Rask lapskaus: Gunda Djupvik og en skål med lapskaus Foto: Elisabeth Kallinen/Maria Bondeson

Slik lager du god, gammeldags lapskaus på et kvarter

Med kokebokforfatteren Gunda Djupviks fire geniale hurtigtriks kan du lage skikkelig lapskaus med melen konsistens og mørt kjøtt like kjapt som du steker ferdigpizza. Slå den!

Lapskaus er en av disse tradisjonelle rettene som «alle» elsker. Duften tar oss rett tilbake til fars eller mormors kjøkken, og fyller oss med gode minner. 

Det store problemet (for alle oss som lever i den evinnelige tidsklemma) er at skikkelig god lapskaus ikke lar seg gjennomføre å lage på hverdager. Men det er bare frem til nå. 

Matskribent, jurist, kokebokforfatter og mamma Gunda Djupvik har nemlig løst problemet.

Hun har utviklet en hurtigvariant av den samme gode, gammeldagse lapskausen som husstellæreren Malene lærte henne da hun gikk på ungdomsskolen. 

Inspirert av husstellæreren 

På bloggen sin Alt godt forteller Djupvik om husstellæreren som lærte henne å lage lapskaus fra bunnen av: 

«Heldig er den som får ein god husstellærar. Og det hadde eg. Det gjekk gjetord om Malene som regjerte på skulekjøkenet på ungdomsskulen der eg gjekk. Ho hadde rykte på seg for å vere streng, men eg elska henne frå første stund.»

I dag er lapskaus en av favorittmiddagene fra «Malene-tida».

- Om jeg har tid lager jeg den fortsatt slik Malene lærte meg, med gode melne poteter og langtidskokte røkte og saltede svineknoker. Men til hverdags er det hurtigvarianten som gjelder, forteller Djupvik. 

Oppskriften på Djupviks raske lapskaus finner du nederst i saken.

Mørt kjøtt og melen konsistens 

Med Djupviks 4 geniale hurtigtriks får du en lapskaus med masse smak, mørt kjøtt og den deilige melne og tykke konsistensen lapskausen skal ha. Og det etter kun 15 til 20 minutter på kjøkkenet. Slå den!

- Hos oss har lapskaus faktisk blitt en typisk hverdagsrett som vi tyr til på travle dager når alle skal videre på hver sin aktivitet. Den smaker helt fantastisk, forteller Djupvik.

Hjemme hos matskribenten er oppskriften på familierepertoaret, som betyr at både store og små kan lage den. Likevel slutter de aldri å bli overrasket over hvor kort tid det tar.

- De vanligste kommentarene rundt middagsbordet mens vi spiser lapskausen er «oi, det gikk fort!» og et kjærlig «jeg er så bortskjemt» fra mannen min, smiler lapskauseksperten.

Gunda Djupviks 4 hurtigtriks:

1. Ferdigkuttede grønnsaker


Foto: Maria Bondeson

Første tips for å spare tid er å bruke lapskausblanding med ferdigkuttede grønnsaker.

- Strålande! Då kan du bruke meir tid på å dekkje eit koseleg bord, passe på at ungane gjer leksene, eller lese avisa, skriver Djupvik på bloggen sin. 

2. Bacon


Foto: Maria Bondeson

- Det høres kanskje litt rart ut med bacon i lapskaus, men det er et glimrende kjøttvalg om du vil ha nydelig salt kjøtt, uten bein og slintrer, som raskt kokes mørt, forteller Djupvik. 

3. Fond


Foto: Maria Bondeson

TORO Oksefond er perfekt i lapskaus. Det er en førsteklasses fond pakket i praktiske porsjonsbeger som løfter smaken betydelig. 

– Ved å bruke fond får lapskausen et skikkelig løft. Den tilfører masse smak og gjør det lett å få en god balanse i retten. Perfekt når du ikke har bein og masse tid til å koke kraft, sier Gunda. 

4. Potetmospulver


Foto: Maria Bondeson

Noe av «greia» med lapskaus er den melne og tykke konsistensen av poteter som har fått putre seg helt møre. Det rekker du ikke om du skal lage lapskaus på under 20 minutter, men Gunda har kommet opp med en løsning som er like enkel som den er smart – potetmospulver.

- Lapskaus skal være tykk. Ifølge bestemoren min skal sleiva kunne stå i gryta, men pass på, pulveret sveller mye, så tilsett bare litt og litt til lapskausen blir passe tykk, forklarer Gunda.

Skulle den bli for tykk er det bare å tilsette litt vann.

- Jeg har fått mye kjeft for potetmospulver-trikset, men det bryr jeg meg ikke om for det funker, sier Gunda.

   >> Potetmos kan også brukes som lokk på gjeterpai 

«Spice opp» lapskausen 

Hvis du har lyst til å «spice opp» lapskausen og gi den en ny og frisk vri, har vi en fryktelig enkel idé du kan teste ut.

Tilsett et glass tacosalsa i lapskausen, og plutselig har du en helt ny lapskaus med futt i. Det funker som ei kule! Den spicy lapskausen kan du servere sammen med tortillachips.


Foto: Maria Bondeson

Gunda har også noen variasjonstips verdt å prøve:

  • Tilsett terninger med persillerot og pastinakk i grønnsaksblandingen.

  • Bruk nok pepper! Gjerne litt mer enn du tror er nødvendig, det blir som regel alltid godt.

  • Rund av smaken med litt røkt paprika.

  • Bytt ut baconet med chorizo som du freser i litt varm olje og krydrer med hvitløk og chili. Det vil gi en fin og gyllen lapskaus med et krydderkick.

Gunda Djupviks raske lapskaus


Foto: Maria Bondeson

Dette trenger du:

2 pakker bacon i terninger
smør til steking
2 poser lapskausgrønnsaker (trenger ikke å tines)
1 liten purre
1 kvist frisk timian eller 1 ts tørket timian
1 porsjonsbeger TORO oksefond
8 dl vann
1 pose potetmospulver
salt og pepper

flatbrød, til servering

Slik gjør du:

1. Smelt litt smør i ei tykkbunnet, romslig gryte, og fres baconbitene på god varme i noen minutter.

2. Hakk purren smått og ha den i med posegrønnsakene. La alt surre i smør/baconfett på middels varme et par minutter mens du rører. 

3. Hell over vann og fond, og la det koke i fem minutter.

4. Fisk opp timiankvistene hvis du har brukt frisk timian. 

5. Synes du lapskausen er for tynn, rører du i litt potetmospulver slik at den tykner. Spe med litt vann hvis den er for tykk.

6. Kvern over pepper, og smak til om det trengs mer salt. Serveres gjerne med flatbrød med smør.

Lapskaus med pølser går også fort!

 Er du ikke så glad i bacon, kan du heller prøve lapskaus med pølser.


Foto: Toro.