Den billige råvaren som er klar på 3 minutter er nå i sesong

Hvis du trodde blåskjell var en dyr råvare som er vanskelig å tilberede, må du tro om igjen.

Blåskjell er en skikkelig fancy smancy råvare som smaker himmelsk. Nettopp derfor er det mange som tror at blåskjell koster masse penger, og er vanskelig og tidkrevende å tilberede.    

Men den stakkars blåskjellen kunne ikke fortjent ryktet sitt mindre. Blåskjell er billige, og latterlig enkle og raske å tilberede.

Blåskjell trenger nemlig kun å dampes i noen få minutter før de er klare for servering. Det er det få andre proteinkilder som kan si!

I sin reneste form er smaken litt kjedelig, men nettopp på grunn av sin milde smak tåler de kraftige smakskombinasjoner, som hvitløk og ingefær. Mulighetene til å variere smakene, er nesten uendelige – indisk, thai, fransk – her er det bare å velge.

Blåskjell er også noe av det sunneste som finnes. De er fulle av proteiner og sunne fettsyrer, og inneholder en rekke viktige mineraler og vitaminer, som jern, kalsium og vitamin B12, skriver godfisk.no på nettsidene sine.  

Du trenger med andre ord ikke å være verken superkokk eller millionær for å imponere med blåskjell, så det er bare å hive seg over luksusråvaren. 

Og du bør ikke vente for lenge, for det er faktisk nå i den kalde årstiden at blåskjellene er i høysesong. Akkurat nå er de proppfulle av mat, og gir deg bedre konsistens og kraftigere smak. 

Vask, damp og kast uåpnede skjell

Du bør beregne mellom 500 og 750 gram per person, avhengig av hvor storspist personen er. 500 gram blåskjell tilsvarer rundt 150 gram renset blåskjellkjøtt. Skjellene bør oppbevares i kjøleskapet etter innkjøp, og gjerne på is. 

Skyll skjellene godt i rennende, kaldt vann, og kast alle skjellene som ikke lukker seg når du gir dem et «kakk». Kast også skjell som er knuste, og fjern «skjegget» på blåskjellene du skal bruke. 

Hiv blåskjellene i dampgryta, og legg på lokk. Rist litt på kjelen, etter 3 til 4 minutter er de klare. Blåskjell blir fort seige og smakløse om de dampes for lenge, så pass på tiden. 

Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping. Disse er ikke levende, og skal ikke spises.

Nå som du vet hvorfor du bør spise blåskjell, og hvordan du tilbereder dem, er det ikke annet å gjøre enn å kaste seg over dampkjelen – og lage blåskjell med pasta, avokado og dill. Nammis! 

Blåskjell med pasta, avokado og dill

Du trenger (4 personer): 

2 nett blåskjell
1 sjalottløk
2 pakker fersk spagetti
2 avokadoer
1/2 potte dill
Skall og saften av 1 sitron
2 dl olivenolje
2-3 ss kapers
100 g revet parmesan 

Slik gjør du:

1. Kok spagetti etter anvisning på pakken.

2. Bland olje, sitron, kapers og parmesan. Hakk dillen. Del avokadoene i biter.

3. Vask og skrubb blåskjellene, kast skjell som er knust eller ikke lukker seg. Finhakk løken og stek den blank i litt olje. Tilsett vann eller vin, og blåskjellene og damp dem til skjellene har åpnet seg (det tar ikke lang tid!).

4. Ha spagetti i en stor bolle og hell dressingen over. Bland i avokado og dill og ha blåskjellene over. Server umiddelbart.

 

Kilder: godfisk.no, wikipedia.no, matprat.no.