Hjemmebakt havrebrød står på bordet hos matblogger Elise og familien hver eneste dag. For å spare tid og penger baker hun mange brød i slengen og legger dem i fryseren. Kanskje det er løsningen for deg også?
– Når du skal lage skikkelig gode brød går det mye tid på hver bakerunde, sier matblogger Elise Steffensen.
Før pleide hun å bake tre brød av gangen, men så ble hun frustrert.
De saftige havrebrødene hun hadde jobbet og slitt med i flere timer ble spist opp etter bare 3-4 dager. Så måtte hun bake igjen.
Til slutt fant Elise en løsning på problemet. Nå baker hun mange brød av gangen og sier at hun sparer både tid og penger.
LES OGSÅ: Unngå hverdagskaos og gjør familiehverdagen enklere, skriv lister
BAKER 20 HAVREBRØD AV GANGEN
Løsningen på problemet ble det hun kaller «månedsbaking» – bakevariant av et konsept hun fra før har kalt «månedshandling» som hun tidligere har skrevet om på sin blogg Bare Elise.
Foto: Elise Steffensen
Det betyr at hun baker omkring 20 brød (!) én søndag i måneden.
Elise peker på tre kjempefordeler:
– Jeg sparer en del penger, uten at jeg har regnet på nøyaktig hvor mye. Vi har alltid favorittbrødet vårt i fryseren, og det er utrolig deilig å ikke bruke mer enn én dag på all bakingen!
LES OGSÅ: Vi planlegger middagene og klarer oss på et stramt budsjett
FAVORITTBRØDET: SAFTIG HAVREBRØD
Favorittbrødet er et utrolig saftig havrebrød inspirert av blant annet oppskriften til Morten Schakenda, som driver velrennomerte Bakeriet i Lom.
Foto: Elise Steffensen
– Hele familien er superfornøyd med brødet, som både smaker fantastisk og metter utrolig godt, spesielt sammenlignet med vanlig butikkjøpte brød, forteller matbloggeren.
Her er Elises fire tips hvis du vil bake mange brød av gangen:
1. Ta deg god tid. Det finnes ingen snarveier til suksess!
2. Pass på å elte deigen så lenge at det dannes et skikkelig godt glutennettverk. Det er også viktig at deigen får hvile mellom prosessene. Hvis deigen ikke får forheve lenge nok, blir nemlig ikke smaken like god. Og om den ikke etterhever skikkelig, vil brødene verken bli luftige eller høye.
3. For å få ekstra flott høyde på brødene kan du gjerne bruke litt mindre former enn normalt.
4. Ta notater! Det er krevende å holde styr på alle heve- og hviletidene. Skriv ned underveis når de ulike brødene er satt til heving, hviling og så videre.
LES OGSÅ: Denne kyllingpannen er lettvint og sunn og en hit hos barna
ELISES SAFTIGE HAVREBRØD
Til 3 havrebrød
DETTE TRENGER DU:
1200 gram hvetemel
225 gram sammalt rug fin
225 gram sammalt hvete grov
1,4 l vann
2 ss maltekstrakt
285 gram havregryn
20 gram fersk gjær
30-40 gram havsalt
SLIK GJØR DU:
1. Bland sammen alt melet og nesten alt vannet. Kjør på middels hastighet i ca. 10 minutter, og la deigen stå litt.
2. Tilsett 2 ss maltekstrakt og havregryn og bland det godt. Ha i resten av vannet hvis ikke deigen er for bløt. La deigen stå litt før du så tilsetter salt og gjær og elter videre i 10 minutter. 20 gram fersk gjær er litt mindre enn en halv pakke.
3. Ta deigen ut av bollen og bruk «strekk og brett»-metoden før du legger deigen tilbake i bollen. Metoden går ut på å strekke et «hjørne» av deigen og brette det over deigen. Dette gjentas rundt hele deigen.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1 time.
4. Etter en time deler du deigen i tre og rundvirker brødemnene slik at de får en litt stram overflate. Det gjør du ved å klemme deigemnet forsiktig med håndflaten. Brett en side inn mot midten. Brett den andre siden mot midten, og form et avlangt brød med skjøtene ned mot bakeplaten. La dem ligge en halvtime under plast. Form brødemnene, og fukt dem med vann før de dyppes i havregryn og legges i brødformene.
5. Hev brødene til dobbel størrelse under plastfolie. Sett ovnen på 240 grader og stek brødene på nest nederste hylle. Dette kommer litt an på ovnen – mange steker på nederste rille.
Brødene skal stekes i 35-40 minutter, men også dette kommer an på ovnen din.
Tips! For å få en fin og tynn stekeskorpe på brødet kaster Elise inn 1/2 dl vann i bunnen av ovnen etter at hun har satt inn brødene – og forter seg med å lukke igjen døren. Deretter slår hun ned temperaturen til 220 grader, og åpner ikke ovnsdøren igjen før mot slutten av steketiden. Dette for å unngå å miste all dampen. Maltekstraktet i oppskriften gjør at den tynne skorpen nærmest blir karamelisert.
6. Avkjøl brødene etter at du har tatt dem ut av ovnen. Faktisk bør du ikke skjære i brødet før det er skikkelig avkjølt. Hvis ikke siger mye av fuktigheten ut, og brødet blir fortere tørt.
Oppbevaring og tining
Avkjøl brødet før det legges i fryseren. Etter at du har skåret i brødet trenger du ikke å oppbevare det i brødboksen. Det holder seg definitivt lengst med et håndkle rundt seg og med skjæresiden ned på fjøla, tipser Elise.
Brødes tines på kjøkkenbenken innpakket i et håndkle.