering)
Cayennepepper og/eller paprikakrydder
En håndfull oliven uten stein (valgfritt)
Ev. hakket frisk persille eller gressløk, til servering

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200°C.

2. Ha olivenolje i en ildfast form og pensle den utover slik at hele bunnen har et lag med olje. Legg et lag grønnsaker (potetskiver, løk, hvitløk, paprika og tomat) i formen, og deretter et lag med torskebiter. Ha et lag til med grønnsaker på toppen, og gjenta lagene til alle grønnsaker og all fisk er brukt opp.

3. Rør sammen kraft og fløte. Krydre med pepper og cayennepepper/paprikakrydder (hold igjen på saltet siden både fisken og kraften er nokså salt). Hell fløteblandingen over innholdet i formen, dekk til med aluminiumsfolie og sett den i ovnen til potetene er møre, ca. 25 minutter. (Tiden avhenger av tykkelsen på potetskivene – sjekk med en gaffel eller spiss kniv.) Ha oliven over i formen mot slutten av steketiden.

4. Dryss gjerne over litt persille eller gressløk for å gi retten litt farge og ekstra smak. Serveres gjerne med en grønn salat og litt godt brød.

Tips: Du kan gjerne lage denne i en kasserolle i stedet om du foretrekker det. Framgangsmåten er den samme, men kok opp forsiktig, og la retten koke under lokk på lav varme til potetskivene er møre.