Elise er en selverklært «månedsbaker»

Matblogger Elise og familien koser seg med hjemmelaget havrebrød hver eneste dag. Kanskje bør du også begynne med «månedsbaking»?

– Når du skal lage skikkelig gode brød går det mye tid på hver bakerunde, sier matblogger Elise Steffensen.

Før pleide hun å bake normale mengder brød – tre brød av gangen.

Men så ble hun frustrert.

Det saftige havrebrødet hun hadde jobbet og slitt i flere timer på kjøkkenet ble spist opp nesten med en gang, etter kun 3-4 dager. Brødmengden varte rett og slett ikke lenge nok!

Til slutt fant Elise en løsning på problemet. Ifølge henne selv går hun nå kraftig i pluss, både med tanke på tid og penger.

LES OGSÅ: Derfor bør du óg bli hekta på lister

‹‹MÅNEDSBAKING›› BLE LØSNINGEN

Løsningen på problemet ble en slags bakevariant av et konsept hun fra før har kalt ‹‹månedshandling›› – som hun tidligere har skrevet om på sin blogg Bare Elise.


Foto: Elise Steffensen

Bakekonseptet har hun kalt ‹‹månedsbaking››, og innebærer at hun én søndag i måneden baker omkring 20 brød (!). 

Elise peker på tre kjempefordeler:

– Jeg sparer en del penger, uten at jeg har regnet på nøyaktig hvor mye. Vi har alltid favorittbrødet vårt i fryseren, og det er utrolig deilig å ikke bruke mer enn én dag på all bakingen! smiler storbakeren.

LES OGSÅ: Vi klarer oss på et stramt budsjett så lenge vi planlegger

FAVORITTBRØDET: SAFTIG HAVREBRØD

Favorittbrødet hun snakker om er et utrolig saftig havrebrød inspirert av blant annet oppskriften til Morten Schakenda, som driver velrennomerte Bakeriet i Lom.

Foto: Elise Steffensen.

– Hele familien er superfornøyd med brødet, som både smaker fantastisk og metter utrolig godt, spesielt sammenlignet med vanlig butikkjøpte brød, forteller matbloggeren.

Interessert i å prøve? Elise har fire tips:

1. Ta deg god tid. Det finnes ingen snarveier til suksess!

2. Pass på å elte deigen så lenge at det dannes et skikkelig godt glutennettverk. Det er også viktig at deigen får hvile mellom prosessene. Hvis deigen ikke får forheve lenge nok, blir nemlig ikke smaken like god. Og om den ikke etterhever skikkelig, vil brødene verken bli luftige eller høye, advarer Elise.

3. For å få ekstra flott høyde på brødene kan du gjerne bruke litt mindre former enn normalt.

4. Ta notater! Det er krevende å holde styr på alle heve- og hviletidene. Skriv ned underveis når de ulike brødene er satt til heving, hviling og så videre, råder Elise.

LES OGSÅ: Tinas kyllingpanne er en hit hos barna

ELISES SAFTIGE HAVREBRØD

3 havrebrød.

DETTE TRENGER DU:

1200 gram hvetemel
225 gram sammalt rug fin
225 gram sammalt hvete grov
1,4 l vann
2 ss maltekstrakt
285 gram havregryn
20 gram gjær
30-40 gram havsalt 

SLIK GJØR DU:

1. Bland sammen alt melet og nesten alt vannet. Kjør på medium hastighet i ca. 10 minutter, og la deigen stå litt.

2. Tilsett så 2 ss maltekstrakt og havregryn før du blander godt. Nå kan du tilsette resten av vannet hvis ikke deigen er for bløt. La deigen stå litt før du så tilsetter salt og gjær – og blander i 10 minutter.

3. Ta deigen ut av bollen og bruk "strekk og brett"-metoden før du legger deigen tilbake i bollen. Metoden går ut på å strekke et "hjørne" på deigen og brette det over deigen. Dette gjentas rundt hele deigen.

La deigen modnes i bollen i 1 time tildekket med plast.

4. Etter en time deler du deigen i tre, og lager rundvirk av brødemnene slik at de har en litt stram overflate. La dem ligge en halvtime under plast. Form brødemnene, og vet dem med vann før de dyppes i havregryn og legges i brødformene. 

5. Etter at brødene har stått under plast til de nesten har doblet størrelsen sin, skal de stekes. Sett i ovnen på 240 grader og stek på nest nederste hylle. Dette kommer an på ovnen – mange steker på nederste rille.

Brødet skal stekes i 35-40 minutter, men også dette kommer an på ovnen din. 

Tips! For å få en fin og tynn stekeskorpe på brødet kaster Elise inn 1/2 dl vann i bunnen av ovnen – og forter seg med å lukke igjen døren. Deretter slår hun ned temperaturen til 220 grader, og åpner ikke ovnsdøren igjen før mot slutten av steketiden. Dette for å unngå å miste all dampen. Maltekstraktet i oppskriften gjør at den tynne skorpen nærmest blir karamelisert. Nam nam!

6. Avkjøl brødene etter at du har tatt dem ut av ovnen. Faktisk bør du ikke skjære i brødet før det er skikkelig avkjølt. Hvis ikke siger mye av fuktigheten ut, og brødet blir fortere tørt.

Oppbevaring og tining

Avkjøl brødet før det legges i fryseren. Etter at du har skjært i brødet, trenger du ikke å oppbevare det i brødboksen. Det holder seg definitivt lengst med et håndkle rundt seg, og med skjæresiden ned på fjøla, tipser Elise.

Brødes tines på kjøkkenbenken innpakket i et håndkle.