Rask lapskaus: Gunda Djupvik og en skål med lapskaus Foto: Elisabeth Kallinen/Maria Bondeson

God, gammeldags lapskaus på 20 minutter

Skikkelig lapskaus med bacon og mørt kjøtt lager du like kjapt som du steker en ferdigpizza. Bare følg kokebokforfatteren Gunda Djupviks fire geniale hurtigtriks.

Lapskaus er en av de tradisjonelle rettene som «alle» elsker. Duften tar oss rett tilbake til fars eller mormors kjøkken, og fyller oss med gode minner. 

Det tar bare litt tid å lage det. Men med disse kjappe triksene fra Gunda Djupvik lager du en skikkelig god lapskaus på bare 20 minutter. 

Gunda er matskribent, jurist, kokebokforfatter og har utviklet en hurtigvariant av den samme gode, gammeldagse lapskausen som husstellæreren Malene lærte henne da hun gikk på ungdomsskolen. 

Inspirert av husstellæreren 

På bloggen sin Alt godt forteller Djupvik om husstellæreren som lærte henne å lage lapskaus fra bunnen av, og lapskaus er en av favorittmiddagene fra «Malene-tida».

– Om jeg har tid lager jeg den fortsatt slik Malene lærte meg, med gode melne poteter og langtidskokte røkte og saltede svineknoker. Men til hverdags er det hurtigvarianten som gjelder. 

Oppskriften på Djupviks raske lapskaus finner du nederst i saken.

Lapskaus med mørt kjøtt og melen konsistens 

Med Djupviks 4 geniale hurtigtriks får du en lapskaus med masse smak, mørt kjøtt og den deilige melne og tykke konsistensen lapskausen skal ha. Og det på under en halv time.

1. Ferdigkuttede grønnsaker

Lapskaus med masse grønnsaker, poteter, bacon og mørt kjøtt.
Foto: Maria Bondeson

Første tips for å spare tid er å bruke lapskausblanding med ferdigkuttede grønnsaker.

2. Bacon

Bruk ferdig kuttede grønnsaker så går det ekstra raskt å lage lapskaus.
Foto: Maria Bondeson

– Det høres kanskje litt rart ut med bacon i lapskaus, men det er et glimrende kjøttvalg om du vil ha nydelig salt kjøtt, uten bein og slintrer, og som raskt kokes mørt, forteller Djupvik. 

3. Fond

Toro fond i lapskausen gjør den ekstra god på smak.
Foto: Maria Bondeson

TORO Oksefond er perfekt i lapskaus. Det er en førsteklasses fond pakket i praktiske porsjonsbeger som løfter smaken betydelig. 

– Ved å bruke fond får lapskausen et skikkelig løft. Den tilfører masse smak og gjør det lett å få en god balanse i retten. Perfekt når du ikke har bein og masse tid til å koke kraft, sier Gunda. 

4. Potetmospulver

Potetmospulver i lapskausen gjør den akkurat så fyldig og deilig som den skal være.
Foto: Maria Bondeson

Noe av «greia» med lapskaus er den melne og tykke konsistensen av poteter som har fått putre seg helt møre. Det rekker du ikke om du skal lage lapskaus på under 20 minutter, men Gunda har kommet opp med en løsning som er like enkel som den er smart – potetmospulver.

– Lapskaus skal være tykk. Ifølge bestemoren min skal sleiva kunne stå i gryta, men pass på, pulveret sveller mye, så tilsett bare litt og litt til lapskausen blir passe tykk, forklarer Gunda.

Skulle den bli for tykk er det bare å tilsette litt vann.

– Jeg har fått mye kjeft for potetmospulver-trikset, men det bryr jeg meg ikke om for det funker, sier Gunda.

PRØV OGSÅ: Kyllinggryte med potetmos på 15 minutter

«Spice opp» lapskausen 

Hvis du har lyst til å «spice opp» lapskausen og gi den en ny og frisk vri, har vi en fryktelig enkel idé du kan teste ut.

Tilsett et glass tacosalsa i lapskausen, og plutselig har du en helt ny lapskaus med futt i. Det funker som ei kule! Den spicy lapskausen kan du servere sammen med tortillachips.

Tacosalsa gir lapskausen litt ekstra smak og sting.
Foto: Maria Bondeson

Gunda har også noen variasjonstips verdt å prøve:

  • Tilsett terninger med persillerot og pastinakk i grønnsaksblandingen.

  • Bruk nok pepper! Gjerne litt mer enn du tror er nødvendig, det blir som regel alltid godt.

  • Rund av smaken med litt røkt paprika.

  • Bytt ut baconet med chorizo som du freser i litt varm olje og krydrer med hvitløk og chili. Det vil gi en fin og gyllen lapskaus med et krydderkick.

Gunda Djupviks raske lapskaus

Fyldig hjemmelaget lapskaus med flatbrød.
Foto: Maria Bondeson

Dette trenger du:

Til 4 porsjoner

2 pakker bacon i terninger
smør til steking
2 poser lapskausgrønnsaker (trenger ikke å tines)
1 liten purre
1 kvist frisk timian eller 1 ts tørket timian
1 porsjonsbeger TORO oksefond 
8 dl vann
1 pose potetmospulver
salt og pepper

flatbrød, til servering

Slik gjør du:

1. Smelt litt smør i ei tykkbunnet, romslig gryte, og fres baconbitene på god varme i noen minutter.

2. Hakk purren smått og ha den i med posegrønnsakene. La alt surre i smør/baconfett på middels varme et par minutter mens du rører. 

3. Hell over vann og fond, og la det koke i fem minutter.

4. Fisk opp timiankvistene hvis du har brukt frisk timian. 

5. Synes du lapskausen er for tynn, rører du i litt potetmospulver slik at den tykner. Spe med litt vann hvis den er for tykk.

6. Kvern over pepper, og smak til om det trengs mer salt. Serveres gjerne med flatbrød med smør.

PRØV OGSÅ: Pølsegrateng med makaroni

Lapskaus med pølser er lettvint og godt.
Foto: Toro. 

PRØV OGSÅ: Flere gode og rimelige hverdagsmiddager