Sarah Bernhardt er en genial nyttårsdessert

Sarah Bernhardt er en favoritt for mange i julen. I langpanne er det en genial kake å servere som dessert på nyttårsaften!

På nyttårsaften har de fleste av oss nok å holde fingrene i, og det siste vi trenger er en dessert som tar timevis å lage. Sarah Bernhardt er kanskje mest kjent som en julekake, men den er faktisk en genial dessert. 

Denne kaken kan du lage flere uker i forveien (om du det vil), fryse ned, og ta opp fra fryseren et par timer før nyttårsmiddagen settes på bordet. Sarah Bernhardt egner seg nemlig godt for å fryses ned, og tiner på en time.  

På nyttårsaften trenger du ikke å bruke mer enn tre minutter på å fikse desserten. Luksus! 

   > Dette skal matbloggerne spise på nyttårsaften

Fyll langpannen

Sarah Bernhardt består av tre lag: en luftig og saftig mandelbunn, fyldig sjokoladesmørkrem og et tynt lag stiv sjokolade på toppen. 

En klassisk versjon av kaken lages i porsjonsstykker. Men det er faktisk mye enklere å lage kaken i en langpanne. Du slipper å dille med en og en kake, og kan heller får ferdig dessert til alle gjestene i en fei. 

   > Dette lager du av riskremrestene

Se hvordan du lager kaken i langpanne: 

Del i porsjonsstykker

For at tiningen skal gå ekstra fort, kan det lønne seg å dele kaken i porsjonsstykker før du fryser den ned. Spre stykkene utover serveringsfatet, og la de stå i romtemperatur til de er gjennomtint. 

En annen fordel med å fryse ned kaken i stykker, er at du da kan tine akkurat så mye du trenger. Dermed varer kaken lengre enn om du måtte tine opp hele selv om det egentlig hadde vært nok med fire stykker. 

   > Dette er tilbehøret du kan servere til «alle» nyttårsmiddager

Ekstra grovhakkede nøtter 

En mandelbunn kan lett bli litt kompakt og mektig, spesielt med en hel nyttårsmiddag i magen. 

Derfor har vi laget bunnen med ekstra mye og ekstra grovhakkede mandler. De vendes inn i marengsen, og gir en skikkelig luftig, sprø og saftig bunn som ikke tynger for mye. 

   > Russiske blinis smaker godt til sjampanjen

Sarah Bernhardt i langpanne

Dette trenger du:

Mandelbunn:
500 g mandler
6 eggehviter
350 g sukker
3 ts bakepulver

Sjokoladekrem:
250 g meierismør, romtemperert og i terninger
200 g melis
6 eggeplommer
2 ss bakekakao
1/2 vaniljestang, kun frøene

Sjokoladetrekk:
200 g dronning- eller kokesjokolade
50 g Delfiafett

Slik gjør du:

1. Lag bunnen: Sett ovnen på 180 grader. Kjør mandlene i en foodprosessor til de er finhakket, men la det være noen grove biter igjen slik at bunnen får litt tekstur. Pisk eggehvitene i noen sekunder, og tilsett deretter sukkeret litt etter litt. Fortsett å piske til du har en blank og jevn marengs.

2. Bland bakepulveret inn i mandlene, og vend de deretter forsiktig inn i marengsen. Dekk en liten langpanne med bakepapir, og hell marengsblandingen over. Stek midt i ovnen til den er gjennomstekt, cirka 30-40 minutter. Dekk mandelbunnen med et dobbelt lag bakepapir underveis for å unngå at den blir brun på toppen. Sett til avkjøling på en bakerist.

3. Lag sjokoladekremen: Bruk en håndmikser til å piske smøret og melisen til en jevn krem. Tilsett eggeplommer, frø fra vaniljestang og kakaopulveret, og pisk videre til alt er godt blandet. Sett kaldt helt til mandelbunnen er fullstendig avkjølt. 

4. Lag sjokoladetrekket: Smelt sjokoladen over vannbad, og tilsett smeltet Delfiafett. La kjøle seg litt ned. 

5. Sett kaken sammen: Ta sjokoladekremen ut av kjøleskapet, og rør den myk med en slikkepott. Bre den forsiktig ut over mandelbunnen, og hell sjokoladetrekket over i en tynn stråle i ønsket mønster. Sett kaken til avkjøling med én gang slik at sjokoladetrekket stivner. 

6. Del kaken i passende biter når den er avkjølt, og nyt.

LES OGSÅ: 

Churros med sjokoladedip er aldri feil